Slovenske babice in dedke prevaranti ogoljufali za 60 milijonov evrov

Med žrtvami je tudi upokojenec Aleš, ki je konec prejšnjega leta našemu uredništvu sporočil, da so ga prevarali pri nakupu tablet za spolno moč.

Svet24
Avtor: Svet24 / Polona Krušec
torek, 28. 2. 2023, 11:09


Upokojenka, kartica, goljufija
Na spletu na Slovence v jeseni življenja preži veliko pasti.
profimedia

Primorec je pojasnil, da ga je v enem od časopisov pritegnil oglas za prehranske dodatke, ki naj bi vračali spolno moč. Poklical je na telefonsko številko iz oglasa, na katero se mu je oglasila ženska, s katero sta »vse uredila«.

»Rekla mi je, da mi bo najprej poslala naročilnico, ki jo moram podpisati, potem pa bom dobil stekleničko kapsul za 50 evrov,« je povedal. Ko je dokument prejel, ga je podpisal in vrnil, nato je po tednu dni po pošti dobil pet stekleničk namesto ene, kar pomeni, da ga je v paketu čakal račun za 250 evrov z možnostjo plačila na obroke.

Možakar je prepozno spoznal, da je na naročilnici spregledal drobni tisk, v katerem je bilo navedeno, da se zavezuje k nakupu petih stekleničk. »Ne samo da tablete ne delujejo, tudi plačati jih nimam s čim. Petdeset evrov sem imel namen žrtvovati, ne pa 250. Kako naj to poravnam, če imam pokojnino, ki znaša 550 evrov,« se sprašuje.

Aleš in mnogi drugi ...

Ključni problem je nastopil, ko jih je po tem na vso moč poskušal priklicati po telefonu, da bi naročilo odpovedal, do česar ima pravico. V skladu s 43. členom Zakona o varstvu potrošnikov (ZVP) ima namreč v 14 dneh od prejetja pošiljke pravico odstopiti od nakupa in izdelek vrniti brez obrazložitve, a se na nobeno od navedenih številk podjetje ni oglasilo. Do zdaj je plačal samo 50 evrov, za preostalih 200 pa dobiva opomine z obrestmi. O primeru je obvestil tržni inšpektorat in policijo. Podrobnosti in epilog preverjamo pri obeh organih.

Šestinsedemdesetletni Primorec je samo eden od tisoč starejših Slovencev, ki so lani prijavili kaznivo dejanje goljufije. Teh tisoč je bilo lani oškodovanih za kar 20 milijonov evrov! Po podatkih policije je bilo prijav in škode zaradi goljufij starejših v koronačasu še enkrat toliko; dva tisoč oškodovancev je izgubili 40 milijonov evrov! Skupaj so torej od leta 2020, ko smo »pristali« v epidemiji covida-19, do vključno lani starejši Slovenci zaradi goljufij izgubili vrtoglavih 60 milijonov evrov.

Na predstavitev, ki se spremeni v nakup

Darinka Klemenc iz Srebrne niti je dogajanje, o katerem poročamo, označila za ekonomsko nasilje nad starejšimi.
Darinka Klemenc iz Srebrne niti je dogajanje, o katerem poročamo, označila za ekonomsko nasilje nad starejšimi.
Mateja J. Potočnik/Revija Zarja

Kdo in kaj
Akviziterji starejšim najpogosteje ponujajo aparate za merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, drugih parametrov zdravja oziroma bolezni, prehranska dopolnila, mazila, zdravilne kamne, različne stimulatorje, vse to z oderuškimi cenami. 

