Kdo je kupil stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec

Zakaj Aleksandra Pivec skriva, kdo je lastnik novega stanovanja v Ljubljani, kupljenega brez posojila, v katerega se je preselila takoj po ustanovitvi lastne stranke?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 24. 3. 2022, 05:55


IMG_20220323_150440
Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik ali lastnica je v zemljiški knjigi skrita. Kupljeno je bilo le dva dni po ustanovitvi njene stranke Naša dežela in to brez posojila.
necenzurirano.si

Vse od prihoda v politiko Aleksandra Pivec javnosti pojasnjuje, da nima v lasti nobenega večjega premoženja. Uradno ni lastnica nobene nepremičnine in osebnega vozila. Še jeseni 2020, ko je bila že dve leti ministrica za kmetijstvo v vladah Janeza Janše in Marjana Šarca, je poudarjala, da na bančnih računih nima prihrankov. Kljub temu ji je uspelo rešiti stanovanjski problem.

Čeprav ima Aleksandra Pivec stalno prebivališče še vedno prijavljeno na Ptuju, že od lani živi v Ljubljani – v stanovanju na vrhu Vile Šmartinka, novozgrajenega objekta na območju trgovskega središča BTC. Da prebiva tam, nam je potrdilo več med sabo nepovezanih virov. To dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku v pritličju zgradbe. Toda precej težje je ugotoviti, kdo je v resnici lastnik stanovanja, v katerem že več mesecev živi nekdanja ministrica za kmetijstvo. Sama nam tega včeraj ni razkrila. 

Na necenzurirano.si smo tako v več mesecev trajajoči preiskavi ugotovili:

- da Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik ali lastnica je v zemljiški knjigi skrita. Kupljeno je bilo le dva dni po ustanovitvi njene stranke Naša dežela in to brez posojila. Prodajalec, projektno podjetje v lasti ptujskega gradbinca GP Drava, je šel kupcu zelo na roko, saj mu je stanovanje prodal po izjemno nizki ceni, za polovico nižji od tržne.

- da so od istega prodajalca v isti zgradbi 25 stanovanj v istem obdobju kupila tudi tri ministrstva: za notranje zadeve, obrambo in javno upravo. V enem od večjih stanovanj v lasti države danes živi Tomaž Pivec, nekdanji soprog Aleksandre Pivec, sicer nekdanji uslužbenec policijske uprave v Murski Soboti, ki je od junija lani zaposlen na generalni policijski upravi v Ljubljani. Premeščen je bil v času, ko je že začela delovati stranka Naša dežela.

-  da bi moralo ministrstvo za notranje zadeve stanovanja prednostno dodeliti policistom s štiri- ali petčlanskimi družinami. Toda Tomaž Pivec v njem živi sam. Preostali člani družine namreč živijo v "penthouse" stanovanju, kjer prebiva Aleksandra Pivec. 

Janez Janša upa, da se bo na prihajajočih volitvah v parlament prebila tudi stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, s katero bi nato sestavljal koalicijo. To se vidi tudi v podpori, ki ga Pivčeva uživa pri strankarskem propagandnem aparatu.
Janez Janša upa, da se bo na prihajajočih volitvah v parlament prebila tudi stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, s katero bi nato sestavljal koalicijo. To se vidi tudi v podpori, ki ga Pivčeva uživa pri strankarskem propagandnem aparatu.
STA

Preberite še:
Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti

Aleksandri Pivec smo že konec decembra poslali vprašanja o njenem premoženjskem stanju, a nanje ni konkretno odgovorila. Večina prvakov domačih političnih strank z razkrivanjem premoženja, ki ga mora prijavljati tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), nima težav. Aleksandra Pivec ob skrivalnicah z lastništvom stanovanja, v katerem živi, vodi tudi razkošno predvolilno kampanjo. Kdo jo v resnici financira, še vedno ni jasno. Kot že omenjeno, sama trdi, da nima prihrankov. 

Sanjski posel med rekordno rastjo cen nepremičnin

V soboto, 20. marca lani, je bila Aleksandra Pivec na ustanovnem kongresu izbrana za predsednico stranke Naša dežela. Dva dni pozneje, 22. marca, je bila podpisana pogodba za prodajo stanovanja z 82 kvadratnih metrov bivalne površine na vrhu Vile Šmartinka, razkrivajo dokumenti, ki smo jih pridobili. 

