Izvolili dan prej ubitega župana

V ekvadorskem mestu Puerto Lopez je za županski položaj kandidiral 41-letni Omar Menendez.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
torek, 7. 2. 2023, 16:45


omar menendez
Omar Menendez
Revolucion Ciudadana

Zakaj bi volitve v ribiškem mestu ob Pacifiški obali s 16.000 dušami pritegnile našo pozornost? Menendeza so ubili na predvečer nedeljskih lokalnih volitev. Oboroženi moški je pridirjal v sobo, kjer je bil Menendez s sodelavci v predvolilni kampanji, in večkrat sprožil. Ubil je Menendeza in nekega mladeniča.

Naslednji dan so volitve potekale normalno. Menendez je bil na kandidatni listi, večina ljudi niti ni vedela, da so ga ubili. In je zmagal. Ker pokojni zaenkrat še ne morejo opravljati županskih nalog, bo položaj zasedel pokojnikov strankarski kolega. Policisti še niso prijeli strelca.

Gre za drugi umor lokalnega politika v zadnjem času v Ekvadorju. Pred dvema ednoma so v mestu Salinas ustrelili 45-letnega Julia Cesarja Farachia, ki je kandidiral na županskih volitvah. V tem primeru so policisti že prijeli storilca.

Ker je bil morilec v tem drugem primeru član tolpe, ki so ga nedavno izpustili iz zapora, se je vnela debata o pošiljanju mamilaških zlikovcev na prestajanje kazni v tujino, če so bile njihove združbe vpletene v trgovanje z mamili v ZDA. Za Ekvador bi bilo ceneje, če bi jih izročili ZDA, kjer bi bili v najbolj strogo varovanih zaporih. Predsednik Ekvadorja Guillermo Lasso je predlagal spremembo ustave, ki bi omogočila izročanje v tujini obsojenih ekvadorskih državljanov, a so jo državljani v nedeljo na referendumu zavrnili. Šlo je za las, 51 odstotkov je bilo proti izročanju.