Negotovost v Leku: ali prihaja nov lastnik in kaj bo s proizvodnjo v Sloveniji?

V Leku, ki samo v Sloveniji zaposluje več kot 4.000 ljudi, vlada negotovost. Je razlog tudi v nejasni prihodnosti družbe, o kateri je po današnjih izjavah novega prvega moža Novartisa, Lekovega lastnika, mogoče le ugibati?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 30. 1. 2019, 13:57


Necenzurirano prenos
Lek
Lek

Glavni izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan je ponovno postavil pod vprašaj nadaljnjo usodo generične enote Sandoz, pod okrilje katere spada ljubljanski Lek. Po informacijah o (začasni) ustavitvi gradnje nove tovarne na Prevaljah, njegove največje investicije v Sloveniji do zdaj, smo tudi pri sindikatih preverjali, ali je strah zaposlenih upravičen.

Ob današnji predstavitvi poslovnih rezultatov skupine Novartis je Narasimhan napovedal, da se bodo v Sandozu odslej še bolj osredotočali na proizvode z višjo dodano vrednostjo. Obenem se bodo umaknili z manj uspešnih trgov oziroma nadaljevali "regionalno konsolidacijo", kar bi lahko pomenilo napoved zaprtja tovarn v Evropi. Katerih, za zdaj ni znano.

Za Sandoz, ki se v zadnjem času spopada s hudo konkurenco in posledično nižanjem cen zdravil na trgu, pa je napovedal, da bo kmalu postal avtonomna enota znotraj Novartisa.

S tem je dodatno podžgal informacije, da razmišljajo o prodaji Sandoza. Lani jeseni so namreč že začeli umik z ameriškega trga, ki je bil zanje kritičen, saj so svojo tamkajšnjo družbo prodali Indijcem. Hkrati je Narasimhan v pogovorih z vlagatelji pojasnjeval, da za Sandoz preučujejo vse "strateške možnosti".

Upadajo prihodki Sandoza

Sandoz je lani dosegal slabše rezultate. Prihodki so upadli za tri odstotke, na 9,86 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa za dva odstotka, na 1,33 milijarde dolarjev. Skupina Lek prispeva k temu približno desetino.

Če bi se v Novartisu, kjer si na vse pretege prizadevajo obrniti poslovne trende in iščejo prihranke pri stroških, nazadnje odločili za prodajo Sandoza, bi to lahko pomenilo veliko negotovost za njegove številne proizvodne enote v Sloveniji.

Lek
Lek
Lek
V zadnjem obdobju se namreč na trgu generičnih zdravil dogajajo številni prevzemi, brez služb pa je že ostalo na desettisoče delavcev, predvsem v zahodnih državah.

"Sandoz je del Novartisa in vanj bomo vlagali, da uspe," je Narasimha danes odgovoril na vprašanje o morebitni prodaji družbe.

Čeprav načrt, kaj se bo v prihodnjem letu in pol zgodilo s Sandozom, še ni znan, pa izvršni direktor Sandoza Richard Francis za zdaj ne pričakuje pomembnejših sprememb v Sloveniji. Kot je poudaril, je izredno zadovoljen z delom Slovencev v skupini. Poudaril je tudi doprinos Slovenija na področju razvoja.

V Leku zaposlenih več kot 4.000 ljudi

Na nas se je že pred tem obrnilo več zaposlenih v Leku, ki so zaskrbljeni zaradi aktualnega dogajanja, med drugim zaradi nejasnosti, ali bo Sandoz dobil novega lastnika in ali bo tudi zaradi tega prišlo do krčenja delovnih mest in zniževanja pravic.

V Leku je po zadnjih podatkih zaposlenih 4.085 ljudi, katerih povprečna starost je okoli 40 let. Od tega jih je skoraj polovica z osnovno ali srednjo stopnjo izobrazbe.

Leku, ki ga od avgusta 2017 vodi predsednik uprave Zvonko Bogdanovski, smo zato poslali naslednja vprašanja:

  1. Kaj za prihodnost Leka znotraj skupine Sandoz pomeni napoved izvršnega direktorja Novartisa, da se bo osredotočal na proizvode z večjo dodano vrednostjo?
  2. Kakšen je položaj Leka znotraj Sandoza po obsegu prihodkov glede na njegove napovedi, da se bo Sandoz dezinvestiral na manj uspešnih trgih? Kakšen bo v prihodnje?
  3. Kaj pomeni racionalizacija poslovanja Sandoza za Lek?

Lek, Prevalje
Lek, Prevalje
Lek

"Lek predstavlja za Sandoz in Novartis enega ključnih razvojnih centrov. Prav tako je pomemben zaradi razvoja in proizvodnje bioloških in podobnih bioloških zdravil ter generičnih zdravil z visoko dodano vrednostjo," so se odzvali v Leku.