Vilo Šmartinko je leta 2019 začel graditi ptujski gradbinec GP Drava.
Vilo Šmartinko je leta 2019 začel graditi ptujski gradbinec GP Drava.
Schoeck

/
/
Necenzurirano.si

Kupec je stanovanje plačal brez posojila, z lastnim denarjem, do danes pa se ni vpisal v zemljiško knjigo. V njej je po letu dni kot lastnik še vedno vpisano podjetje Projekt Šmartinka, investitor objekta. Iz bilanc podjetja pa je razvidno, da je uspelo prodati prav vsa stanovanja. 

Novi lastnik nepremičnine se ne želi razkriti. Še danes je v zemljiški knjigi kot lastnik stanovanja vpisano podjetje Projekt Šmartinka, ki je bilo konec lanskega leta izbrisano in pripojeno podjetju GP Drava.
Novi lastnik nepremičnine se ne želi razkriti. Še danes je v zemljiški knjigi kot lastnik stanovanja vpisano podjetje Projekt Šmartinka, ki je bilo konec lanskega leta izbrisano in pripojeno podjetju GP Drava.
Zemljiška knjiga

Direktorica podjetja Projekt Šmartinka Patricija Kovačec izjav ni želela dajati. Gre za nekdanjo mestno svetnico s Ptuja, od koder prihaja tudi Aleksandra Pivec. Njen soprog je Sašo Kovačec, lastnik in direktor GP Drava, ki je zgradilo Vilo Šmartinka. Patricija Kovačec je bila dejavna tudi v lokalni politiki. Bila je članica liste nekdanjega župana Mirana Senčarja – in to v času, ko je Aleksandra Pivec vodila občinski zavod Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Bistra.

Preberite še:
Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

Kaj nam je odgovorila Aleksandra Pivec

V vsakem primeru je kupcu uspel sanjski posel. Po naših podatkih je namreč za 82 kvadratnih metrov veliko stanovanje v enem najbolj zaželenih delov Ljubljane lani odštel vsega 144.000 evrov, torej okrog 1760 evrov na kvadratni meter. To je daleč najmanj od cene vseh prodanih stanovanj v zgradbi. Za primerjavo: v zadnjih dveh letih se je cena stanovanjskih nepremičnin, tudi starejših, na tem območju v povprečju gibala pri okrog 3000 evrih na kvadratni meter. Na vprašanje, zakaj je kupec dobil tako ugodno ceno, Patricija Kovačec ni želela odgovoriti.

Vhod v Vilo Šmartinka. Posneto decembra 2021.
Vhod v Vilo Šmartinka. Posneto decembra 2021.
necenzurirano.si

Da Aleksandra Pivec prebiva v Vili Šmartinka, dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku. Posneto decembra 2021.
Da Aleksandra Pivec prebiva v Vili Šmartinka, dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku. Posneto decembra 2021.
Necenzurirano.si

Takoj po nakupu se je v stanovanje vselila Aleksandra Pivec. V istem času je prenehala prejemati nadomestilo za opravljanje funkcije ministrice v Janševi vladi in se zaposlila v škofjeloškem podjetju Sibo Group, ki je v lasti enega najbogatejših Slovencev Boštjana Šifrarja

Na stranko Naša dežela smo zato včeraj naslovili naslednji vprašanji:

1) Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da gospa Pivec z družino živi v stanovanju na Šmartinski cesti v Ljubljani. Od kdaj in zakaj ima stalno prebivališče še vedno prijavljeno na Ptuju, saj je sama za javnost komunicirala, da se je preselila v Ljubljano?

2) Iz javno objavljenih podatkov in njenih trditev je razvidno, da sama ni lastnica premičnega ali nepremičnega premoženja. Zato nas zanima, v čigavem stanovanju živi gospa Pivec z družino?

"Aleksandra Pivec kot predsednica stranke Naša dežela veliko aktivnosti opravi v Ljubljani. Glede naslova stalnega in začasnega prebivališča ureja potrebno s pristojnimi organi. Tako bo ravnala tudi v bodoče, ko bo opravljala funkcije, ki zahtevajo takšna poročanja," so nam odgovorili iz stranke.

