Šefica NPU skušala prikriti moževe posle na slabi banki

Iz omare Petre Grah Lazar, izbranke SDS za vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada, padajo okostnjaki.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 14. 4. 2022, 05:55


petra grah lazar bobo
Petra Grah Lazar naj bi sodelovala pri poizkusih zaustavitve preiskave sporne preprodaje zemljišč v Logatcu, pri katerih je izbrani posrednik na račun DUTB v enem dnevu zaslužil milijon evrov.
Bobo

Na direktorico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petro Grah Lazar, ki je izbira največje vladne stranke, že vse od njenega imenovanja letijo očitki, da ovira preiskave, v katere so vpleteni posamezniki iz vlade in njihovi prijatelji. Zdaj postaja jasno, da je to počela že v času, ko je bila zaposlena v Družbi za upravljanje terjatev (DUTB).

Kot razkrivajo zapisniki zaslišanj prič v parlamentarni preiskavi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, je Grah-Lazarjeva skušala prikriti domnevne nepravilnosti pri poslu, ki je pozneje prerasel v eno najodmevnejših afer, povezanih z DUTB. Gre za prodajo zemljišča v Logatcu, na katerem je tovarno zgradila švicarska družba Lonstroff. DUTB ga je leta 2017 prodala prek posredniškega podjetja Svet Re, ki je nato z njegovo preprodajo v enem dnevu zaslužilo milijon evrov. Lastnik tega podjetja je bil Vlado Petek, nekdanji kandidat SDS za župana Vrhnike.

Posel je operativno vodil direktor upravljanja nepremičnin Andrej Lazar, takrat še partner, danes pa soprog Grah-Lazarjeve. Nekateri uslužbenci DUTB so zahtevali, da se morajo sumi nepravilnosti razčistiti. Toda trčili so ob Grah-Lazarjevo, takrat vodjo oddelka za korporativno varnost. Na DUTB je prišla v času vodstvene ekipe, ki jo je izbrala druga Janševa vlada.Kot je razvidno iz zapisnikov zaslišanj, se je Grah-Lazarjeva kljub očitnemu konfliktu interesa lotila preiskovanja zadeve in za vodstvo DUTB pripravila začasno poročilo, v katerem ni odkrila nepravilnosti. Nasprotnega mnenja so bili zunanji revizorji, kriminalisti in Šarčeva vlada.

DUTB je podjetju Svet Re prodala dobrih 51 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Logatcu. Zanj je iztržila dobra dva milijona evrov ali okrog 40 evrov na kvadratni meter. Takoj zatem je podjetje Svet Re del zemljišča, okrog 33 tisoč kvadratnih metrov, preprodalo družbi Lonstroff. Cena: tri milijone evrov, torej približno 90 evrov na kvadratni meter. To je 50 evrov več od cene, ki jo je Svet Re plačal DUTB.
DUTB je podjetju Svet Re prodala dobrih 51 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Logatcu. Zanj je iztržila dobra dva milijona evrov ali okrog 40 evrov na kvadratni meter. Takoj zatem je podjetje Svet Re del zemljišča, okrog 33 tisoč kvadratnih metrov, preprodalo družbi Lonstroff. Cena: tri milijone evrov, torej približno 90 evrov na kvadratni meter. To je 50 evrov več od cene, ki jo je Svet Re plačal DUTB.
STA

Preberite še:
Janša in Hojs našla ubogljivega šefa NPU

Ko je začel preverjati posel, je trčil ob Petro Grah Lazar

Posel v Logatcu je vzela pod drobnogled tudi preiskovalna komisija o DUTB, ki je z delom začela leta 2019, torej v času prejšnje vlade. V nekaj manj kot treh letih je zaslišala nekdanje vodilne na DUTB in številne druge vpletene. Pred tednom dni je izdala končno poročilo, v katerem ugotavlja, da je pri preprodaji zemljišč prišlo do večjih nepravilnosti.

Na zadnji redni seji, ki je potekala v začetku marca letos, je svoj pogled na dogodke izpred petih let predstavil tudi Jože Jaklin, nekdanji izvršni direktor DUTB. Kot je pojasnil, je družba Ernst & Young opravila forenzično revizijo in ugotovila, da naj bi kupec, podjetje Svet Re, pridobil več kot 1,5 milijona evrov premoženjske koristi. "Ugotovitve tega poročila so bile, da so DUTB oziroma ti, ki so izvajali cel postopek, v velikem številu kršili interne postopke," se je spomnil Jaklin.

Toda pred tem je pri razčiščevanju posla naletel na ovire. Ko je afera izbruhnila v javnosti, so na sejo upravnega odbora dobili poročilo Grah-Lazarjeve o tem primeru, ki je "več ali manj ugotavljalo, da je vse v redu". "Ker se mi je zdelo neprimerno, da bi gospa Petra Grah opravljala poročilo o primeru, sem najprej želel preveriti informacijo oziroma v kakšni zvezi je z gospodom Lazarjem, njenim kasnejšim možem. Zatrdila je, da je česa takega sploh ne smem spraševati, da je to celo spolno nadlegovanje," je članom komisije povedal Jaklin.

