Namig 13-letnega strelca: Svoje darilo boš dobil v šoli

Spregovoril je prijatelj 13-letnega strelca, ki je 3. maja v beograjski osnovni šoli ubil devet ljudi.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 8. 5. 2023, 12:17


beograd, pokol
Pokol se je odvil v Osnovni šoli Vladislav Ribnikar.
Profimedia

Francoski medij Le Soira je opravil pogovor s prijateljem 13-letnika, ki je 3. maja v beograjski Osnovni šoli Vladislav Ribnikar s strelnim orožjem ubil osem učencev in varnostnika.

Fantu so nadeli ime Nikola, da bi zaščitili njegovo identiteto. S strelcem je hodil na nogometne tekme; 13-letnik mu je zaupal, kako uživa na strelišču; bil je prisoten na rojstnodnevni zabavi 1. maja, kjer je slavljencu dejal, da bo darilo dobil v sredo v šoli. 3. maja je bila sreda.

V osnovni šoli v Beogradu je 13-letnik v sredo ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, šest učencev in učiteljica je bilo ranjenih.

Ko je tistega dne moril z očetovim orožjem, je Nikola bil v sosednji učilnici. Vse je videl in slišal.

Ko so bežali iz učilnice, se je ozrl skozi okno in na dvorišču zagledal svojega prijatelja. Takrat še ni vedel, da je on morilec.

Fanta sta se videvala tudi izven šole, igrala računalniške igre in nogomet. Svojega prijatelja opiše kot mirnega, rahlo introvertiranega fanta. Držal se je zase, zaradi odličnih ocen je veljal za piflarja.

Meni, da ni streljal zaradi slabe ocene. Omenil pa je žaljivke, s katerimi naj bi ga obkladali. Da bi se izognil maltretiranju, naj bi, tako Nikola, zaprosil za premestitev v drug razred, a se naj bi to tudi tam nadaljevalo.