Afera Logatec: policisti imajo novega osumljenca

Zakaj je tožilstvo preprečilo nov večmilijonski posel vpletenih v sporno prodajo zemljišča slabe banke v Logatcu, pri katerem je posrednik ustvaril visok dobiček, in kako so jih k temu spodbudila naša razkritja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 25. 9. 2019, 04:05


Necenzurirano prenos
Lonstroff
STA

Preiskava sporne prodaje zemljišča nekdanje tovarne KLI Logatec, ki je konec lanskega leta odnesla vrh Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), je naplavila novega osumljenca.

To je po naših informacijah Vlado Petek, lastnik nepremičninskega podjetja Svet Re, ki je v poslih odigralo vlogo posrednika. Od DUTB je kupilo zemljišče v Logatcu in ga takoj zatem po precej višji ceni prodalo končnemu kupcu, švicarski družbi Lonstroff. Pri njem je torej obtičala 1,7-milijonska razlika.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sprva suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja osumili zgolj direktorja Lonstroffa Petra Webra. Po tem, ko so marca letos opravili več hišnih preiskav pri vpletenih, pa so očitno našli nove dokaze, ki so obremenili Vlada Petka.

Na policiji na vprašanje, ali je med osumljenimi tudi prvi mož podjetja Svet Re in kaj mu očitajo, niso odgovorili, češ da jih omejuje zakon o varstvu osebnih podatkov. Več informacij o preiskavi nam niso mogli posredovali niti s specializiranega državnega tožilstva, ki usmerja preiskavo.

"Preiskave, ki poteka v zvezi s prodajo zemljišč v Logatcu, ne komentiram," je bil kratek tudi Vlado Petek.

"Zemljišča nisem prodal zaradi preiskave"

Organi preiskovanja in pregona so šli še dlje. Vpletenim so preprečili nov posel, ki bi lahko vplival na razplet zgodbe in organom pregona onemogočil odvzem domnevno nezakonite premoženjske koristi.

Podjetje Svet Re je namreč v začetku aprila letos, vsega dva tedna po hišnih preiskavah, prodalo še preostalih 18 tisoč kvadratnih metrov zemljišča, ki ga je leta 2017 odkupilo od DUTB. Kupilo ga je podjetje DB Investicije, ki je bilo ustanovljeno nekaj mesecev pred tem.

Vlado Petek vztraja, da ni šlo za umikanje premoženja pred organi pregona. "Prodaja preostalega dela zemljišč je bila s prodajno predpogodbo dogovorjena že 15. 1. 2019, torej pred preiskavo, tako da tukaj ne obstaja nobena povezava," je pojasnil.

Policija meni drugače

Toda posla na koncu ni bilo. Podjetje DB Investicije kljub podpisani prodajni pogodbi in dejstvu, da mu je banka BKS odobrila 2,55 milijona evrov posojila, po naših informacijah ni poravnalo kupnine. Zakaj, ni znano.

Prvi mož podjetja DB Investicije Boštjan Prebil ni bil dosegljiv za pojasnila. Prebil je tudi direktor in največji lastnik družinskega podjetja REM Power Skupina iz Komende, ki se ukvarja z veleprodajo tehničnega blaga na slovenskem trgu in trgih v regiji.

KLI Logatec
KLI Logatec
STA

Kot kaže, pa so ga od posla odvrnili organi pregona. Ti so se kmalu po našem razkritju odzvali in v začetku julija na zemljiščih v Logatcu tudi dosegli vpis odredbe o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Ta velja tri mesece in se nato podaljšuje vse do konca preiskave.

Na policiji so potrdili vpis odredbe. Zanjo so se odločili zaradi nevarnosti, "da bodo vpletene osebe prejeto premoženjsko korist skrile, odtujile, uničile ali kako drugače z njo razpolagale, tako da bi onemogočile ali precej otežile njen odvzem po končanem kazenskem postopku".

Vlado Petek je sicer le nekaj dni po tem, ko je podpisal prodajno pogodbo s podjetjem DB Investicije, svojo nepremičninsko podjetje Svet Re poslal v postopek likvidacije. To bo po razdelitvi premoženja izbrisano iz sodnega registra, za njegovim poslovanjem pa zabrisane vse sledi.

Briše podjetje, v katerem se skrivajo milijoni

Prav v podjetju Svet Re se skriva odgovor na ključno vprašanje, ki zanima preiskovalce. Kje je končal zaslužek v poslih z DUTB in švicarsko družbo Lonstroff?

Podjetje Svet Re je imelo namreč na dan začetka likvidacije za več kot šest milijonov evrov premoženja. Večino tega bi, kot kaže, prejelo od podjetja DB Investicije, ki mu je Vlado Petek prodal preostanek zemljišča v Logatcu. Toda posel je očitno zaustavila policija.

Po zadnjih podatkih ima podjetje:

- za milijon evrov sredstev za prodajo, verjetno nepremičnin,

- za 94 tisoč evrov danih posojil,

- za 3,8 milijona evrov kratkoročnih poslovnih terjatev,

- za 241 tisoč evrov denarnih sredstev.

15 minut v zemljiški knjigi, vrednih milijon evrov

Afera Logatec je izbruhnila lani jeseni, ko smo razkrili ozadja spornega posla DUTB z 51 tisoč kvadratnih metrov velikim zemljiščem v tamkajšnji industrijski coni. DUTB, bolj znana kot slaba banka, ga je septembra 2017 prodala podjetju Svet Re. Zanj je iztržila dobra dva milijona evrov ali okrog 40 evrov na kvadratni meter.

A podjetje Svet Re je bilo v poslu le posrednik. Takoj zatem je namreč večji del zemljišča, okrog 33 tisoč kvadratnih metrov, preprodalo švicarski družbi Lonstroff, ki je na njem začela graditi tovarno medicinskih elastomerov. Cena: tri milijone evrov, torej približno 90 evrov na kvadratni meter. To je 50 evrov več od cene, ki jo je Svet Re plačal DUTB.

Imre Balogh in Miha Juhart, nekdanja vodilna v DUTB
Imre Balogh in Miha Juhart, nekdanja vodilna v DUTB
STA
Podjetje Svet Re je tako v rekordno kratkem času z zemljiščem ustvarilo več kot milijon evrov dobička. Vpogled v zemljiško knjigo namreč razkriva, da je bilo podjetje Svet Re kot lastnik zemljišča vpisano le 15 minut, saj je bilo takoj zatem preknjiženo na Lonstroff. Čisti zaslužek pri poslu presega prihodke, ki jih je podjetje Svet Re doseglo v štirih letih pred tem.

Posel so pregledali revizorji mednarodne hiše Ernst & Young in ugotovili številne nepravilnosti. Zaradi sporne prodaje zemljišča v Logatcu je vlada konec lanskega leta razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta. Tik zatem je odstopil tudi glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh, ki je ves čas zatrjeval, da je podjetje Svet Re zemljišče kupilo v imenu družbe Lonstroff.

Pozneje so iz Lonstroffa sporočili, da je bilo v nakup zemljišča v Logatcu vključeno celotno vodstvo podjetja, ki se je z nakupom po dogovorjeni ceni tudi strinjalo.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net