Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

So v UKC Maribor prikrivali, kaj se je dogajalo pred potrditvijo prve okužbe z novim južnoafriškim sevom virusa?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 3. 2021, 05:55


vorsic
Dr. Matjaž Voršič je najmanj teden dni pred vrnitvijo na delo v UKC Maribor kazal znake okužbe.
Google

Objavljamo vsebino dokumenta, ki razkriva, kaj se je prejšnji teden v UKC Maribor v resnici dogajalo pred potrditvijo prve okužbe z novim južnoafriškim sevom virusa. Na laž postavlja uradno verzijo dogajanja z včerajšnje vladne novinarske konference. Prav tako krepi sume, da v mariborski bolnišnici pred odgovornostjo ščitijo namestnika oddelka za nevrokirurgijo dr. Matjaža Voršiča, ki se je okužil med dopustom v Namibiji.

Na pojasnila UKC Maribor, ki ga vodi Vojko Flis, čakamo že od petka. Kot prva je dogajanje šele včeraj podrobneje obrazložila Sanja Vuzem, vodja delovnega področja nalezljivih bolezni pri Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zatrdila je, da je Matjaž Voršič po vrnitvi v Slovenijo in na delo v UKC Maribor "ravnal v skladu s protokolom in upošteval vsa načela previdnosti". Pri tem se je opirala na podatke, ki jih je pridobila od Voršiča oziroma bolnišnice. Poudarila je, da se je Voršič pred prihodom v Slovenijo večkrat testiral - nazadnje v ponedeljek, 22. februarja, tik pred vrnitvijo na delo. Simptome naj bi nenadoma opazil šele v torek, 23. februarja, pri delu v ambulanti, in takoj zatem odšel na PCR test, ki je pokazal okužbo. Enako je včeraj javno zatrdil tudi Voršič. 

Toda dokument UKC Maribor z dne 24. februarja kaže drugačno sliko. Iz dopisa, ki so ga prejeli zaposleni, je namreč razvidno, da je Voršič že najmanj teden dni pred tem kazal vidne simptome okužbe. "Zaposleni je opravil odvzem brisa NF (nosnega, op.a.) na PCR test zaradi slabšanja oziroma stopnjevanja kliničnih znakov okužbe, ki jih sicer zaznava 7-10 dni. V ponedeljek se je vrnil iz tujine. (...) Nazadnje je bil v službi včeraj, prisoten na jutranjem sestanku, oddelčni viziti in izvajal je redne ambulantne preglede. Opoldne je opravil bris NF in odšel domov," piše v dopisu vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lee Knez.

"Nekateri podatki kažejo, da je južnoafriški sev bolj nalezljiv oziroma je dlje časa nalezljiv, oseba dlje kužna," je včeraj pojasnila Lea Knez iz UKC Maribor. Kljub temu vladi ne bodo predlagali, da bi sprejela strožje ukrepe. "Gre za svobodno državo, ki mora delovati na odgovornosti vseh prebivalcev," je dejala.
"Nekateri podatki kažejo, da je južnoafriški sev bolj nalezljiv oziroma je dlje časa nalezljiv, oseba dlje kužna," je včeraj pojasnila Lea Knez iz UKC Maribor. Kljub temu vladi ne bodo predlagali, da bi sprejela strožje ukrepe. "Gre za svobodno državo, ki mora delovati na odgovornosti vseh prebivalcev," je dejala.
UKC Maribor

Preberite še:
To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega odpovedujejo operacije

Šel je delat v bolnico v državi, kjer se širi južnoafriški sev

To popolnoma spremeni zgodbo. Voršič se je v Namibijo odpravil sredi februarja. Simptome okužbe je tako očitno opazil že v prvih dneh bivanja v tej afriški državi z rdečega seznama. Zakaj je torej predstavnica NIJZ včeraj trdila drugače? Kdo jo je zavajal: odgovorni v UKC Maribor, Voršič ali oboji? So želeli prikriti dejstvo, da se je Voršič na delo s pacienti vrnil kljub temu, da je že vsaj teden prej tem kazal simptome okužbe? 