Kakšna bo vloga Sandoza znotraj skupine Novartis, pa bo znano v 18 mesecih.

Dodali so, da so že stopili na pot transformacije, ki vključuje proizvodnjo inovativnih zdravil in učinkovin. "Pri tem nas lastnik podpira. V Mengšu sodelujemo v različnih fazah razvoja inovativnih bioloških zdravil, na lokaciji gradimo tudi novi objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin, ki bo še okrepil vlogo te lokacije kot ključnega Novartisovega centra za biotehnologijo. Vrednost naložbe je 38 milijonov evrov."

Glede na informacije o zaskrbljenosti med zaposlenimi smo se z vprašanji obrnili tudi na Lidijo Mihelčič, sindikalistko v Leku. Njene odgovore objavljamo ob vprašanjih:

1) Ali v zadnjem času potekajo kakršnakoli pogajanja ali pogovori glede pravic zaposlenih v Leku? Če da, kaj je predmet pogovorov in kako napredujejo?
Trenutno ne potekajo nobena pogajanja oziroma pogovori glede pravic zaposlenih v Leku.

2) Ali obstajajo kakšne uradne ali neuradne informacije, da bo prišlo do krčenja delovnih mest in zniževanja pravic zaposlenih? Ali glede tega obstajajo kakšni pritiski uprave Leka oz. predstavnikov lastnikov?
Take informacije do nas niso prišle.

3) Ali je bil sprejet dogovor o novi kolektivni pogodbi? Če ne, zakaj ne?
V Leku je najmanj do konca letošnjega leta veljavna podjetniška kolektivna pogodba.

4) Ali so zaveze, da bo Slovenija ostala proizvodna in razvojna lokacija, kakorkoli ogrožene?
S sindikatom niso bile sklenjene nobene tovrstne zaveze in na vprašanje ne morem podati odgovora.

5) Glede na to, da je Novartis napovedal krčenje delovnih mest v skupini, ali so med njimi tudi proizvodne lokacije v Sloveniji?
Informacij o krčenju delovnih mest v Sloveniji nimamo.

6) Ali ima sindikat po vašem mnenju polno zaupanje zaposlenih oziroma kako komentirate informacije, da sindikalno vodstvo v zameno za svoje koristi popušča upravi pri dogovorih o znižanju stroškov? To so namreč trditve več zaposlenih v Leku, ki so se obrnili na nas.
Vodstvo sindikata po naših informacijah uživa polno zaupanje članstva. Tudi v bodoče bo, tako kot do sedaj, vodstvo sindikata delalo v korist vseh zaposlenih.

V zraku visi 200 novih zaposlitev

V Leku kljub vsemu mirijo, da aktualne napovedi novega prvega moža Novartisa, ki je vodenje švicarskega velikana prevzel v začetku lanskega leta, nanje ne bodo imele posebnega vpliva.

Pojasnjujejo, da so že pred časom stopili na pot proizvodnje inovativnih učinkovin in zdravil ter bioloških in podobnih zdravil. Želijo postati tudi glavni Novartisov center kemijske dejavnosti za lansiranje novih izdelkov.

Kljub temu velja poudariti, da je Lek v letu 2017 na področju biofarmacevtike ustvaril vsega tri odstotke prihodkov.

Proizvodni objekt na Prevaljah, ob katerem naj bi zrasla nova tovarna.
Proizvodni objekt na Prevaljah, ob katerem naj bi zrasla nova tovarna.
Lek
Ne gre tudi mimo dejstva, da so morali v Leku ravno po prihodu Narasimhana na hladno postavili 105-milijonsko naložbo na Prevaljah, kjer bi izdelovali antibiotik amoksiklav. Gre za eno ključnih Lekovih zdravil in najbolje prodajano Sandozovo zdravilo.

Po besedah župana Prevalj Matije Tasiča naj bi bila usoda tovarne, kjer bi delo našlo okoli 200 ljudi, znana do konca februarja. Razloga za zamik pri zagonu novega obrata sta sprememba tehnologije in novo vodstvo Novartisa, ki preučuje dogajanja na svetovnem trgu antibiotikov.

Pred kratkim so že dokončali novi objekt na Prevaljah, a proizvodna stavba do nadaljnjega ostaja prazna. Sprva so odločitev o tem, ali bodo sploh izpeljali investicijo, napovedovali do jeseni. To se ni zgodilo. Po zadnjih informacijah naj bi se odločili v prihodnjih mesecih.

Novartis je sicer od leta 2003 v Lek oziroma v Slovenijo vložil že več kot 2,3 milijarde evrov.

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je lani ustvaril 12,61 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 64 odstotkov več kot v letu 2017. Njegovi prihodki so se na letni ravni povečali za pet odstotkov, na 51,9 milijarde dolarjev.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net