Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

Nova razkritja v aferi sodna stavba: kam vse je njen prodajalec Sebastjan Vežnaver prenakazal sedem milijonov evrov, ki jih je le nekaj ur pred tem prejel od države? Je del denarja končal tudi v Dubaju?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 4. 2024, 05:55


Vežnaver
Četudi bi država želela razveljaviti posel s sodno stavbo in izterjati skoraj osem milijonov evrov kupnine, denarja že zdavnaj ni več na računu podjetja Sebastjana Vežnaverja (na fotografiji), ki je bilo uradni lastnik stavbe na Litijski. Tri milijone evrov je Vežnaver prenakazal kot kratkoročno posojilo. Komu, ne želi razkriti.
Mediaspeed

Primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver, ki je konec lanskega leta državi za 7,7 milijona evrov prodal sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, je praktično ves denar od kupnine prenakazal naprej le nekaj ur po tem, ko ga je prejel na račun.

To je razvidno iz javno objavljenih bilanc Vežnaverjevega podjetja Stanovanjsko-poslovna rezidenca Rajski vrt, ki je bilo uradni lastnik stavbe na Litijski:

- Vežnarjevo podjetje je od države kupnino za prodajo stavbe prejelo v petek, 29. decembra, torej na zadnji plačilni dan v letu 2023.

- Le dva dni pozneje, v nedeljo, 31. decembra, je imelo na bančnem računu le še 572 tisoč evrov, kažejo bilance.

- To pomeni, da je Vežnaver še isti dan, ko je od države prejel kupnino, na različne naslove prenakazal več kot sedem milijonov evrov.

Bilance Vežnaverjevega podjetja razkrivajo tudi, kako se je delila kupnina iz posla, ki je prerasel v največjo politično afero tega leta. Kam vse je torej šel denar?

Sebastjan Vežnaver, ki mu je država plačala 7,7 milijona evrov kupnine za stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, je še vedno lastnik parcele tik ob stranskem vhodu v objekt.
Sebastjan Vežnaver, ki mu je država plačala 7,7 milijona evrov kupnine za stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, je še vedno lastnik parcele tik ob stranskem vhodu v objekt.
Primož Lavre

Notranjost kupljene stavbe. Država bo porabila še veliko denarja za njeno prenovo.
Notranjost kupljene stavbe. Država bo porabila še veliko denarja za njeno prenovo.
Ministrstvo za pravosodje

Preberite še:
Afera sodna stavba: država od Vežnaverja "pozabila" kupiti eno od parcel

So šli trije milijoni v Dubaj?

Skoraj polovico kupnine, tri milijone evrov, je tako prejela javno neznana oseba. Tej je namreč Vežnaver takoj po prejemu denarja za sodno stavbo odobril kratkoročno posojilo.

Iz bilanc ni mogoče ugotoviti, komu je posodil tri milijone evrov. Ime osebe, ki mora ta denar vrniti do konca letošnjega leta, ni razkrito. Zagotovo pa to ni ne sam Vežnaver ne katero od njegovih slovenskih podjetij. Nobeno od teh namreč konec lanskega leta ni imelo najetega tako visokega posojila. Po neuradnih informacijah pa je ta denar končal v tujini. Vežnaver naj bi ga namreč prenakazal na bančni račun v Dubaj, največje mesto v Združenih arabskih emiratih.

Vežnaver na vprašanje, komu je posodil denar, včeraj ni želel odgovarjati. Že vse od izbruha afere pa v politično-gospodarskih kuloarjih krožijo informacije, da je Vežnaverju po poplačilu vseh stroškov, povezanih s poslom (financiranje, pravno svetovanje, vzdrževanje ...), ostalo tri milijone evrov dobička. Kdo vse naj bi si ga razdelil, nikoli ni bilo znano.

Preberite še:
Afera sodna stavba: Vežnaverjev financer si je kupil 30-metrsko jahto

Potrjeno: milijoni za Draganovića in Nino Zidar Klemenčič

Podatki iz bilanc Vežnaverjevega podjetja verjetno dokončno potrjujejo naša razkritja, da sta velik del denarja iz posla s sodno stavbo prejela odvetnica Nina Zidar Klemenčič in znani avtoprevoznik Enes Draganović. Skupaj sta prejela dobre tri milijone evrov.

/
/
necenzurirano.si

Iz bilanc je tako razvidno, da je Vežnaverjevo podjetje lani plačalo 1,1 milijona evrov stroškov storitev. To je precej več kot leto dni pred tem (22.500 evrov). Za katere storitve je podjetje, ki je bilo ustanovljeno za nakup sodne stavbe, plačalo več kot milijon evrov, bilance ne razkrivajo. Toda je z veliko gotovostjo mogoče domnevati, da ga je prejela Odvetniška družba Zidar Klemenčič, ki je v poslu s sodno stavbo pravno zastopala Vežnaverja.

