Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?

Kdo so bili ključni ljudje pri izpeljavi posla z zapuščeno zgradbo, za katero je ministrstvo za pravosodje plačalo skoraj osem milijonov evrov Sebastjanu Vežnaverju, ki jo je pred štirimi leti kupil za šest milijonov manj?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 16. 1. 2024, 05:55


nina zidar klemenčič
Kakšna je bila vloga Nine Zidar Klemenčič (na fotografiji) v poslu med Vežnaverjem in državo?
Primož Lavre

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič včeraj ni ne potrdila ne zanikala, da je od primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja za pomoč pri prodaji zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani prejela nagrado, ki naj bi znašala več kot milijon evrov.

Vežnaver je zapuščeno zgradbo konec lanskega leta ministrstvu za pravosodje prodal za 7,7 milijona evrov. To je šest milijonov evrov več, kot je Vežnaver za nepremičnino plačal konec leta 2019 ob nakupu iz stečajne mase. "Odvetniška družba Zidar Klemenčič že več let pravno svetuje in zastopa gospoda Vežnaverja in več družb v njegovi lasti. Odnose s strankami ima urejene skladno z zakonom o odvetništvu," so nam iz odvetniške pisarne odgovorili na več naših vprašanj o sodelovanju z Vežnaverjem. 

Med drugim smo od Nine Zidar Klemenčič želeli izvedeti tudi, ali je sama oziroma njena pisarna za svoje delo v poslu z zgradbo od Vežnaverja res prejela nagrado, ki znaša več kot deset odstotkov vrednosti posla. Na to vprašanje ni odgovorila. Zanimalo nas je še, ali gre v tem primeru za običajno prakso v razmerjih med strankami in njihovimi pravnimi svetovalci oziroma zastopniki.

Informacije o nagradi smo želeli preveriti tudi pri Vežnaverju, a za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv. Da je imela Nina Zidar Klemenčič eno ključnih vlog pri tem poslu, pa nam je v zadnjih dneh zatrdilo več, med sabo nepovezanih virov. Kdo so torej ljudje, ki so na obeh straneh izpeljali sporni posel?

Preberite še:
Tu je dokaz, da so sodno stavbo preplačali za več milijonov evrov

Od Darsa do Pošte Slovenije

Da je Vežnaver za pravno svetovalko pri poslu najel Nino Zidar Klemenčič, ni presenečenje. Po pričevanjih naših virov z Obale se namreč poznata že vsaj desetletje. Natančneje, še iz časov, ko je Zidar Klemenčič delala za takratnega koprskega župana Borisa Popoviča. Po sporu z njim je z Vežnaverjem ostala v dobrih odnosih. Povezujeta ju vsaj dve skupni točki: državna Družba za avtoceste (Dars) in Pošta Slovenije.

Sebastjan Vežnaver je s prodajo poslovne stavbe v štirih letih po plačilu davka in stroškov ustvaril okoli pet milijonov evrov dobička.
Sebastjan Vežnaver je s prodajo poslovne stavbe v štirih letih po plačilu davka in stroškov ustvaril okoli pet milijonov evrov dobička.
Mediaspeed

Nina Zidar Klemenčič že nekaj časa velja za "hišno" odvetnico Darsa. Samo od jeseni 2021 je z družbo, ki jo je takrat še vodil Valentin Hajdinjak, ustvarila za 316.000 evrov prometa. Po poročanju Pop TV je glavnino svetovanja opravila pri avtovlekah, kjer je eden od koncesionarjev tudi žalski podjetnik Enes Draganović, sicer dober Vežnaverjev prijatelj. Pravne storitve je Nina Zidar Klemenčič za Dars opravljala tudi sredi leta 2022, ko je ta družba na gramoznem parkirišču v Žusterni brezplačno dovolila Vežnaverjemu podjetju KPMS postaviti začasne gostinske objekte. Več medijev je takrat ugibalo, ali je imel Vežnaver notranje informacije z Darsa.

Poti Vežnaverja in odvetnice Zidar Klemenčič so se srečale tudi pri Pošti Slovenije. Tam je Vežnaverjevo podjetje PVG, dolgoletni dobavitelj skuterjev za prevoz poštnih pošiljk, leta 2021 ostalo praznih rok pri večjem javnem naročilu, saj se je zapletlo v spor s krogom generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Vežnaver je udarec vrnil s pritožbo na državno revizijsko komisijo, ki mu je ugodila in razveljavila posel. Tudi v tem postopku ga je zastopala Nina Zidar Klemenčič, ki je s Pošto Slovenije v času prejšnje vlade sklenila tri pogodbe v skupni vrednosti 24.000 evrov.

