Plače zdravnikov: rekorderji med epidemijo dobili 19.000 evrov

Razkrivamo plače v slovenskih bolnišnicah, ki so bile zaradi dodatkov med epidemijo tudi za polovico višje. Kako je to mogoče, če so bolnišnice odpovedovale preglede in operacije?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 5. 3. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Visoke covid dodatke so dobivali tudi zdravniki, ki med epidemijo še zdaleč niso bili obremenjeni tako kot njihovi kolegi na prvih bojnih linijah v covid oddelkih.
STA

9.745 evrov. Toliko je znašala povprečna bruto plača 466 višjih zdravnikov specialistov v UKC Ljubljana, ki so jo prejeli v decembru skupaj z nadurami, plačilom za delovno uspešnost, covid in drugimi dodatki (brez minulega dela). Več zdravnikov v slovenskih bolnišnicah pa je prejelo skoraj 19.000 evrov.

To razkrivajo podatki o plačah zaposlenih v bolnišnicah, ki smo jih pridobili in analizirali na necenzurirano.si. Med epidemijo so bili zaustavljeni celotni programi. Nemoteno so ob covid oddelkih delovale le infekcijske klinike, urgence, onkologija in porodnišnice. To je močno prizadelo številne bolnike, ki so imeli onemogočen dostop do zdravstvenih storitev, in podaljšalo čakalne vrste. 

Kljub temu so zdravniške plače v času epidemije močno zrasle. Kako je to mogoče? Ker so tudi zdravniki, ki ne delajo v nujnih programih, uradno prihajali na delo, zaradi česar so bili upravičeni do covid in drugih dodatkov. Še več, bolnišnice so celo dobile dodaten denar za programe, ki jih niso izvedle. Država jim je tako plačevala material, ki ga niso uporabile, in zdravnike, ki niso bili na voljo bolnikom. 

Preberite še:
Rekordni dobički bolnišnic, ki so bile zaprte med korona krizo

V UKC Ljubljana skrivajo podatke o plačah

Zaradi vsega tega smo že konec januarja od UKC Ljubljana, največje bolnišnice v državi, zahtevali poimenski seznam zaposlenih in podatke o njihovih plačah. Do danes jih nismo prejeli kljub temu, da so podatki o plačah po 38. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju javni. Še pred iztekom 20 delovnih dni za posredovanje informacij javnega značaja so v UKC Ljubljana presodili, da gre za preveliko zbirko podatkov in si vzeli dodatnih 30 delovnih dni časa. To pomeni, da nam lahko podatke pošljejo najpozneje do 6. aprila. Pod sklep je podpisan tedanji generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki je pred dnevi postal novi minister za zdravje. 

Kdo so slovenski zdravniki, ki so v kriznih mesecih dobivali plače, tudi desetkrat višje od povprečne slovenske plače, tako ni mogoče ugotoviti. Danes zato objavljamo anonimizirane podatke za vse slovenske bolnišnice.

Ti razkrivajo, da je 1542 najbolje plačanih zdravnikov v UKC Ljubljana, UKC Maribor in še 12 drugih bolnišnicah decembra v povprečju prejelo 8.701 evrov bruto plače. Gre za zneske brez dodatka na delovno dobo. Visoki prejemki najbolje plačanih zdravnikov so posledica dveh razlogov:

-       nepreglednega izplačevanja covid dodatkov. Dobili so ga tudi zdravniki, ki med epidemijo še zdaleč niso bili obremenjeni tako kot njihovi kolegi na prvih bojnih linijah v covid oddelkih. 

-       odločitve vlade, da so dodatki vezani na delež urne postavke in niso omejeni navzgor. Tako so dodatke v bolnišnicah dobili vsi: najslabše plačani zaposleni po nekaj sto evrov, že tako najbolje plačani pa nekaj tisoč evrov dodatkov na mesec. S tem so izkušenejši in bolje pozicionirani zdravniki dobili bistveno več denarja od mlajših kolegov in drugih zaposlenih.

Med najbolje plačanimi v zdravstvu je tudi zaposleni na delovnem mestu "svetovalec" v Splošni bolnišnici Izola. Decembra je prejel več kot 13.000 evrov bruto. Tik za njim je 14 višjih zdravnikov specialistov iz Splošne bolnišnice Brežice, ki so v povprečju dobili okrog 12.700 evrov. Izstopata tudi plači "strokovnih vodij" na UKC Ljubljana, ki sta decembra presegali 10.000 evrov.

Gre za povprečne plače po posameznih skupinah zaposlenih v bolnišnicah, pri čemer lahko nekateri zdravniki in drugi delavci prejmejo tudi nekajkrat višje zneske od kolegov.
Gre za povprečne plače po posameznih skupinah zaposlenih v bolnišnicah, pri čemer lahko nekateri zdravniki in drugi delavci prejmejo tudi nekajkrat višje zneske od kolegov.
necenzurirano.si/Portal plač v javnem sektorju

V katerih bolnišnicah so imeli najvišje plače

Plače so med epidemijo zrasle tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, ki so glavnino aktivnosti usmerjale v zdravljenje covid bolnikov. Za to so od Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) prejemale previsoka povračila stroškov, medtem ko so množično odpovedovale vse nenujne preglede in operacije. Ponekod so bile zdravniške plače še bistveno višje. Tudi v bolnišnicah, kjer so se do zadnjega otepali covid bolnikov.

