[Najbolj brano] Hrvaško posestvo Zidarjevega bankirja #foto

Rok Snežič sredi Maribora gradi milijon evrov vredno vilo. Borut Petek si je svojo kupil. Tožilstvo v zaseg premoženja tranzicijskega bogataša. Kdo je kupil stanovanje Aleksandre Pivec. In hrvaško posestvo slovenskega bankirja.

Avtor: Uredništvo
sobota, 31. 12. 2022, 05:55


3fb010e6ff421ae90d218bc0e592c32d
Boris Zakrajšek
STA

Katere so najbolj brane in odmevne zgodbe o premoženju vplivnih posameznikov, ki smo jih v letu 2022 razkrivali na necenzurirano.si. 

Zamrznili razkošno vilo tranzicijskega bogataša 

Družina poslovneža Zmaga Pačnika, ki je med slovensko tranzicijo obogatel s poceni odkupom več apartmajskih in hotelskih objektov od države, do nadaljnjega ne more več razpolagati s ključnim delom svojega premoženja - razkošno vilo na Bledu, ki stoji na skoraj dva hektarja velikem posestvu ob jezeru.

/
/
Primož Lavre

Medtem poskuša svoje premoženje reševati s pomočjo prijateljskih upnikov in drugimi manevri. Tudi z vpisom astronomske, 58,4 milijona evrov vredne hipoteke.

V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo 

Medtem ko Rok Snežič slovensko državo prepričuje, da je revež s socialnega dna in nima niti bančnega računa, si sredi Maribora gradi vilo. V elitnem predelu mesta, sredi Tomšičevega drevoreda, kjer imajo domovanja najvplivnejši in najbogatejši Mariborčani, ima v lasti gradbeno parcelo. Na njej zdaj raste milijon evrov vredna vila.

Rok Snežič
Rok Snežič
STA

/
/
Večer

Se spomnite Boruta Petka? Kupil si je vilo.

Nad Malečnikom, naseljem v okolici Maribora, se na dva tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču razprostira nedokončana vila z bazenom. Konec leta 2021 je njen lastnik postal Borut Petek, tajnik in sekretar v dveh kabinetih nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. Za objekt, ki skupaj meri 965 kvadratnih metrov, je plačal 318.000 evrov. Celoten projekt pa ga bo stal več kot milijon evrov

Nova hiša Boruta Petka.
Nova hiša Boruta Petka.
Andrej Petelinšek/Večer

/
/
Sodišče/Finance.si

/
/
Sodišče/Finance.si

Gre za nepremičnino, ki je del zgodbe o kopanju bančne luknje v Novi KBM – in to v času, ko so jo obvladovali prav kadri iz kroga Boruta Petka, nekoč ključnega Janševega zaupnika pri kadrovanju v državnem gospodarstvu.

Kdo je kupil stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec 

Nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je pred parlamentarnimi volitvami ustanovila politično stranko Naša dežela, s katero je imela velike načrte. Podpiral jo je tudi predsednik SDS Janez Janša in njegov propagandni aparat, ki je v njej videl najverjetnejšo partnerico pri sestavi nove vlade.

/
/
Necenzurirano.si

Takoj po ustanovitvi stranke se je Pivčeva preselila v Ljubljano, v novo stanovanje v Vili Šmartinka na vzhodu Ljubljane. Za bivanje v 82 kvadratnih metrov velikem stanovanju je plačevala simboličnih 200 evrov najemnine.

Hrvaško posestvo Zidarjevega bankirja

Na zahodni obali hrvaškega otoka Brač leži vas Milna. Tik ob njej se nahaja plaža Duboka, nad katero se nahaja dobrih pet hektarjev veliko posestvo z luksuzno vilo in nasadi oljk. To ne ponuja le razgleda na bližnji otok Hvar, ampak morda tudi vpogled v marsikatero skrivnost slovenske tranzicije.

/
/
Google

Lastnik posestva je namreč Boris Zakrajšek, v devetdesetih letih član uprave NLB, ki je pozneje prevzel vodenje frankfurtske LHB. Gre za enega od nekoč najbolj znanih slovenskih bančnikov, ki je bil neločljivo povezan z SCT Ivana Zidarja, Istrabenzom Igorja Bavčarja in drugimi domačimi kapitalskimi omrežji. Zaradi slabih posojil je LHB končala v likvidaciji.