To je "penthouse", v katerem živi šefica NPU

Petra Grah Lazar, začasna direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada, živi v stanovanju, kakršna so njeni sodelavci kriminalisti nekoč videvali le ob hišnih preiskavah.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 13. 11. 2020, 05:55


belle-vie-tivoli
Nova šefica DUTB živi v luksuznem stanovanju na vrhu prestižne stanovanjske zgradbe v Ljubljani, ki jo je zgradil Kolektor Koling.
Stoja

Pred mesecem dni je vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) prevzela Petra Grah Lazar. Čeprav pred tem ni imela pomembnejših izkušenj z delom v policiji, je na čelo njene elitne enote prišla kot izbranka SDS. Prav tako nikoli ni javno zanikala prijateljskih povezav z Rokom Snežičem, svetovalcem Janeza Janše za področje davkov, ki ima velik vpliv tudi pri kadrovskih odločitvah stranke.

Grah-Lazarjeva je bila imenovana kot vršilka dolžnosti, saj za položaj direktorice NPU ne izpolnjuje pogojev. Zdaj se ji obeta še povišanje plače. Po poročanju Mladine ji jo je namreč generalni direktor policije Andrej Jurič zvišal za pet plačnih razredov:

1) Do zdaj je Grah-Lazarjeva uvrščena v 48. plačni razred. Osnovna bruto plača njenih predhodnikov brez vseh dodatkov je znašala 2780 evrov bruto oziroma 1750 evrov neto.

2) Po novem bo uvrščena v 53. plačni razred. Mesečno bi Grah-Lazarjeva tako prejemala 3385 evrov bruto oziroma 2080 evrov neto. S tem bi mesečno na račun dobivala 330 evrov neto več kot do zdaj. 

Višja plača bo izboljšala že tako dober materialni status začasne šefice NPU. Na fotografiji Petra Grah Lazar in Andrej Jurič.
Višja plača bo izboljšala že tako dober materialni status začasne šefice NPU. Na fotografiji Petra Grah Lazar in Andrej Jurič.
GPU

Dodaten denar bo dobila, ne da bi pokazala kakršne koli rezultate svojega dela. Še več, šef policije ji je plačo dvignil v času, ko že teče razpis za direktorja NPU s polnim mandatom. Posebnost tega razpisa je zelo kratek, le osemdnevni rok za prijavo. Pri vseh ostalih razpisih uradniškega sveta je dolg petnajst dni. Za nameček Grah-Lazarjeva že zdaj ne bi smela voditi NPU. Upravno sodišče je namreč sredi oktobra odločilo, da je bil nekdanji direktor NPU Darko Muženič razrešen nezakonito. Konec meseca so nam na policiji zatrdili, da "preučujejo različne možnosti za realizacijo sodbe in da v tej zvezi odločitev še ni bila sprejeta". 

Pogled z vrha na ljubljanski park Tivoli

Višja plača bo izboljšala že tako dober materialni status začasne šefice NPU. Petra Grah Lazar namreč skupaj s soprogom Andrejem Lazarjem, direktorjem upravljanja nepremičnin na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), živi v stanovanju, kakršnega so kriminalisti NPU nekoč videvali le ob hišnih preiskavah. Gre za "penthouse" na vrhu prestižne stanovanjske zgradbe Belle Vie, ene od petih najdražjih sosesk v Ljubljani, ki jo je leta 2018 zgradilo podjetje Kolektor Koling.

Med njunimi sosedi so nekatera najbolj znana imena s slovenske poslovne scene: dolgoletni prvi mož Kolektorja Stojan Petrič, odvetnik Uroš Ilić, nekdanji direktor policije Marko Pogorevc, odhajajoči generalni direktor Spara Igor Mervič, nekdanji drugi človek Smelta Boštjan Čokl in drugi. 

