Afera sodna stavba: kaj je ministrica Katič pustila v predalu

Zakaj se ministrici za pravosodje Andreji Katič ni zdelo potrebno, da bi sporni nakup sodne stavbe na Litijski cesti pregledala zunanja revizijska hiša?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 27. 6. 2024, 05:55


Andreja Katič
Ko je vodenje ministrstva iz rok Dominike Švarc Pipan prevzela Andreja Katič (na fotografiji), so načrti o izvedbi zunanje revizije posla na Litijski končali v predalu.
Sašo Švigelj

Afera sodna stavba je včeraj dobila novo nadaljevanje. Na policiji so namreč za Pop TV potrdili, da so konec maja opravili nove hišne preiskave zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Po neuradnih informacijah so kriminalisti vanje zajeli tudi sodno cenilko Bredo Zorko in avtoprevoznika Enesa Draganovića. Prva je, kot smo že poročali, v razmaku nekaj let izdelala dve oceni vrednosti stavbe, ki se razlikujeta za pet milijonov evrov. Draganović pa je primorskemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju posodil dva milijona evrov za nakup stavbe, ki jo je državi pozneje prodal za skoraj osem milijonov evrov.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič včeraj novih kriminalističnih preiskavah v tej zadevi ni komentirala. Na vprašanje, ali namerava odrediti zunanji pregled posla, je odgovorila, da "ne ve, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese".

Toda danes razkrivamo, da so na ministrstvu že februarja letos, nekaj tednov po izbruhu afere, začeli pripravljati postopke za najem zunanjega revizorja, ki bi pregledal nakup zgradbe na Litijski. Po naših informacijah so bili pri tem v stiku z eno od največjih revizorskih hiš. V začetku marca, ko je vodenje ministrstva iz rok Dominike Švarc Pipan prevzela Andreja Katič, pa so ti načrti končali v predalu.

/
/
Primož Lavre

Preberite še:
Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

Želeli so naročiti forenzično preiskavo posla

Za javno naročilo, s katerim bi poiskali zunanjega revizorja, ki bi pregledal sporni nakup dotrajane zgradbe na Litijski, so se na ministrstvu prvič odločili v začetku februarja. Le nekaj dni pred tem je vlada na predlog Dominike Švarc Pipan razrešila generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča, ki je vodil projekt nakupa. Izkazalo se je namreč, da pri poslu mrgoli nepravilnosti in nenavadnosti.

Ključno cenitev, ki je bila podlaga za nakup, je tako naročil in plačal kar prodajalec, torej Vežnaver. Pod njo se je podpisal cenilec, ki je sploh ni izdelal. Prihajalo je do manipulacij s kvadraturo. Postalo je jasno, da država nikoli ni resneje preučila alternativnih lokacij za prostore sodišč in da je zgradbo na Litijski krepko preplačala. S tem pa je omogočila tudi milijonsko nagrado za odvetniško družbo, ki je pri tem poslu zastopala Vežnaverja.

Na ministrstvu so zato začeli pripravljati javno naročilo za izbiro revizijske hiše, ki bi pregledala posel. Kot smo neuradno izvedeli, so želeli naročiti forenzično revizijo nakupa, ki bi trajala več mesecev, pregledala pa bi celotno dokumentacijo, kronologijo dogajanja in verigo odgovornosti. Gre za storitev, ki jo v Sloveniji opravlja le peščica največjih revizijskih hiš. Vsaj pri eni od njih naj bi na ministrstvu neformalno preverjali, ali in v kolikšnem času je mogoče izpeljati takšno nalogo.

Kdo je zaslužil pri prodaji stavbe

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Afera sodna stavba: država od Vežnaverja "pozabila" kupiti eno od parcel

Kaj razkrivajo elektronska sporočila

Uradnih informacij o tem ni mogoče dobiti. Nekdanja ministrica Švarc Pipan za izjave včeraj ni bila dosegljiva. Toda v uredništvu necenzurirano.si smo na vpogled dobili posamezna elektronska sporočila, ki dokazujejo, da so imeli z zunanjo revizijo nakupa sodne stavbe na ministrstvu resne načrte. Posamezni zaposleni na ministrstvu so že pripravljali podrobno specifikacijo tega javnega naročila, je mogoče razbrati iz teh sporočil.