Zdravniki v slovenskih bolnišnicah so tako decembra v povprečju prejemali:

-       SB Brežice (8.790 evrov),

-       SB Šempeter (7.254 evrov),

-       UKC Ljubljana (6.922 evrov),

-       SB Celje (6.435 evrov),

-       Klinika Golnik (6.211 evrov),

-       UKC Maribor (6.194 evrov),

-       SB Izola (6.179 evrov),

-       SB Murska Sobota (6.163 evrov),

-       Onkološki inštitut Ljubljana (5.993 evrov),

-       SB Slovenj Gradec (5.538 evrov),

-       SB Jesenice (5.334 evrov),

-       SB Novo mesto (5.264 evrov),

-       SB Ptuj (5.105 evrov),

-       SB Trbovlje (4.370 evrov).

Poudariti velja, da je v slovenskih bolnišnicah zaposlenih na tisoče drugih zdravstvenih delavcev in administracije, ki prejemajo precej nižje plače, tudi nižje od državnega povprečja. Povprečne plače vseh zaposlenih so se namreč gibale od 1895 evrov (Splošna bolnišnica Trbovlje) do 4296 evrov (Splošna bolnišnica Brežice).

Preberite še:
Kako bolnišnice kujejo dobičke na covid bolnikih

S covid dodatki do polovico višje plače

Kot smo razkrili včeraj, so slovenske bolnišnice v lanskem letu kljub izpadu nenujnih programov in množičnem prelaganju pregledov in operacij ustvarile 300 milijonov evrov dodatnih prihodkov. Velika večina tega denarja se je prelila neposredno v višje plače oziroma covid dodatke. V 27 bolnišnicah se je masa plač zvišala z 853 milijonov evrov na 1,052 milijarde evrov, torej je bila večja za 200 milijonov evrov.

O tem, koliko dodatnega denarja je šlo za plače in čigave plače so se zvišale za največ, pričajo primeri UKC Ljubljana in UKC Maribor, dveh največjih zdravstvenih ustanovah pri nas. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je bil prej direktor UKC Ljubljana, ki je dobil največ denarja za zdravljenje covid bolnikov v drugem valu. Tudi zato je največja bolnišnica v državi, ki je imela še konec septembra visoko izgubo, leto končala z manj kot dvema milijonoma evrov minusa.
Minister za zdravje Janez Poklukar je bil prej direktor UKC Ljubljana, ki je dobil največ denarja za zdravljenje covid bolnikov v drugem valu. Tudi zato je največja bolnišnica v državi, ki je imela še konec septembra visoko izgubo, leto končala z manj kot dvema milijonoma evrov minusa.
/

V UKC Ljubljana se je masa plač v januarju, februarju in poletnih mesecih lanskega leta gibala okrog 19 milijonov evrov. V marcu se je zvišala na 22,4 milijona evrov, v aprilu na 28,5 milijona evrov in v maju na 29,6 milijona evrov. Enako je bilo v času drugega vala. Novembra je šlo za plače 29,2 milijona evrov, decembra pa rekordnih 32,3 milijona evrov. V zadnjem mesecu minulega leta so imeli sicer v UKC Ljubljana zaradi dela s covid bolniki dodatnih skoraj 500 zaposlenih. Večina dodatnega denarja se nanaša na dodatke, za katere na mesec običajno porabijo manj kot dva milijona evrov, v korona mesecih pa so zanje dali več kot 12 milijonov evrov. Z njimi so si zaposleni tudi za polovico zvišali plače.

Povprečna bruto plača več kot 8.500 zaposlenih v UKC Ljubljana je namreč decembra znašala 3.787 evrov. Od tega so več kot tretjino oziroma kar 1429 evrov predstavljali dodatki. Zdravniki so medtem v povprečju dobili 6.921 evrov, od tega 2540 evrov dodatkov. Podobno je v UKC Maribor, kjer so v normalnih mesecih za plače dajali med osem in devetimi milijoni evrov, v kriznih mesecih pa več kot 12 milijonov evrov.

Preberite še:
Zakaj je bilo v Celju največ "katastrofalnih zapletov" s covid bolniki

Vsi dodatki za delo med epidemijo 

Zaposleni v zdravstvu so v času prvega vala dobili dodatek za delo v tveganih razmerah, ki je znašal 65 odstotkov urne postavke osnovne plače in je pripadal zaposlenim za vse opravljene ure v času razglašene epidemije. Poleg tega so posebej izpostavljenim izplačali še dodatek za nevarnost in posebne obremenitve, s katerim so si lahko delavci osnovno plačo zvišali še za do 35 odstotkov.

Od 1. junija do ponovne razglasitve epidemije so lahko zaposleni v rdečih, sivih in drugih conah prejeli 30 odstotkov dodatka za neposredno delo s pacienti, obolelimi za covid-19. Po tistem so spet prejemali 65-odstotne dodatke za delo v rizičnih razmerah. Tisti, ki so bili zaradi nujnih delovnih potreb začasno razporejeni k drugemu izvajalcu zdravstvene dejavnosti, pa so dobili še 20-odstotni dodatek.