Našli drobceno radioaktivno kapsulo. Kot bi iskali iglo v kopici sena

V obsežni in zahtevni iskalni akciji so na zahodu Avstralije danes našli kapsulo z manjšo količino radioaktivnega cezija-137.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
sreda, 1. 2. 2023, 08:47


kapsula
Tako majhno kapsulo so iskali na območju velikem kot Velika Britanija ali Italija.
Twitter

Območje, kjer je izginila kapsula, je eno najbolj odročnih in najredkeje poseljenih v Avstraliji. Kako so jo našli, še niso sporočili. Povedali so le, da je bilo iskanje te drobcene kapsule podobno iskanju igle v kopici sena.

Kapsulo so izgubili v po 10. januarju med med prevozom iz rudnika v skladišče, njeno izginotje pa so prijavili šele 25. janurja. Rudarski gigant Rio Tinto je za prevoz najel zunanjega izvajalca. Kaj je šlo narobe, še ni znano, interna preiskava pa že poteka. Možno je, da je med vožnjo zaradi vibracij verjetno popustil vijak, kapsula pa je nato padla skozi luknjo zanj.

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Uporabljajo jo v rudarstvu, povzroči pa lahko resno obolenje, opekline ali slabost, zato so oblasti izdale nujno zdravstveno opozorilo. V polmeru enega metra bi človek prejel približno enako količino naravnega sevanja, ki bi mu bila oseba izpostavljena v celem letu.