Kot že omenjeno, pojasnil iz UKC Maribor še vedno ni. Toda včeraj je Voršič za spletno stran Maribor24 razkril, zakaj je sploh potoval v Namibijo. Tam je s kolegom ortopedom opravil tudi "več zahtevnejših operacij hrbtenice". Ni šel torej le na dopust, ampak tudi delat – v bolnišnico v državi, ki meji na Južno Afriko in kjer se že nekaj časa širi južnoafriški sev. V času, ko so slovenske bolnišnice zaradi epidemije in pomanjkanja osebja krčile druge programe, je šel eden bolj znanih kirurgov operirat v tujino. Ne glede na to, da so čakalne dobe za operacijo hrbtenice v njegovi matični bolnišnici med najdaljšimi v državi, je Voršič odšel po honorarni zaslužek v državo, ki je imela od začetka leta zaradi covid-19 polno zasedene bolnišnice. 

Mariborski zdravnik je dopustoval v Namibiji, ki meji na Južno Afriko in kjer se že od konca lanskega leta širi nov, bolj nalezljiv južnoafriški sev.
Mariborski zdravnik je dopustoval v Namibiji, ki meji na Južno Afriko in kjer se že od konca lanskega leta širi nov, bolj nalezljiv južnoafriški sev.
Google

Ali in kdo mu je to dovolil? V UKC Maribor imajo namreč zdravniki že od oktobra lani, ko je izbruhnil drugi val epidemije, prepoved dela zunaj matične ustanove. Kot nam je pojasnil predstojnik matičnega oddelka za nevrokirurgijo dr. Janez Ravnik, njegov namestnik Voršič za delo v Namibiji ni imel soglasja. "Ne vem, ali ga sploh potrebuje. Stvar dr. Voršiča je, kaj počne na dopustu. Morate pa vedeti, da nas v UKC Maribor ni veliko nevrokirurgov," je poudaril Ravnik. "Ko sem dr. Voršiča videl v službi, ta ni kazal znakov okužbe," je še dodal. Dopisa, ki razkriva, da je imel Voršič simptome že od sedem do deset dni prej, ni želel komentirati. 

Preberite še:
Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo inšpekcije

Kaj bo zdaj rekla Bojana Beović? 

Prav podatek, da je Voršič simptome kazal že do deset dni pred uradno potrjeno okužbo, bi lahko pojasnjeval, zakaj ob prihodu v službo z najbolj nalezljivim sevom doslej očitno ni okužil nikogar. Več sogovornikov iz zdravstvenih vrst včeraj ni izključilo možnosti, da je bil Voršič ob vrnitvi v Slovenijo že v fazi, ko je izgubljal kužnost. 

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je sicer včeraj odredil upravno-epidemiološki nadzor, v katerem bodo ugotavljali, ali je zdravnik "naredil kakšno napako pri svoji presoji".

Po informacijah iz več virov pa je odpovedal sistem obveščanja pacientov, ki so prišli v stik z okuženim kirurgom. Tako naj bi nekatere paciente o tem obveščali šele v petek in čez vikend, torej več dni po potrjeni okužbi. In tega niso počeli na NIJZ, ampak kar na nevrokiruškem oddelku UKC Maribor, kjer sta bili zaradi različnih razlogov odsotni dve od treh administratork, ki skrbita za stike s pacienti. Od 17 pacientov so se pozivu, naj se vrnejo na testiranje v UKC Maribor, odzvali le trije. "Nekateri so oddaljeni, gre za paciente iz vzhodne Slovenije. Mogoče vsi niti niso še dobili obvestila ali kaj podobnega. Morate razumeti, da gre tudi za starejše ljudi," je včeraj pojasnila Knezova. Dr. Ravnik je medtem poudaril, da "je bilo obveščanje pravočasno". 