Srebrna nit, združenje za dostojno starost, je Zvezo potrošnikov Slovenije v preteklosti že (po)svarilo na zelo nasilno prodajo različnih izdelkov akviziterjev in drugih, ki skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nepotrebni nakup (zdravstvene pripomočke, zavarovanja …) ali ljudi kako drugače ogoljufati oziroma okrasti. »Akviziterji merijo na posebej ranljive skupine, kot so starejši, psihofizično krhki ali s težavami v duševnem zdravju, na primer osebe z demenco. V zadnjem času opažamo naraščanje podjetij, ki starejše vabijo na predstavitve svojih izdelkov pod pretvezo brezplačnega kosila ali darila, nakup pa se nato spremeni v obročno odplačevanje, kar pogosto ugotovijo šele sorodniki,« je pojasnila Darinka Klemenc iz Srebne niti.

Draga ljubezenska zgodba

Še posebej je treba starejše opozoriti na spletne goljufije, ki v zadnjih desetih letih v Sloveniji naraščajo. »Naraščajo tudi višine zneskov, ki jih goljufi izpulijo nič hudega slutečim starejšim, ki lahko ostanejo brez vseh prihrankov ali celo nepremičnine,« je posvarila Klemenčeva. Primer spletne goljufije je, ko storilci, sicer člani dobro organiziranih mrež ljudi, ki zelo dobro poznajo človeško psiho in so odlični manipulatorji, z ukradenimi fotografijami »lovijo« osamljene žrtve tako, da jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo, nato pa se začnejo z njimi dopisovati. Po urah pogovorov žrtev dobi občutek, da osebo na drugi strani pozna in ji lahko zaupa, čeprav je nikoli ni spoznala v živo.

Štajerka je nasedla

Po besedah spletnega portala Varni na internetu se najpogosteje predstavijo kot vojaki na mirovni misiji, zdravniki v Siriji, delavci na naftni ploščadi, ločeni ali ovdoveli. »Pogovor poteka praviloma le prek sporočil, videoklicem se poskušajo izogniti z različnimi izgovori: nevarnost, da ga izsledijo, pomanjkanje časa, slaba povezava … Če že pride do videoklica, je ta praviloma zelo slabe kakovosti. Ko je odnos dovolj trden, prosi za denar za denimo letalsko vozovnico, da pride na obisk,« razlagajo na portalu Varni na internetu.

Spomnimo se samo na enega od mnogih primerov: mariborski kriminalisti so lani obravnavali primer »ljubezenske prevare«, pri kateri je starejša občanka v prepričanju, da si prek spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala po več deset tisoč evrov.

Trikratna cena za kruh

V Srebrni niti so opisali še nekaj drugih primerov goljufij starejših iz zadnjega časa, s katerimi so seznanjeni. Opozorili so na konkretno podjetje iz Štajerske (njihovo dejavnost še preiskujemo in bomo o izsledkih poročali, za zdaj je jasno, da imajo v zadnjih dveh letih okoli milijon evrov prihodkov, op. p.), ki, osredotočeno samo na seniorje, trži prehranske dodatke, vzmetnice, naprave za lajšanje bolečin, tudi masažne stole.

Srebrna nit je seznanjena tudi s primeri predstavitev sesalnikov in drugih gospodinjskih pripomočkov na domu. Po njihovih besedah se nemalo takih obiskov na domu zaključi s podpisi pogodb za nakup aparata, katerih cene lahko znašajo tudi več tisoč evrov. Združenje so obvestili tudi o prodaji osnovnih živil od vrat do vrat, denimo kruha, za katerega računajo oderuških dvakrat ali trikrat toliko, kot bi stal drugod.

To je pomembno

Darinka Klemenc priporoča samozaščitno vedenje starejših, »predvsem naj ne spuščajo v domove ali stanovanja napovedanih ali nenapovedanih neznanih oseb, poleg tega naj ne verjamejo vsemu, kar ponuja internet, posebej družbena omrežja, saj je goljufij ali celo kriminalnih dejanj na tem področju čisto preveč. V skrbi za dostojno starost Srebrna nit podpira vsa opozorila in ukrepe, se zahvaljuje policiji za njeno strokovno delo, vse, kar vodi v bolj varno, kakovostno in prijaznejše življenje starejših,« je poudarila ob robu pogovora.