Preberite še:
Zakaj so šli pri Švarc Pipan v 8 mio nakup brez lastne cenitve? Da bi "prihranili"

Drug drugemu pomagata do služb

Po naših podatkih je Nina Zidar Klemenčič v imenu Vežnaverja komunicirala tudi z ljudmi na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili posel z zgradbo na Litijski. Pri tem so vse ključne vhodne podatke, torej cenitev in izmero prostorov, dobili od Vežnaverja. Z njimi je usklajevala tudi besedilo prodajne pogodbe, ki gre močno na roke prodajalcu. Že v petek smo namreč razkrili, da pogodba navaja napačen podatek geodetske uprave o neto tlorisni površini zgradbe. Pri tem celo izrecno navaja, da je ministrstvo vedelo, kaj kupuje. To bi lahko ministrstvu, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, v prihodnjih mesecih močno otežilo morebitno razdrtje pogodbe.

Simon Starček (na fotografiji) in Uroš Gojkovič sta delala skupaj na Fursu, po menjavi oblasti pa sta se preselila na ministrstvo za pravosodje.
Simon Starček (na fotografiji) in Uroš Gojkovič sta delala skupaj na Fursu, po menjavi oblasti pa sta se preselila na ministrstvo za pravosodje.
Primož Lavre

Poročali smo že, da je na ministrstvu posel operativno vodil vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček. Gre za nekdanjega podpredsednika odbora SDS za izobraževanje, ki je v času zadnje vlade Janeza Janše kratek čas začasno vodil finančno upravo (Furs), nato pa je bil namestnik generalnega direktorja Ivana Simiča.

Po zamenjavi oblasti je Starčka, ki izvorno prihaja z območja Ptuja, na pravosodno ministrstvo leta 2022 pripeljal tedaj novi generalni sekretar Uroš Gojkovič, nekdanji predsednik občinskega odbora SD v Hajdini. Gojkovič je tudi tisti, ki se je podpisal pod povabilo za zbiranje ponudb za nakup nove sodne stavbe. Na ta poziv se je odzval Vežnaver in bil izbran kot najboljši ponudnik.

Karierni poti Uroša Gojkoviča in Simona Starčka sta že nekaj let močno prepleteni. Oba zdaj živita na Igu, kjer nista zgolj soseda, ampak sedita skupaj v nadzornem odboru tamkajšnje občine. Le teden dni po tem, ko je Starček marca 2021 začasno prišel na čelo Fursa, je tja prišel tudi Gojkovič. Kmalu zatem, v času največjih pritiskov Janševe vlade na pravosodje, je Gojkovič postal vodja službe javnih naročil na Fursu, s čimer je napredoval v 47. plačni razred.

Po zamenjavi oblasti je Starčka v novo službo vzel prav Gojkovič. Kot zanimivost: oba sta si izmenjala položaja tudi v nadzornem svetu družbe Farme Ihan, ki je bila v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Starček je bil vanj imenovan v času Janševe vlade, Gojkovič pa v kvoti SD že po nastopu vlade Roberta Goloba.

Preberite še:
Tu je pogodba z Vežnaverjem: v njej je lažni podatek o kvadraturi

Zakaj generalni sekretar SD obiskuje ministrstvo?

Na tej točki v zgodbi pridemo do Klemna Žiberta, generalnega sekretarja SD, ki je na ta položaj prišel jeseni 2022. Žiberta so v minulem tednu večkrat videli na ministrstvu, kjer naj bi skliceval krizne sestanke. Na enem od teh so udeležencem po naših informacijah pobrali telefone in celo ure. Prevzeti naj bi želel tudi krizno komuniciranje ministrstva.

Po izbruhu afere so na ministrstvu za pravosodje redno videvali Klemna Žiberta, generalnega sekretarja SD.
Po izbruhu afere so na ministrstvu za pravosodje redno videvali Klemna Žiberta, generalnega sekretarja SD.
Sašo Radej

Žibert in Gojkovič sta sicer nekdanja sodelavca z ministrstva za delo iz obdobja, ko ga je vodila Anja Kopač Mrak. Takrat je bil Gojkovič tudi član sveta centra za socialno delo na Ptuju. Ali in od kdaj se Žibert in Vežnaver poznata, ni znano. V področje ministrstva za delo pa je že več let tesno vpeta Nina Zidar Klemenčič, saj je podpredsednica in sodelavka Zveze prijateljev mladine (ZPM) Polje.

V Odvetniški družbi Zidar Klemenčič so nam pojasnili, da "so se po oddaji ponudbe naše stranke na javni poziv ministrstva za pravosodje udeležili enega sestanka na tem ministrstvu". "Z osebami iz vrst politike, karkoli že ta termin pomeni, se, razen formalno v okviru sestanka na ministrstvu za pravosodje o predmetnem pravnem poslu nismo pogovarjali," so poudarili.

Skupaj z Gojkovičem in Starčkom pa je s Fursa na ministrstvo prišla tudi Suzana Hötzl, zdaj vodja službe za notranjo revizijo. Ta je po pojasnilih, ki smo jih minuli teden dobili z ministrstva, še pred podpisom pogodbe o nakupu stavbe pregledala posel. Pred tem je bila Hötzl namestnica direktorja finančnega urada v Mariboru. Po Simičevem prihodu na Furs so jo mediji omenjali kot kandidatko za direktorico tega urada.