UKC Maribor: stotina zdravnikov lahko med epidemijo dela drugje

Čakate na pregled ali operacijo v UKC Maribor? Preberite, kje vse lahko v tem času dela vaš zdravnik.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 8. 3. 2021, 05:55


vorsic
Dr. Matjaž Voršič je le eden od mariborskih zdravnikov, ki tudi čas epidemije izkoriščajo za dodatne zaslužke pri zasebnikih.
Google

Mariborski zdravnik dr. Matjaž Voršič, ki je med dopustom operiral v Namibiji, od koder se je vrnil okužen z južnoafriškim sevom virusa, ima veljavna soglasja za delo še pri petih zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti: pri Kirurgiji Bitenc, v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina, Termah Olimia, Termah Dobrna in lastnem podjetju Spondylos.

To je razvidno iz aktualnega seznama zdravnikov z dovoljenjem za delo izven ustanove, ki smo ga pridobili od UKC Maribor. Zahtevali smo ga, ker so se med epidemijo zaradi zaprtja javnih bolnišnic podaljšale čakalne vrste. Medtem ko so javne bolnišnice zaradi domnevnega pomanjkanja kadrov na pomoč pozivale celo koncesionarje, Voršičev primer dokazuje, da so nekateri zdravniki v tem času delali pri zasebnikih, čeprav tega ne bi smeli. Vodstvo UKC Maribor je namreč oktobra soglasja za delo drugje preklicalo. V februarju so dovolili njihovo "previdno sproščanje, če je to v korist bolnikov".

Po zakonodaji bi morali zdravniki v javni ustanovi, kjer so zaposleni, opraviti 40 rednih ur dela na teden in nekateri še dežurati. Toda nadzora, ali se tega držijo, po naših informacijah ni. Ravno nasprotno, pacienti zatrjujejo, da je do teh zdravnikov še vedno lažje priti prek zasebnih ambulant – tudi čez dan, ko bi morali biti v bolnišnični ambulanti. 

Preberite še:
Plače zdravnikov: rekorderji med epidemijo dobili 19.000 evrov

Kje najraje delajo mariborski zdravniki

Po podatkih iz UKC Maribor ima trenutno 120 njihovih zdravnikov in drugih zaposlenih skupno 213 soglasij za delo izven matične ustanove. Od teh jih: 

-       53 dela izključno v javnih zavodih, kot so bolnišnice Celje, Murska Sobota in Ptuj ter zdravstveni domovi v Mariboru, Radljah ob Dravi in Murski Soboti. To načeloma ni sporno, saj številnim javnim bolnišnicam, zdravstvenim domovom in domovom za starejše primanjkuje zdravstvenega kadra. 

-       67 pa jih dela tudi pri zasebnikih. Največ soglasij imajo kirurgi ortopedi, ki so že tako na vrhu seznama najbolje plačanih zdravnikov.

Mariborski zdravniki največ delajo pri naslednjih koncesionarjih in zasebnih izvajalcih: 

-       Kirurški sanatorij Rožna dolina (generalni direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis, dr. Rok Končnik, dr. Valentin Rokavec in dr. Matjaž Voršič),

-       Kirurgija Bitenc (dr. Tomaž Šmigoc in dr. Matjaž Voršič),

-       MTC Fontana (dr. Miloš Đorđević, dr. Minja Gregorčič, dr. Igor Krajnc, dr. Jožef Matela, dr. Franjo Husam Naji, dr. Viljemka Nedog, dr. Igor Novak, dr. Saša Rudolf Bombek, dr. Vlado Savanović, dr. Iztok Takač, dr. Sabina Vadnjal Đonlagič in dr. Branka Žegura),

-       MDT&T (dr. Metka Bradač, dr. Silva Breznik, dr. Primož Caf, dr. Milka Kljaić Dujić in dr. Saša Rudolf Bombek),

-       Sava Turizem (dr. Tomaž Bajec, dr. Robi Kelc, dr. Matevž Kuhta, dr. Matjaž Merc, dr. Jakob Naranđa, dr. Igor Novak in dr. Tomaž Šmigoc),

-       Unitur Zreče (dr. Samo Karel Fokter, dr. Robi Kelc, dr. Matevž Kuhta, dr. Matjaž Merc, dr. Jakob Naranđa in dr. Damjan Vidovič),

-       Zdrav Splet (dr. Peter Bauman, dr. Matevž Kuhta, dr. Matjaž Merc in dr. Karmen Vizjak Šterman),

-       Mediko BMT (dr. Gordana Horvat Pinterić, dr. Milan Pavlović, dr. Tadeja Hernja Rumpf, dr. Vesna Breznik in dr. Husam Franjo Naji).

Preberite še:
Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ob položaj

Rekorderja imata po šest soglasij za delo drugje

Kdo so zdravniki z največjim številom soglasij? Rekorderja iz UKC Maribor imata po šest dovoljenj za delo izven matične ustanove. Na vrhu je dr. Vlado Savanović, zdravnik specialist na oddelku za nevrološke bolezni, ki je bil že pred časom tarča javnih kritik zaradi dela pri številnih zunanjih izvajalcih. Trenutno dela pri treh zasebnih izvajalcih (MTC Fontana, Medicinsko estetski center Sky in Ortopedija Prettner) ter še pri treh javnih: Splošna bolnišnica Brežice, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane in Socialno varstveni zavod Hrastovec.

