Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa NPU

Po seriji kadrovskih zamenjav na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je prišlo do preobrata.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 19. 10. 2020, 15:05


20200110-00983419
Darku Muženiču je uspelo. Sodišče je ugodilo njegovi tožbi za odpravo razrešitve.
STA

Na čelo elitne enote slovenske policije se namreč vrača Darko Muženič, ena od prva žrtev kadrovske čistke SDS na policiji. Upravno sodišče je ugodilo njegovi tožbi za odpravo razrešitve, je za necenzurirano.si potrdil njegov odvetnik Uroš Leben.

To pomeni, da je Muženič spet direktor NPU, saj pritožba zoper to sodbo ni dovoljena. Edina preostala ovira za njegovo vrnitev je sklep nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja o Muženičevi premestitvi na drugo delovno mesto. Tudi zoper ta sklep pa je Muženič vložil tožbo, je poudaril Leben. 

Kaj je ugotovilo sodišče

Muženič je bil na vrh NPU imenovan lani junija, pod takratno generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, ki jo je Janševa vlada na prvi seji zamenjala. Takoj je postalo jasno, da je v nemilosti nove oblasti tudi Muženič. Ko je NPU konec aprila začel preiskovati sporne posle z zaščitno opremo, je bilo jasno, da se bo Muženič moral posloviti. Novi generalni direktor policije Anton Travner, ki ga je na položaj pripeljal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je Muženiča razrešil začetku maja.

Darko Muženič je že pred zamenjavo oblasti padel v nemilost SDS. Čistke v policiji je Janša prepustil ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu (na fotografiji).
Darko Muženič je že pred zamenjavo oblasti padel v nemilost SDS. Čistke v policiji je Janša prepustil ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu (na fotografiji).
STA

Takoj zatem je Muženič na upravno sodišče vložil tožbo za zadržanje razrešitve, a ji upravno sodišče ni ugodilo. Njegovo odločitev je potrdilo tudi vrhovno sodišče. Toda hkrati je Muženič vložil še tožbo za odpravo razrešitve, o kateri je sodišče odločilo pred dnevi in ki jo je zdaj dobil. Sodba sicer razkriva stališča vrhovnega sodišča, da ima Muženič prav, ko utemeljuje, da je tudi položaj samostojnosti strokovne državne uprave v razmerju do nosilcev politične oblasti ustavno varovan, kar se mora odraziti tudi v omejitvi poseganja politike v delovno razmerje in položaj uradnikov.

Zakaj ima Hojs težavo?

Dodatna težava za Hojsa in njegovo ekipo na policiji je dejstvo, da bo Muženiča v drugo precej težje zamenjati. Muženičevo razrešitev so namreč takrat utemeljevali s sklicevanjem na zakon o organiziranosti in delu v policiji in zakon o javnih uslužbencih. Ta določa, da lahko visokega uradnika nova vlada razreši v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja. Pri tem pa ni potrebno navesti nobenih razrešitvenih razlogov.

Sodišče je zdaj ugotovilo, da je šef NPU le vodja organizacijske enote uprave kriminalistične policije, ki je notranja organizacijska enota Generalne policije uprave (GPU). Ker je generalni direktor policije uradnik na položaju in ne politični funkcionar, se za razrešitev direktorja NPU ne more uporabiti zakona o javnih uslužbencih, ki političnim funkcionarjem omogoča razreševanje uradnikov brez krivdnih razlogov v enoletnem roku.

Generalni direktor policije lahko tako šefa NPU razreši le:

- če to sam zahteva,

- zaradi trajne izgube delovne zmožnosti za opravljanje funkcije,

- če je bil pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece.

- če krši dolžnosti, o čemer odloča posebna komisija.  

Kot smo že poročali, so se v zadnjih mesecih na čelu NPU zvrstili kar trije začasni direktorji. Muženiča je najprej nasledil Igor Lamberger, a se je moral posloviti s položaja, ker je ob hišnih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku stopil v bran kriminalistov. Nato je začasni direktor postal Uroš Lepoša, a zaradi pritiskov zdržal le dober mesec dni. V začetku prejšnjega tedna je generalni direktor policije Andrej Jurič na čelo NPU imenoval Petro Grah Lazar, izbranko SDS in prijateljico Roka Snežiča, ki ima tri leta delovnih izkušenj v policiji.