Na čelo NPU prijateljica Roka Snežiča

Uresničile so se naše napovedi, da bo vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) prevzela Petra Grah Lazar. Danes že poteka primopredaja poslov od Uroša Lepoše, ki je minuli teden zaradi različnih pritiskov z vrha policije odstopil kot začasni direktor NPU.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 12. 10. 2020, 08:40


Petra Grah Lazar
Petra Grah Lazar bo prevzela vodenje NPU.
Facebook/Deloitte

Lepoša je bil za vršilca dolžnosti direktorja NPU imenovan konec julija. To se je zgodilo po tem, ko je v nemilost vrha policije in največje vladne stranke SDS padel njegov predhodnik Igor Lamberger. Nekaj dni po hišnih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je namreč stopil v bran kriminalistom NPU in zavrnil navedbe o domnevni politični motiviranosti policije, ki jih je takrat najglasneje širil Aleš Hojs. Novi generalni direktor policije Andrej Jurič, ki ga je vlada imenovala po odstopu Antona Travnerja, je zato za NPU moral najti novega človeka.

Našel ga je v Lepoši, ki je hitro spoznal, kam je prišel. Isti dan, ko je bil imenovan, je Hojs policiji odredil revizijo več preiskav NPU, s čimer je prekoračil zakonska pooblastila. Ni minilo dolgo, ko je v nemilost padel tudi Lepoša.

Po naših informacijah so se pritiski na šefa NPU Uroša Lepošo (levo) v zadnjih tednih še stopnjevali. Na desni v.d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič.
Po naših informacijah so se pritiski na šefa NPU Uroša Lepošo (levo) v zadnjih tednih še stopnjevali. Na desni v.d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič.
sta

Po naših informacijah so se pritiski na Lepošo v zadnjih tednih še stopnjevali. Vrh policije naj bi ga silil, da za svojo pomočnico imenuje Petro Grah Lazar. Gre za izbranko SDS, ki je bila po prvotnem načrtu že pred Lepošo predvidena celo za direktorico NPU. Toda za ta položaj ni izpolnjevala pogojev. Na policiji je bila zaposlena le tri leta. Tam po naših informacijah ni samostojno vodila nobenega od primerov, ampak je imela različne vloge v skupinah preiskovalcev in forenzikov. Nato je odšla v službo na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko.

Po naših informacijah je bila že v času, ko je delala na NPU, v stikih z Rokom Snežičem, danes Janševim svetovalcem za področje davkov. Prijateljskih povezav s Snežičem nikoli ni zanikala.