A vse to se je spremenilo po zamenjavi na vrhu ministrstva. Kmalu zatem so tam namreč prenehali z iskanjem revizijske hiše, ki bi pregledala posel. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da javno naročilo v tej zadevi nikoli ni bilo objavljeno. Zakaj ne, ostaja skrivnost. Ministrstvo smo včeraj vprašali, zakaj nikoli niso naročili oziroma odredili zunanje revizije posla. Odgovora nismo dobili.

Kot že omenjeno, pa je ministrica Katič ob robu včerajšnje seje vlade poudarila, da za kaj takega ne vidi potrebe. Ali jo je predhodnica Švarc Pipan ob primopredaji seznanila z dejstvom, da na ministrstvu pripravljajo javno naročilo za izvedbo zunanje revizije, bomo preverili danes.

Prejšnja ministrica Dominika Švarc Pipan si je prizadevala za zunanjo revizijo posla. Ko jo je zamenjala Andreja Katič, se je ta zadovoljila z notranjo revizijo. Toda obstaja dvom o konfliktu interesa pri avtorici revizije.
Prejšnja ministrica Dominika Švarc Pipan si je prizadevala za zunanjo revizijo posla. Ko jo je zamenjala Andreja Katič, se je ta zadovoljila z notranjo revizijo. Toda obstaja dvom o konfliktu interesa pri avtorici revizije.
S.R.

Preberite še:
Afera sodna stavba: Vežnaverjev financer si je kupil 30-metrsko jahto

Pri Katič so se odločili, da bodo nakup stavbe pregledali kar sami

Na ministrstvu so se tako raje odločili, da bodo revizijo posla, v katerega je bil vpleten velik del tam zaposlene uradniške ekipe, izdelali kar sami. Natančneje, to je storila Suzana Hötzl, vodja službe za notranjo revizijo, ki je na ministrstvo prišla skupaj z Urošem Gojkovičem in Simonom Starčkom, tedanjim vodjo službe za investicije, ki je imel pomembno vlogo pri spornem nakupu. Gojkovič in Starček sta tudi prvoosumljena v preiskavi NPU.

Vsi trije so bili pred tem sodelavci na finančni upravi (Furs), kjer je bil Starček namestnik takratnega direktorja Ivana Simiča. Pred tem je bila Hötzl namestnica direktorja finančnega urada v Mariboru. Po Simičevem prihodu na Furs so jo mediji omenjali kot kandidatko za direktorico tega urada.

Ministrstvo smo včeraj zaprosili, ali nam lahko posredujejo poročilo, ki ga je izdelala Suzana Hötzl, in sklep, ki je bil podlaga za uvedbo notranje revizije. Toda pri tem so nam pojasnili, da takšen sklep, ki bi ga sicer morala podpisati ministrica, sploh ne obstaja. Hötzl je namreč poročilo spisala kot nadaljevanje ene od že odrejenih revizij, zato posebnega sklepa ali odredbe ni potrebovala, so nam zatrdili. Po neuradnih informacijah je šlo za pregled nakupa pravosodnih prostorov v Celju.

Stavba na Litijski, ki jo je ministrstvo kupilo, potrebuje obsežno prenovo. Zanjo bi lahko porabili celo več, kot so plačali zanjo.
Stavba na Litijski, ki jo je ministrstvo kupilo, potrebuje obsežno prenovo. Zanjo bi lahko porabili celo več, kot so plačali zanjo.
Primož Lavre

"Iz dokumentov ministrstva je razvidno, da je predmetno revizijo naročil tedanji generalni sekretar (Gojkovič, op. a.) na sestanku že 18. 12. 2023, torej še preden je imelo ministrstvo zagotovljena sredstva za nakup. O tem, da je na ministrstvu v teku predmetna revizija, je bila ministrica Andreja Katič obveščena ob prevzemu poslov ministrice za pravosodje. Maja 2024 je bila predmetna revizija s podpisom spremembe načrta dela skupne službe za notranjo revizijo ministrstva za pravosodje za leto 2024 uvrščena med redne notranje revizijske preglede. Poseben sklep o začetku revizije ni bil izdan," so pojasnili na ministrstvu.

"Ne glede na zgoraj navedeno, pa bo, tudi zaradi navedb v medijih in številna vprašanja o odredbi notranje revizije za nakup stavbe na Litijski 51, ministrica Katič vso dokumentacijo v zvezi s tem dodatno pregledala," so še dodali.

Preberite še:
Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?