Med tistimi z največ soglasji je dr. Matjaž Merc, kirurg na oddelku za ortopedijo v UKC Maribor.
Med tistimi z največ soglasji je dr. Matjaž Merc, kirurg na oddelku za ortopedijo v UKC Maribor.
Inštitut za športno medicino

Drugi zdravnik s šestimi soglasji v UKC Maribor je dr. Matjaž Merc, kirurg na oddelku za ortopedijo. Dela večinoma pri zasebnikih: v kliniki Zdrav Splet, Termah Zreče, zdravilišču Rogaška in hotelih Sava Turizem. Poleg tega dela še na Inštitutu za športno medicino v Mariboru, ki ga vodi strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin, in ima status samostojnega podjetnika.

Takoj za njima je po številu dovoljenj že Voršič. Pet soglasij za delo drugje je dobil marca lani, torej v mesecu, ko je bila v Sloveniji že razglašena epidemija. Podpisal jih je predstojnik nevrokirurškega oddelka v UKC Maribor dr. Janez Ravnik in to kljub dejstvu, da so pri Voršiču čakalne dobe za operacije na hrbtenici ene najdaljših v državi, v matični ustanovi pa v povprečju opravi zgolj eno operacijo na teden. Tako mu ostane dovolj časa za preglede in operativne posege pri zasebnikih, kjer prejme dodatno plačilo.

Preberite še:
Rekordni dobički bolnišnic, ki so bile zaprte med korona krizo

V Mariboru boste čakali osem mesecev, pri Bitencu le dva

Po informacijah virov iz UKC Maribor Voršič najmanj dvakrat tedensko po osem ur dela na Golniku v zasebni ordinaciji Kirurgije Bitenc, ki je v lasti donedavnega člana vladne strokovne skupine za covid-19 Marka Bitenca. Ta ima koncesijo in bistveno krajše čakalne dobe, saj mu jih pomagajo krajšati zdravniki iz javnega zdravstva. Za primerjavo: pacienti na operacijo zdrsa medvretenčne ploščice v bolnišnici po redni poti čakajo 244 dni, medtem ko pri Bitencu pridejo na vrsto v 70 dneh. Tam je Voršič operiral tudi v zadnjih dneh decembra in s tem kršil interna navodila UKC Maribor. Več virov nam je zatrdilo, da imajo pacienti, ki jih Voršič operira v zasebnih klinikah, prednost tudi pri poznejših pregledih v UKC Maribor. 

Pri Bitencu na Golniku je sicer operiral tudi Voršičev predstojnik dr. Ravnik, a soglasja več nima.

Čakalne vrste za operacije pri Kirurgiji Bitenc, ki je v lasti Marka Bitenca, so bistveno krajše kot v javnem zdravstvu. Zanj delajo tudi priznani kirurgi, ki so redno zaposleni v bolnišnicah.
Čakalne vrste za operacije pri Kirurgiji Bitenc, ki je v lasti Marka Bitenca, so bistveno krajše kot v javnem zdravstvu. Zanj delajo tudi priznani kirurgi, ki so redno zaposleni v bolnišnicah.
STA

Po pet dovoljenj imata ob Voršiču še dr. Robi Kelc in dr. Igor Novak, oba kirurga na oddelku za ortopedijo. Vsi delajo večinoma pri zasebnikih. Po štiri dovoljenja imata še dva kirurga z ortopedije dr. Matevž Kuhta in Jakob Naranđa, dr. Peter Bauman z oddelka za urologijo, predstojnik oddelka za ginekologijo dr. Igor But, dr. Tadeja Hernja Rumpf z inštituta za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, dr. Gordana Horvat Pinterić z oddelka za nevrološke bolezni, dr. Husam Franjo Naji in dr. Viljemka Nedog, oba z oddelka za kardiologijo in angiologijo, ter radiologinja dr. Saša Rudolf Bombek.

Po naših informacijah so zdravniki v UKC Maribor pred epidemijo delali pri bistveno večjem številu zasebnikov. Soglasja namreč veljajo leto dni in so v številnih primerih že potekla. Poleg tega v bolnišnicah velikokrat ne vedo, ali dela kdo od zdravnikov brez dovoljenja, saj nimajo mehanizmov, s katerimi bi to preverjali. Da je temu tako, je že konec leta 2017 opozorilo računsko sodišče. Ugotovilo je, da nekateri zdravniki iz javnih ustanov dodatno delo prek podjemnih pogodb opravljajo brez ustreznih soglasij.

Visoko število dovoljenj za delo drugje povzroča javnim bolnišnicam še eno veliko težavo – veliko razliko med obremenitvami zaposlenih. V zadnjih mesecih je mogoče slišati številne zgodbe o mladih zdravnikih, ki so preobremenjeni in izgoreli. Dnevno pregledajo po več kot sto pacientov, poleg tega pa opravljajo še delo urgentnih zdravnikov in vsakodnevne nadure. Kljub temu so njihove plače nekajkrat nižje kot tiste od starejših, bolje pozicioniranih kolegov, ki delajo tudi pri zasebnikih. Te razlike je epidemija še povečala.

Preberite še:
Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi