Doma lahko pripravite uradno jed po receptu kralja!

Pred 70. leti je bila uradna jed kronanja kraljice piščanec, novi monarh pa je za svoj dogodek skupaj s soprogo izbral 'Kronanjski quiche'. Objavljamo recept!!

Svet24
Avtor: Svet24 / N.S.
sobota, 6. 5. 2023, 15:15


Kralj Karel III. hrana
Kralj Karel III. je osebno izbral recept za uradno jed njegovega kronanja.
arhiv Svet24

Ob kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953 so prvič izbrali t.i. kronanjsko jed – piščanca, kar je osebno izbrala monarhinja sama. Tradiciji sledi tudi novi britanski kralj Karel III., ki ljudstva, gurmanov in kulinaričnih kritikov ni razočaral z receptom, saj je skupaj s soprogo Camillo osebno izbral uradno jed – kronanjski kiš (v originalu Coronation Quiche), slano pito z nadevom iz špinače, boba, sira in pehtrana.

Kralj in kraljica se dobro znajdeta v kuhinji, zato sta uradno jed kronanja izbrala sama.
Kralj in kraljica se dobro znajdeta v kuhinji, zato sta uradno jed kronanja izbrala sama.
Prodimedia

Na britanskem dvoru upajo, da bodo 'kronanjski kiš' ta vikend pripravila vsa britanska gospodinjstva in tudi številni po celem svetu. Objavljamo recept uradne jedi zgodovinskega dogodka; priprava je hitra in preprosta.

Uradna jed kralja Karla III: Kronanjski quiche
Uradna jed kralja Karla III: Kronanjski quiche
Profimedia

SESTAVINE: (za 6 oseb)

– za hitrejšo pripravo kupite 250 gramov že pripravljenega krhkega testa

Nadev:
125 ml mleka
175 ml sladke smetane za kuhanje
2 srednje veliki jajci
1 jedilna žlica sesekljanega svežega pehtrana
sol in poper
100 g naribanega čedarja
180 g kuhane in rahlo sesekljane špinače
60 g kuhanega boba
 
Priprava:
Model za pito obložite s testom, ki naj bo večji od vrha pekača, in pazite, da v njem ne bo lukenj. Pokrijte ga in postavite v hladilnik za pol ure.

Pečico ogrejte na 190 stopinj. Testo v modelu prekrijte s papirjem za peko, dodajte bob in pecite okoli 15 minut, potem papir z zrni odstranite in postavite na stran, temperaturo pečice znižajte na 160 stopinj.

V posebni posodi naredite preliv iz mleka, smetane, jajc, pehtrana, špinače, soli in popra. Polovico naribanega sira razporedite po napol pečenem testu, nato pečena zrna in površino prelijte s prelivom.

Zmes na površini testa narahlo premešajte, da se sestavine enakomerno razporedijo, pazite le, da ne preluknjate testa. Vse posujte s preostankom sira, postavite v pečico za slabih dobrih 20 minut, oziroma dokler testo ne postane zlatorumeno.

Dober tek!