Cene stanovanj v zgradbi Belle Vie so se gibale od 100 do 700 tisoč evrov.
Cene stanovanj v zgradbi Belle Vie so se gibale od 100 do 700 tisoč evrov.
Stoja

/
/
Stoja

/
/
Stoja

Toda stanovanje, ki je v lasti Andreja Lazarja, je precej večje od njihovih, pri čemer se njegovo kot edino nahaja povsem na vrhu – s pogledom na ljubljanski park Tivoli. Skupaj s teraso obsega več kot 150 kvadratnih metrov. Pogodbo o prodaji je Lazar uradno podpisal septembra 2018, vendar naj bi zanj že več kot leto dni pred tem plačal aro. Cene stanovanj v zgradbi Belle Vie so se gibale od 100 do 700 tisoč evrov. Danes pa največja in najbolj luksuzno opremljena stanovanja prodajajo za nekajkrat višje zneske. Eno od njih je na prodaj za vrtoglavih 1,8 milijona evrov ali več kot 8.000 evrov na kvadratni meter. Stanovanja podobne kvadrature pa se oddajajo za med 7.000 in 8.000 evrov mesečne najemnine.

Eno od največjih stanovanj v soseski Belle Vie je mogoče najeti, vendar zahtevana najemnina znaša kar 8.000 evrov na mesec.
Eno od največjih stanovanj v soseski Belle Vie je mogoče najeti, vendar zahtevana najemnina znaša kar 8.000 evrov na mesec.
Stoja

/
/
Stoja

/
/
Stoja

Nakup nepremičnine je Lazar financiral s posojilom v vrednosti 350.000 evrov pri Unicredit, ki ga bo odplačeval 25 let. Po naših izračunih njegov mesečni obrok znaša nekaj manj kot 1700 evrov. Prav toliko znaša trenutna osnovna neto plača Petre Grah Lazar brez dodatkov. 

Gibraltarski posli posrednika iz afere DUTB

Andrej Lazar je imel ključno vlogo pri eni najbolj odmevnih afer DUTB, bolj znane kot slabe banke. Šlo je za posel z zemljiščem nekdanje tovarne KLI v Logatcu, na katerem je švicarska družba Lonstroff zgradila tovarno medicinskih elastomerov. DUTB ga je prodala prek posredniškega podjetja Svet Re, ki je v enem dnevu v poslu zaslužilo milijon evrov. Andrej Lazar je operativno vodil posel na DUTB. Tam je bila takrat zaposlena tudi njegova soproga Petra Grah Lazar, ki je vodila oddelek za korporativno varnost.

Andrej Lazar je direktor upravljanja nepremičnin na DUTB.
Andrej Lazar je direktor upravljanja nepremičnin na DUTB.
STA

Lastnik podjetja Svet Re, ki je prejelo visoko razliko v ceni, je Vlado Petek, nekdanji kandidat SDS za župana Vrhnike. Kriminalisti NPU so ga po naših informacijah po tem, ko so v preiskavi pridobili dodatne dokaze o poslih, označili kot enega od osumljencev v tej zadevi. Specializirano državno tožilstvo je konec avgusta zavrglo kazensko ovadbo v zadevi, saj se po njihovem niso potrdili sumi, da so osumljeni storili naznanjeno kaznivo dejanje. Tako se zaključuje afera, zaradi katere sta vrh DUTB v času Šarčeve vlade morala zapustiti takrat vodilna Miha Juhart in Imre Balogh

Vlado Petek je sicer podjetje Svet Re aprila lani, dva tedna po hišnih preiskavah NPU, poslal v postopek likvidacije. Likvidacija še do danes ni končana, vmes pa je Petek sklepal nove večje posle. Letos jeseni je za 290.000 evrov postal lastnik podjetja Svet Najem, v katerem je že od leta 2004 direktor. Kupil ga je od podjetja Arturo Investment Limited iz Gibraltarja, ene od evropskih davčnih oaz. Gibraltarsko podjetje je kot pooblaščenec zastopal Brane Gorše, nekdanji odvetnik in stečajni upravitelj, kupnino pa bo moral Petek nakazati mariborskemu notarju Gorazdu Šifrerju, razkriva dokumentacija, ki smo jo pridobili. 

Petek in Gorše sta dolgoletna znanca. Pred leti sta se skupaj znašla na zatožni klopi na sojenju v zadevi Hidro Koper. Medtem ko je bil Petek oproščen vseh obtožb, je bil Gorše obsojen, sprva na deset let zapora. Nato pa sta mu višje in pozneje še vrhovno sodišče kazen znižala na štiri leta in dva meseca zapora. Od leta 2016 je na prostosti. Obsojen in pozneje oproščen je bil tudi Goršetov bratranec Rudolf Trček, ki ga je v postopku zastopal odvetnik Jurij Klešnik, v preteklosti tudi eden od pooblaščencev gibraltarskega podjetja.