Fides za pomoč pri stavki najel Zavrlovo agencijo

Zakaj so se v zdravniškem sindikatu Fides za pomoč pri stavki, ki traja že tretji mesec, obrnili na eno od dveh največjih komunikacijsko-lobističnih agencij? In kakšno vlogo ima pri tem Dejan Verčič, dolgoletni poslovni partner Francija Zavrla?

Avtor: Primož Cirman
sreda, 3. 4. 2024, 05:55


dejan-verčič
Dejana Verčiča mediji najpogosteje predstavljajo "raziskovalca odnosov z javnostmi" in "komunikacijskega strokovnjaka", ne pa kot solastnika ene od dveh največjih komunikacijsko-lobističnih agencij pri nas, ki je pod sedanjo vlado izgubila večino poslov z javnimi naročniki. Na fotografiji z novinarko Dela Suzano Kos ob njunem nedavnem pogovoru na Škrabčevi domačiji.
Facebook

Zdravniški stavki, ki traja že tretji mesec, od samega začetka večina javnosti ni naklonjena. Že konec januarja je tako v anketi Inštituta Mediana skoraj 76 odstotkov vprašanih odgovorilo, da zdravniške stavke ne podpirajo. Težavo, kako ob odpovedih operacij in posegov pridobiti javno mnenje na svojo stran, so se v sindikatu Fides odločili rešiti tako, da so poiskali zunanjo pomoč. Našli so jo v eni od dveh največjih domačih komunikacijsko-lobističnih agencij.

Od marca, ko se je stavka začela zaostrovati, tako za Fides dela družba Herman & Partnerji, ki jo vodi njen največji lastnik Franci Zavrl, najbolj znan slovenski lobist. To nam je včeraj potrdil solastnik družbe Dejan Verčič. Dejal nam je, da jo je Fides najel za "pomoč pri komuniciranju v času stavke". Sam pri tem "sodeluje v projektni skupini".

Koliko bo Fides plačal za najem storitev družbe Herman & Partnerji, iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti. Toda gre za sindikat, ki ima na voljo več kot dovolj denarja za vplivanje na javno mnenje in zagotavljanje dostopa do medijev, kar sta običajno glavni nalogi komunikacijskih agencij. Konec leta 2022 je imel tako Fides na bančnem računu skoraj 1,3 milijona evrov. Vsako leto pa s članarinami in drugimi prihodki v povprečju ustvari več kot 150.000 evrov plusa.

Preberite še:
Kako gre pod Golobovo vlado Zavrlu, Pusarju & co.?

"Stavkajoči morajo delodajalcu zagreniti življenje"

Po naših informacijah je Fides zunanjo pomoč pri komuniciranju z mediji poiskal že kmalu po 15. januarju, ko se je začela stavka. Takrat so največ olja na ogenj v javnosti prilile izjave nekaterih članov sindikata. Anesteziolog iz UKC Ljubljana Bojan Kontestabile je tako javno govoril, da je na uro dela plačan manj kot čistilka. Medtem ko je sam živel v neprofitnem stanovanju v lasti javnega sklada, pa si je pod ljubljanskim gradom gradil vilo.

Predsednik Fidesa Damjan Polh.
Predsednik Fidesa Damjan Polh.
Jure Klobčar

Sprva je Fidesu svetovala agencija za odnose z javnostmi Taktik iz Ljubljane, a sta pred slabim mesecem prenehala sodelovati. Nato so najeli družbo Herman & Partnerji oziroma Verčiča, ki je pred tem v javnih nastopih poudarjal, da bi moral Fides stavko zaostriti. "Stavka ni lepotno tekmovanje. Stavkajoči morajo delodajalcu zagreniti življenje, sicer stavka nima smisla. Pri tem so pogosto prizadeti tretji. Komu ti pripisujejo krivdo za nevšečnosti, najpogosteje ni pomembno," je konec januarja za Bloomberg dejal Verčič.

Takrat je ocenjeval, da "preveč ljudi pri sedanji stavki ne razume, da gre za plače v javnem zdravstvu in torej njegovo vzdržnost". Fidesu je javno svetoval, da "je treba zdravniške stavke zaradi zavajajočih očitkov vladne strani (...) bolje pripraviti in bolje osmisliti".

Njegovim besedam so v Fidesu očitno prisluhnili. Že sredi februarja je bilo tako mogoče iz zdravniških vrst slišati opozorila, da se bodo zaradi umika soglasij za nadurno delo zapirali tudi pediatrični oddelki in porodnišnice. Veliko preglavic je stavka povzročila tudi invalidom, ki niso mogli na preglede za podaljšanje vozniških dovoljenj.

Medtem ko je Janševa SDS sredi marca protestirala proti vladi v središču Ljubljane, so v Novi Sloveniji (NSi) pripravili Zbor za prihodnost, na katerem je kot gost nastopal tudi Verčič. S prvakom te stranke Matejem Toninom delita stališče, da imamo v Sloveniji "leninovsko upravljanje zdravstvenega sistema".
Medtem ko je Janševa SDS sredi marca protestirala proti vladi v središču Ljubljane, so v Novi Sloveniji (NSi) pripravili Zbor za prihodnost, na katerem je kot gost nastopal tudi Verčič. S prvakom te stranke Matejem Toninom delita stališče, da imamo v Sloveniji "leninovsko upravljanje zdravstvenega sistema".
Facebook

Preberite še:
Kitajci nočejo imeti več nič z Zavrlom in slovenskimi lobisti

Dela za Fides, v medijih nastopa kot "strokovnjak"

"O mediaciji, ki poteka med vlado in Fidesom, menim vse dobro in želim skorajšnji uspešni zaključek," je Verčič včeraj odgovoril na vprašanje, kakšno je njegovo osebno stališče do aktualnega poteka pogajanj med Fidesom in vlado, ki bi se lahko po nekaterih informacijah končala že v kratkem.

Kot že omenjeno, zdravniški sindikat z Verčičem sodeluje od marca. Da v pogajanjih z vlado "pomaga na strani Fidesa", je Verčič prvič javno priznal v včerajšnjem pogovoru za Radio Ognjišče, ko je poudaril, da "zdravniki še vedno delajo, čeprav teče stavka", in ocenil, da "sistem, kot ga imamo, preprosto ni več vzdržen".

Toda še sredi marca je Verčič v več medijih nastopal kot "raziskovalec odnosov z javnostmi" in "komunikacijski strokovnjak". V razmaku zgolj nekaj dni se je v obeh vlogah pojavil v treh oddajah RTV Slovenija. Politiko sporočanja predsednika vlade Roberta Goloba je označil za prazno, njegovo pojavljanje na družbenih omrežjih pa opisal kot posnemanje razvpitih ameriških vplivnih sester Kardashian. Pred dvema tednoma je Verčič kot gost enega od dogodkov NSi ocenil, da "vlada nima jasne vizije, jasne strategije in jasnih ciljev".

/
/
ebonitete.si

Preberite še:
Koliko manj med stavko delajo šefi Fidesa

Posli z državo po zamenjavi oblasti upadli

S prihodom Golobove vlade, ki jo Verčič ostro kritizira, je sicer močno upadlo število poslov agencije Herman & Partnerji z javnimi subjekti in državnimi podjetji. V letih 2020 in 2021, ko je bila na oblasti vlada Janeza Janše, je tako prejela po več kot 300.000 evrov na leto. Njeni ključni partnerji so prihajali iz državne energetike: Dravske elektrarne Maribor, E3, Eles in Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Med naročniki agencije oziroma Zavrla so bili takrat še ministrstvi za zdravje in šolstvo, podjetje 2TDK, ki gradi drugi tir železniške proge Divača – Koper, in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Ta je agencijo Herman & Partnerji januarja 2021 najela za strateško svetovanje, vredno 86 tisoč evrov.

Podjetja, ki jih obvladuje Franci Zavrl (na fotografiji), njegova desna roka pa je Verčič, so v času te vlade izgubile večino poslov z javnimi naročniki.
Podjetja, ki jih obvladuje Franci Zavrl (na fotografiji), njegova desna roka pa je Verčič, so v času te vlade izgubile večino poslov z javnimi naročniki.
Primož Lavre

V letu 2022, ko je prišlo do zamenjave oblasti, je agencija iz javnih virov skupaj s hčerinskimi podjetji prejela le še okoli 80.000 evrov. Največ od Komunalnega podjetja Velenje, ki je v večinski lasti tamkajšnje občine. Lani so ji javni naročniki nakazali dobrih 60.000 evrov.

Od konca leta z Zavrlom ne sodeluje več tudi kitajski tehnološki velikan Huawei, ki se je v Sloveniji potegoval za posel dobave tehnologije mobilnih omrežij pete generacije, bolj znane kot 5G. To mu ni uspelo zaradi regulative, ki jo je sprejela Golobova vlada. Oktobra lani so zato nanjo iz Huaweija naslovili dopis, v katerem so opozorili, da so zaradi tega utrpeli več milijard evrov škode. Konec lanskega leta pa so sporočili, da v Sloveniji ne uporabljajo več storitev lobiranja.