Si bo nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović premislila in primer mariborskega kirurga vzela v obravnavo?
Si bo nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović premislila in primer mariborskega kirurga vzela v obravnavo?
STA

Bo zdravniška zbornica zaradi novih informacij obravnavala primer in preučila možnost sankcij proti zdravniku? Še v soboto je njena predsednica Bojana Beović stopila v bran Matjažu Voršiču. "Če se je šel testirat takoj ob simptomih in očitno se je, je to v redu. Pri nas ni nobene prepovedi potovanj, kot veste, je v tujini kar precej Slovencev," je zatrdila donedavna vodja vladne strokovne skupine za boj proti covid-19. Poudarila je tudi, da so "cepiva, ki jih imamo, slabo zaščitna proti južnoafriški različici".

Še ne tako daleč nazaj je bila Beović zelo kritična do ljudi, ki se po njenem niso držali epidemioloških ukrepov. "Ni vse v ukrepih, ampak v kulturnem okolju, v katerem se izvajajo. Ljudje na teh območjih se ukrepov preprosto ne držijo. To je drugačna kultura. Imamo kazni, vendar nimamo nadzora in to se izkorišča. V Sloveniji zelo spoštujemo človekove pravice, na katere se vsi sklicujejo, zato ne smemo na primer nadzorovati porok, ki so znane kot žarišča koronske krize. To je velika težava. (...) Vse te mlade države nimajo tradicije spoštovanja vlade, kar je nepremostljiva težava, ko vlada pričakuje sodelovanje," je Beovićeva decembra dejala za hrvaški časnik Jutarnji list. 

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

Kirurg, ki je operiral številne znane Slovence

V imenu UKC Maribor je do zdaj primer edina komentirala Lea Knez. "Z nobenim dekretom ne moremo prepovedati potovanj. Našim zaposlenim ne moremo prepovedati, da odhajajo v tujino," je dejala in potegnila vzporednico z rojstnodnevnimi zabavami. "Vsekakor ves čas opozarjamo naše zaposlene, naj se obnašajo odgovorno in varujejo tako sebe kot druge," je dodala. 

Matjaž Voršič je po besedah naših virov iz Maribora eden najvplivnejših kirurgov v državi. Med njegovimi pacienti naj bi bili številni znani Slovenci. Delal je v Kirurgiji Bitenc na Golniku, ki je v lasti vplivnega kirurga Marka Bitenca, donedavnega člana vladne strokovne skupine za covid-19, ki je blizu SDS. Njegove usluge so koristili tudi v Zdravstvenem centru Flis, ki je v lasti Ivice Flis Smaka, sestre generalnega direktorja UKC Maribor. Na naslovu tega centra je imel registrirano celo dejavnost samostojnega podjetnika.

Čeprav ima za operacije na hrbtenici v svoji matični bolnišnici ene najdaljših čakalnih dob v državi, mu to ne preprečuje, da je v zadnjih letih delal pri najmanj devetih zasebnih izvajalcih zdravstvenih storitev.

Cepljeni kljub novim sevom brez težav vstopajo v državo

Namibija je na seznamu rdečih držav in velja za območje, kjer je močno razširjen južnoafriški sev. Kljub temu kirurgu dr. Matjažu Voršiču ob vrnitvi v Slovenijo ni bilo potrebno v karanteno. To mu omogoča vladni odlok iz 12. februarja, ki med izjeme uvršča vse tiste, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva.

Čeprav tudi mednarodne organizacije vse glasneje opozarjajo, da je cepivo pri drugih sevih virusa manj učinkovito, se vladni odlok ni spreminjal. Zato smo se z vprašanji obrnili na NIJZ in ministrstvo za notranje zadeve. Zanimalo nas je, zakaj po pojavu južnoafriškega, britanskega, japonskega in drugih sevov ni prišlo do sprememb režima na državnih mejah za vstop v Republiko Slovenijo. Odgovorov NIJZ nismo prejeli. Na ministrstvu pa so odgovorili, da vseskozi spremljajo epidemiološko stanje in se na podlagi ocen strokovne posvetovalne skupine in NIJZ odločajo o ukrepih. "Še vedno pa odsvetujemo vsa nenujna potovanja," so dodali.