V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo #foto

Kako je mogoče, da si Rok Snežič, ki je uradno brez denarja in premoženja, sredi Maribora gradi milijon evrov vredno vilo?

Avtor: Primož Cirman
petek, 28. 10. 2022, 05:55


rok-snežič
Rok Snežič v posmeh državi in njenim organom gradi vilo na prestižni lokaciji v Mariboru.
Večer

Rok Snežič, davčni svetovalec in prijatelj Janeza Janše, je uradno brez denarja in premoženja. V lasti nima nobene nepremičnine, osebnega vozila in bančnega računa. Po lastnih navedbah nima niti evra prihrankov. Za polovični delovni čas je zaposlen v podjetju Snežič davčni inženiring, kjer v gotovini prejema 300 evrov mesečne plače. To je njegov edini uradni dohodek. Podjetje je uradno v lasti njegove soproge Klavdije Snežič, ki za svoje delo prejema 600 evrov mesečne plače. 

Vse to je Snežič razkril v izjavi o premoženjskem stanju. Lani jo je predložil okrožnemu sodišču v Ljubljani. Z njo je zatrjeval, da ne zmore plačati 5.000 evrov sodne takse za skupaj 39 zasebnih tožb, ki jih je do takrat vložil proti trem novinarjem necenzurirano.si. V nekaterih zadevah ga je sodišče zavrnilo, v drugih pa o njegovi prošnji še ni odločilo. 

Medtem ko Snežič slovensko državo prepričuje, da je revež s socialnega dna, si sredi Maribora gradi vilo. V elitnem predelu mesta, sredi Tomšičevega drevoreda, kjer imajo nepremičnine najvplivnejši in najbogatejši Mariborčani, ima v lasti 500 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo. Kupil jo je konec leta 2020, ko je že veljal za enega najvplivnejših mož v državi. Imel je osebni dostop do takratnega predsednika vlade in pomembno vlogo pri kadrovanju v državnih podjetjih, najbolj opazno v energetiki. 

Julija letos, dober mesec dni po tem, ko je Janša sestopil z oblasti, je prijavil začetek gradnje dvostanovanjske vile. Kmalu zatem ga je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ovadil v preiskavi mednarodne mreže za domnevno pranje denarja, ki je od leta 2016 v več državah obrnila 22 milijonov evrov. Snežič državi po končanem osebnem stečaju še vedno dolguje pol milijona evrov. 

/
/
Večer

Uradna investitorka je Klavdija Snežič.
Uradna investitorka je Klavdija Snežič.
Večer

/
/
Večer

Kako je torej mogoče, da si gradi vilo, ki ga po nekaterih ocenah stala vsaj milijon evrov? 

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Denar je prišel iz BiH

Zemljišče, na katerem gradi Snežič, je uradno pisano na njegovo soprogo. Tudi na gradbeni tabli je kot investitorka navedena Klavdija Snežič. Zemljišče s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem je kupila konec leta 2020. Dva meseca pred tem je s Snežičem sklenila sporazum o ureditvi premoženjskih razmerij. Z njim sta se zakonca dogovorila, da nimata skupnega premoženja. S tem je Snežič očitno želel doseči, da bi bilo premoženje Klavdije Snežič, med drugim tudi takrat še načrtovana vila v Mariboru, nedosegljiva za njegove upnike.

Po naših podatkih je Klavdija Snežič za zemljišče plačala 85.000 evrov ali 170 evrov na kvadratni meter. Pred leti je bilo v lasti Lea Ivanjka, nekdanjega lastnika mariborske vinske kleti Vinag, ki je imel v času prve Janševe vlade eno glavnih besed pri upravljanju premoženja cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena. Ko je Ivanjko bankrotiral, je zemljišče konec leta 2017 na dražbi njegovega premoženja kupilo podjetje Bar - Investicije. To je v lasti Marka Kokola, direktorja več podjetij, tesno povezanih z Zoranom Šolajo, mariborskim gostincem in nepremičninarjem. "Z gospodom Snežičem nima ničesar. Z njim nisem povezan in z njim ne poslujem," je po objavi članka poudaril Šolaja.