Nekdanji izvršni direktor DUTB Jože Jaklin je povedal, da je želel razščititi okoliščine prodaje zemljišč v Logatcu, a je naletel na velik odpor vodstva slabe banke.
Nekdanji izvršni direktor DUTB Jože Jaklin je povedal, da je želel razščititi okoliščine prodaje zemljišč v Logatcu, a je naletel na velik odpor vodstva slabe banke.
STA

Kljub temu je Grah-Lazarjevo razrešil in namesto nje imenoval vodjo skladnosti poslovanja na DUTB TjašBrilej Molan, "da pripravi dokončno poročilo". Kot se spomni, Grah-Lazarjeva "ni bila prav zadovoljna". Med njo in Brilej-Molanovo je po naših informacijah hitro "počilo". Zato so se vpletli preostali člani upravnega odbora in zadevo brez Jaklinove vednosti predali v roke dolgoletni vodji interne revizije Ireni Novak. "Danes po tolikem času lahko samo ugotovim, da se v bistvu ni zgodilo nič," je še pojasnil Jaklin.

Toda sledilo je posredovanje z ministrstva za finance. Na njihovo zahtevo so za preveritev posla izbrali revizorje Ernst & Young, ki pa so imeli velike težave pri svojem delu. Še preden so končali z delom, so se na DUTB razvneli boji, povezani z interpretacijo nekaterih ugotovljenih dejstev. Kljub temu je bilo končno poročilo močno obremenjujoče za tedanje vodstvo. Konec leta 2018 je Šarčeva vlada zamenjala predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta. Kmalu zatem je odstopil glavni izvršni direktor Imre Balogh. Slabo leto dni pozneje je DUTB zapustila še Grah-Lazarjeva.

Preberite še:
To je "penthouse", v katerem živi šefica NPU

Matoz ga je "povišal" na DUTB 

Preiskovalna komisija Grah-Lazarjeve ni zaslišala. Zato pa je na njena vprašanja odgovarjal Andrej Lazar, ki je povedal nekoliko drugačno zgodbo. Zaščitil je svojo soprogo in člane prepričeval, da je bila ona tista, ki se je izločila iz postopka.

Posel v Logatcu je operativno vodil Andrej Lazar, domnevne nepravilnosti pa je najprej preverjala njegova partnerica, zdaj soproga Petra Grah Lazar.
Posel v Logatcu je operativno vodil Andrej Lazar, domnevne nepravilnosti pa je najprej preverjala njegova partnerica, zdaj soproga Petra Grah Lazar.
STA

Po njegovem vedenju je Grah-Lazarjeva dan po izbruhu informacij o sporni preprodaji zemljišč v Logatcu rekla: "Dajmo zbrati informacije." To naj bi tudi naredila, "šla na prvo sejo (upravnega odbora, op.p.), rekla, jaz se bom izločila in potem se je začela uradna preiskava". Lazar je šel še dlje. Citiral je elektronsko sporočilo enega od vodilnih uslužbencev DUTB, ki naj bi bil deležen pritiskov neimenovanega izvršnega direktorja. V zgodbi KLI Logatec naj tako ne bi bila v ospredju preiskava dejanskega stanja, temveč osebno maščevanje. Tarča pa naj bi bili Balogh, Novakova, Grah-Lazarjeva in on osebno. Naši viri na DUTB in Jaklin se medtem spomnijo drugačne verzije dogodkov. 

Lazar sicer ni bil podpisnik pogodbe o prodaji zemljišč v Logatcu, ampak tedanji izvršni direktor DUTB Janez Škrubej. Zato pa so posel na korespondenčni seji poleti 2017, potrdili Balogh, Škrubej in Lazar, ki so bili v času dopustov kot edini na voljo. Lazar je tudi edini od naštetih, ki se je obdržal na DUTB. Še več, v času te vlade je napredoval. Konec lanskega leta je postal  izvršni direktor slabe banke. To nalogo mu je zaupal upravni odbor, ki ga vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik SDS in Janeza Janše.

Preberite še:
Brišejo sledi za podjetjem iz afere, ki je odnesla vrh slabe banke

"Povezana je z ljudmi, ki jih NPU preiskuje"

Že pred tem so Grah-Lazarjevo na vsak način želeli spraviti na čelo NPU, enega ključnih represivnih organov v državi. Nova vladna ekipa je najprej brez razloga odstavila nekdanjega direktorja Darka Muženiča. Nato je izvedla javni razpis, vendar ni izbrala nobenega od prijavljenih kandidatov. Namesto tega so za začasno direktorico imenovali Grah-Lazarjevo, ki se ni prijavila na razpis in tudi sicer ni izpolnjevala pogojev za ta položaj. To so rešili tako, da so spremenili zakonodajo, po kateri direktorja NPU več ne izbirajo, temveč kar imenujejo.

Petra Grah Lazar je potrdila prijateljske povezave z Rokom Snežičem, a zanikala, da bi ga predhodno obveščala o hišnih preiskav, ki jih je pri njem želel opraviti NPU.
Petra Grah Lazar je potrdila prijateljske povezave z Rokom Snežičem, a zanikala, da bi ga predhodno obveščala o hišnih preiskav, ki jih je pri njem želel opraviti NPU.
STA

Pomanjkanje kompetenc ji je med drugim očital tudi nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, ki je dejal, da "NPU vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj" in "ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti". Jevšek je še opozoril, da gre za osebo, ki je "povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje". Pri tem je ciljal na Roka Snežiča, prijatelja in svetovalca Janeza Janše, ki ima velik vpliv tudi pri kadrovskih odločitvah stranke. Da ga osebno pozna, je Grah-Lazarjeva potrdila na zaslišanju pred drugo preiskovalno komisijo, ki preverja politično vmešavanje politike v delo policije.