Preberite še:
Kdo je Aleksandri Pivec plačal dopust na Krasu?

Država v isti zgradbi kupi stanovanje. Dobi ga nekdanji soprog.

Toda ob začetku njene nove politične kariere se v Ljubljano ni preselila le Aleksandra Pivec. V isti zgradbi, le nekaj nadstropij nižje, je novo domovanje našel tudi njen nekdanji soprog. V istem času, ko se je Pivčeva preselila v prestolnico, je namreč policija pod vodstvom Antona Olaja ugodila prošnji za premestitev Tomaža Pivca iz Policijske uprave Murska Sobota na generalno policijsko upravo. Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, mu je dodelilo novo službeno stanovanje velikosti 55 kvadratnih metrov. Po dostopnih podatkih zanj plačuje manj kot 300 evrov mesečne najemnine.

V isti zgradbi je državno stanovanje, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve oddalo nekdanjemu soprogu Aleksandre Pivec. Posneto decembra 2021.
V isti zgradbi je državno stanovanje, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve oddalo nekdanjemu soprogu Aleksandre Pivec. Posneto decembra 2021.
necenzurirano.si

Neverjetno naključje je, da je Tomaž Pivec prišel do stanovanja v objektu, v katerega se je takrat preselila tudi Aleksandra Pivec. Država je namreč v njem le nekaj mesecev pred tem odkupila skoraj polovico stanovanj in zanje plačala okoli štiri milijone evrov. Predpogodbe so bile podpisane v marcu in aprilu 2020, torej v času, ko je v vladah ministrovala Aleksandra Pivec, in to še pred dokončanjem gradnje. S tem poslom je podjetje GP Drava pokrilo polovico bančnega posojila za financiranje projekta v Ljubljani, iz katerega je sicer izšlo z milijonskim dobičkom.

Jutri bomo o skrivalnicah Aleksandre Pivec in nejasnostih, povezanih z njenim premoženjem, objavili nove podrobnosti.

Kaj je Pivčeva leta 2020 govorila o svojem premoženju 

Tako so septembra 2020 na vprašanja Slovenskih novic o premoženju tedanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec odgovarjali na ministrstvu: 

1) ali imate v lasti nepremičnine? Če ja, koliko (in v kakšnem deležu), katere in kje (kraj, če mogoče) ter koliko so vredne (če ne razpolagate s podatkom o vrednosti, bo dovolj, če navedete datum pridobitve in takratno vrednost ali zadnjo razpoložljivo Gursovo)?

Ministrica nima v lasti nepremičnine.

2) če imate v lasti osebno vozilo, katero (model), kateri letnik in koliko je vredno? Če jih imate več, vas prosim, da navedete podatke za vse (če le v določenem deležu, vas prosim, da to navedete).

Ministrica nima v lasti osebnega avtomobila.

3) če imate v lasti plovilo, katero (model), kateri letnik in koliko je vredno? Če jih imate več, vas prosim, da navedete podatke za vse (če le v določenem deležu, vas prosim, da to navedete).

Ministrica nima v lasti plovila.

4) koliko prihrankov imate na računu (ali več računih)?

Ministrica nima prihrankov.

5) ali imate v lasti delnice, investicijske kupone in podobno? Če ja, katere in koliko so vredne?

Ministrica nima v lasti delnic.

6) če imate v lasti kriptovalute: katere in koliko so vredne?

Ministrica nima v lasti kriptovalut.

7) ali ste lastnik, solastnik, družbenik v katerem od podjetij? Če ja, v katerih in v kakšnih deležih?

Ministrica ni lastnica /solastnica/ družbenica v nobenem podjetju.

8) ali imate v lasti vrednejša (več kot 500 evrov) umetniška dela? Če ja, koliko so vredna skupaj?

Ministrica nima v lasti vrednejših umetniških del.

9) ali je minister, ministrica ali premier od nastopa funkcije prejel kakšno izplačilo (ali več) na podlagi kakšne druge pogodbe o zaposlitvi, avtorske ali podjemne pogodbe? Če ja, od koga vse, v kakšni vrednosti in za kakšne storitve? Ali so bila za to pridobljena vsa potrebna soglasja?

Ministrica ni prejela nobenih izplačil v času od nastopa ministrske funkcije.