Svetniška skupina Pler se je prepolovila, dva svetnika sta prestopila v SDS

Komaj dva meseca po lokalnih volitvah, na katerih je bivši župan Ilirske Bistrice Emil Rojc v drugem krogu doživel poraz proti Gregorju Kovačiču, nezaupnico pa je dobila tudi njegova Povezovalna lista Emila Rojca (Pler), ki je število članov skoraj prepolovila, se je zdaj prepolovila tudi svetniška skupina Pler. Iz nje sta izstopila nosilec liste Borut Rojc in Liljana Valenčič, ki sta prestopila v SDS.

Svet24
Avtor: Svet24 / Katja Kirn Vodopivec
sobota, 4. 2. 2023, 07:25


rojc
Prestop Boruta Rojca (na sredini), sicer bivšega člana SD, v SDS niti ni presenetljiv, saj simpatij do te stranke nikoli ni skrival.
Primorske novice

Neuradne govorice o prestopu Boruta Rojca v SDS, ki so v javnosti krožile zadnja dva tedna, je pred nekaj dnevi potrdil kar Rojc sam, ki je novico delil na družbenem omrežju: "Podpisal sem pristopno izjavo k svetniški skupini SDS Ilirska Bistrica. Pred tem sem vstopil tudi v SDS." Kot je pojasnil za Primorske novice, se je za prestop odločil, ker je "stranka SDS ogromno prispevala k temu, da smo v Občino Ilirska Bistrica investirali več kot 100 milijonov evrov. Oni so potrebe lokalne skupnosti razumeli takrat, ko so nas levosredinske vlade pustile na cedilu".

Na vprašanje, ali držijo neuradne informacije, da je svetniška skupina Pler razpadla, je Rojc odvrnil, da po njegovih informacijah Pler ni razpadla, je pa manjša za dva člana. Za komentar smo prosili tudi preostale tri člane Plera. Lilijana Valenčič svojega prestopa v SDS ni želela komentirati, medtem ko nas je Sonja Čošić odpravila s kratkim "hvala in nasvidenje". Igor Janičijević, ki skupaj s Čosićevo zaenkrat še ostaja v Pleru, pa je na naše vprašanje, kaj se bo zgodilo s svetniško skupino Pler in ali držijo govorice, da so po prestopu Boruta Rojca v SDS povabilo za prestop v stranko dobili tudi preostali trije člani liste, odvrnil, da dogajanja še ne želi komentirati, saj se morajo najprej pogovoriti znotraj liste.

Zver: "Lista Pler se distancira od SDS"

Je bil pa veliko bolj gostobeseden predsednik ilirskobistriškega odbora SDS Dušan Grbec, ki je potrdil, da se njihova svetniška skupina povečuje za dva člana, torej na štiri. Ga je pa očitno zbodlo naše vprašanje, kako komentira javni poziv članov liste Pler, ki ga je objavil njihov bivši občinski svetnik Stanislav Zver, da naj Borut Rojc in Liljana Valenčič, ki sta bila izvoljena s podporo volilcev liste Pler, po prestopu v SDS vrneta svoja mandata, saj da se "lista distancira od stranke SDS". "Ne natolcujte neumnosti. Kdo pa je še do zdaj vrnil svoj mandat?" je pikro odvrnil Grbec. Kot je še navrgel, bodo v SDS še naprej sodelovali tudi s preostalima dvema članoma Plera. "Skupaj smo delovali že pretekle tri mandate, zato ne vidim razloga, da ne bi delovali še naprej," je pripomnil, v nadaljevanju pa žalil tudi novinarke in novinarje Primorskih novic.

Prestop ni presenečenje

Prestop Boruta Rojca, sicer bivšega člana SD, v SDS niti ni presenetljiv, saj simpatij do te stranke nikoli ni skrival. Nenazadnje je SDS v drugem krogu županskih volitev javno podprla Emila Rojca, stranka pa je bila tudi njegova tesna zaveznica skozi vse tri mandate na čelu bistriške občine. Borut Rojc je iz stranke SD izstopil pred dvema letoma, ko je stranka iz svojih vrst zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic izključila njegovega očeta Emila Rojca. Oba sta se s stranko v nekaterih vrednotah in stališčih, med drugim glede ilegalnih migracij, sicer razhajala že dlje časa. Emil Rojc je takrat ustanovil svojo neodvisno listo, na katero mu je sledilo tudi vseh sedem članov svetniške skupine SD.