Ta je namreč v minulem letu ustvarila rekordne rezultate. Imela je dva milijona evrov prihodkov, kar je trikrat toliko kot v letu 2022, in slab milijon evrov čistega dobička. Konec leta je imela na bančnem računu kar 1,4 milijona evrov.

Že sredi januarja smo poročali, da je Odvetniška družba Zidar Klemenčič za pomoč Vežnaverju prejela dober milijon evrov nagrade. Teh informacij Nina Zidar Klemenčič takrat ni ne potrdila ne zanikala. Pojasnila je le, da njena odvetniška družba "že več let pravno svetuje in zastopa gospoda Vežnaverja in več družb v njegovi lasti".

Preberite še:
Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?

Še milijon evrov za poplačilo neznanega upnika

Bilance še razkrivajo, da je Vežnaverjevo podjetje Stanovanjsko-poslovna rezidenca Rajski vrt do konca lanskega leta poplačalo vse finančne obveznosti. To pomeni, da je v celoti vrnilo tudi dva milijona evrov posojila, ki ga je za nakup sodne stavbe leta 2019 najelo pri Draganoviću. Natančneje, pri njegovem podjetju AENA, na katerega je Draganović prenesel tudi Hotel A v Žalcu, ki je središče njegovega delovanja.

Jahta, ki si jo je po nakupu sodne stavbe privoščil Enes Draganović, Vežnaverjev financer.
Jahta, ki si jo je po nakupu sodne stavbe privoščil Enes Draganović, Vežnaverjev financer.
Superyacht Times

Enes Draganović na vprašanja o financiranju nakupa sodne stavbe ne želi odgovarjati, češ da "ne gre za informacije javnega značaja". Kot je znano, sta Vežnaver in Draganović dobra prijatelja in dolgoletna poslovna partnerja. Imata podjetje, ki se ukvarja s helikopterskimi prevozi. Le nekaj dni po tem, ko je od Vežnaverja prejel denar, je Draganović kupil 30 metrov dolgo motorno jahto, zasidrano v Črni gori.

Preostali milijon evrov od kupnine, ki jo je prejel od države, je Vežnaver porabil za poplačilo posojila, ki ga je leta 2020 najel pri javno neznanem upniku. S tem denarjem je kupil naložbeno nepremičnino. Kakšno in kje se nahaja, iz uradnih evidenc ni mogoče ugotoviti. Ali je tudi v tem primeru posojilodajalec Draganović, ni znano.

Preberite še:
Žibert ne pove, ali pozna Vežnaverja. Kaj vse je iskala policija?

Koliko davka je plačal Vežnaver

Bilance podjetja Stanovanjsko-poslovna rezidenca Rajski vrt omogočajo tudi vpogled v celotno finančno konstrukcijo posla.

Kot smo poročali, je Vežnaver stavbo na Litijski kupil iz stečajne mase podjetja Nikom. Zanjo je na javni dražbi konec leta 2019 plačal 1,7 milijona evrov. Štiri leta pozneje jo je državi prodal za šest milijonov evrov višji znesek. V vmesnem času je za stroške porabil več sto tisoč evrov. Dober milijon evrov pa je šlo za storitve, obračunane ob prodaji.

Afera je odnesla tudi ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan (na fotografiji), ki je ni med osumljenci v kriminalistični preiskavi. Zadnje tedne svojega mandata je sicer namenila iskanju dokazov o nepravilnostih pri nakupu sodne stavbe.
Afera je odnesla tudi ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan (na fotografiji), ki je ni med osumljenci v kriminalistični preiskavi. Zadnje tedne svojega mandata je sicer namenila iskanju dokazov o nepravilnostih pri nakupu sodne stavbe.
Sa. R.

Kljub temu je podjetje za lani prikazalo le 1,7 milijona evrov čistega dobička. Kako je to mogoče? Ker je ob prodaji nepremičnine in poplačilu najetih posojil zabeležilo za kar 2,4 milijona evrov odhodkov iz finančnih obveznosti. To bi lahko pomenilo, da si je denar od Draganovića izposodilo po izjemno visoki obrestni meri. Če teh odhodkov ne bi bilo, bi Vežnaverjevo podjetje moralo prikazati višji dobiček, plačalo pa bi skoraj pol milijona evrov več davka na dobiček - namesto 400 skoraj 900 tisoč evrov.

Vežnaver je sicer po izbruhu afere dejal, da bo "država tukaj dobila nazaj 2,83 milijona evrov".