Kako je Klavdija Snežič plačala parcelo? Z denarjem, ki ga je domnevno prejela od podjetnika iz Banjaluke, pri čemer je posojilo brez obrest in nima določenega roka vračila.
Kako je Klavdija Snežič plačala parcelo? Z denarjem, ki ga je domnevno prejela od podjetnika iz Banjaluke, pri čemer je posojilo brez obrest in nima določenega roka vračila.
necenzurirano.si

Kje je Klavdija Snežič dobila denar za nakup zemljišča? Le nekaj dni po podpisu pogodbe si je uradno izposodila 150.000 evrov v Banjaluki, od koder je Snežič dolga leta vodil glavnino svojih poslov in tja z oglasi ob avtocestah vabil tudi slovenske podjetnike. Denar naj bi prejela od tamkajšnjega poslovneža Stanislava Koljančića, lastnika kamnoloma in gradbenega podjetja, ki je dober Snežičev prijatelj. Domnevno posojilo je sicer brezobrestno in nima roka vračila. Ko so oblasti v Bosni in Hercegovini Snežiču konec leta 2020 prepovedale vstop v državo, je po naših informacijah prav Koljančić skušal prepričati nekatere tamkajšnje politike, da bi Snežiču dovolili prehod meje. 

Preberite še:
Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in HSE?

Uradno je revež, živi pa na veliki nogi

Kdo vse bo financiral gradnjo vile, uradno ni mogoče izvedeti. Za izvajalca gradbenih del je Snežič najel projektno podjetje NJ Rekonstrukt iz Vuhreda, ki je bilo ustanovljeno aprila letos. Njegov lastnik je pred časom gradil tudi vilo nekdanjega vrhunskega borca Tomaža Barade, dolgoletnega Snežičevega znanca, ki mu je v davčnem postopku pomagal pri obrambi pred Fursom. 

V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
necenzurirano.si

Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
necenzurirano.si

Davčni inšpektorji so takrat ugotavljali visok razkorak med prihodki, ki jih je uradno prijavil Snežič, in njegovo osebno porabo, kar se je videlo na velikem številu denarnih pologov na bančne račune. Snežič se je branil, da je ravno v tistem času na veliko posojal denar prijateljem in znancem. Kot dokaz je predložil njihove izjave. Med njimi je bil tudi Barada, zdaj kandidat za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Tudi on je moral Fursu pojasnjevati velike količine neprijavljene gotovine, ki jo je porabil pri gradnji vile, a mu davčni inšpektorji lani niso naložili plačila dodatnega davka.

Uradno obubožani Snežič sicer živi na veliki nogi. Uporablja najmanj dva avtomobila znamke maserati, registrirana v BiH. Novo vozilo tega tipa je vredno najmanj 100.000 evrov. Leta 2020 so ga z enim od njih videli pred sedežem stranke SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani. Formalna lastnica obeh vozil je Snežičeva prijateljica Lidija Zrnić. Gre za eno od oseb, na katere je Snežič po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) uradno prenesel svoje premoženje.

Preberite še:
Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ne spomnim se #video

Skriti nepremičninski imperij

Uporablja tudi več nepremičnin. Snežič ima stalno prebivališče prijavljeno v stanovanju v Fiesi, ki je uradno v lasti njegovega bratranca. Enako tudi stanovanje na Koroški cesti v Kamnici blizu Maribora, kjer Snežič začasno prebiva. Redno ga videvajo v Novigradu, v stanovanjski hiši, ki je v lasti enega od njegovih ožjih sorodnikov.

Rok Snežič je po ugotovitvah tožilstva ključna oseba v ozadju mreže državljanov BiH, prek katerih so se pretakale ogromne vsote in dvigovale v gotovini, del denarja pa je končal na računih stranke SDS in njenih medijev.
Rok Snežič je po ugotovitvah tožilstva ključna oseba v ozadju mreže državljanov BiH, prek katerih so se pretakale ogromne vsote in dvigovale v gotovini, del denarja pa je končal na računih stranke SDS in njenih medijev.
Zajem zaslonske slike

Pred letom dni so v reviji Reporter raziskali več deset naslovov stanovanjskih in poslovnih nepremičnin, ki so tako ali drugače povezane s Snežičem oziroma njegovimi družinskimi člani in najožjimi sodelavci. Našli so 12 vil, stanovanj, poslovnih prostorov in drugih nepremičnin, ki so skupaj vredne več milijonov evrov. Pred nekaterimi redno videvajo Snežičev avtomobil.

Klavdija Snežič je še vedno članica upravnega odbora Nova24TV, strankarske televizije SDS, ki jo je od madžarskih podjetnikov letos poleti kupil njen direktor Boris Tomašič. Ob njeni ustanovitvi je bila Klavdija Snežič nekaj časa celo največja posamična lastnica. Za delnice je plačala 100.000 evrov. Tudi v tem primeru je šlo za gotovino. Kot smo razkrili, ji jo je izročil ptujski podjetnik Dražen Kuća, ki je tako kot Snežič eden od osumljencev v mednarodni preiskavi. 

Preberite še:
Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti