Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Sledi dogovora o hrvaškem prevzemu Panvite, enega od največjih igralcev v domačem kmetijstvu, vodijo do nekdanjega tesnega sodelavca Janeza Janše, ki se zdaj ukvarja s poslovnim svetovanjem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 9. 5. 2024, 05:55


borut petek
Pri hrvaškem prevzemu Panvite naj bi pomagal Borut Petek (na fotografiji), nekdanji zaupnik Janeza Janše.
Harvard

V javnosti še vedno odmeva novica, da je novega lastnika dobila skupina Panvita, eden največjih igralcev v domačem kmetijstvu, ki v Sloveniji zaposluje 700 ljudi. To je postal hrvaški finančni sklad Meritus ulaganja, ki je v večinski lasti tamkajšnjega poslovneža Stjepana Oreškovića. Za prevzem 51-odstotnega lastniškega deleža Panvite bodo Hrvati plačali 50 milijonov evrov.

Toda po naših informacijah so Oreškoviću pri vstopu v Panvito, ki jo je do zdaj lastniško obvladovala družina Polanič, pomagali tudi nekateri domači vplivneži. Eden od teh je Borut Petek, nekdanji tajnik v premierskem kabinetu Janeza Janše, ki se v zadnjih letih ukvarja s poslovnim svetovanjem.

Petek nam na vprašanje o tem, v kakšni vlogi je sodeloval pri tem poslu, včeraj ni odgovoril. A več, med sabo nepovezanih virov nam je zatrdilo, da je imel pri njem ključno vlogo. Petek namreč pri svojih poslih na Hrvaškem tesno sodeluje z ljudmi iz kroga sklada Meritus, med njimi tudi z Luko Oreškovićem, sinom Stjepana Oreškovića. Lani poleti, le nekaj mesecev pred dogovorom o vstopu tega sklada v Panvito, sta skupaj v hrvaški Istri kupila vilo, vredno skoraj tri milijone evrov.

Preberite še:
3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

Petkov osebni prijatelj, ki je svetoval slovenski vladi

Borut Petek in Luka Orešković sta po zatrjevanju naših virov osebna prijatelja. Poznala naj bi se z ameriške univerze Harvard. V Oreškovićevem življenjepisu je mogoče prebrati, da gre za raziskovalca, predavatelja in vlagatelja, ki je v preteklosti brezplačno svetoval vladam več evropskih držav, med drugim tudi v Sloveniji. Kateri in kdaj, ni znano. Od leta 2019 je direktor hrvaškega podjetja Mplus, ki je uradno novi največji lastnik Panvite. Pred tem je vodil nadzorni svet sklada Meritus.

Luka Orešković (na fotografiji) je sin Stjepana Oreškovića, lastnika Meritusa.
Luka Orešković (na fotografiji) je sin Stjepana Oreškovića, lastnika Meritusa.
Meritus

Orešković je tudi pridruženi partner newyorškega svetovalnega podjetja Spitzberg Partners, s katerim od leta 2020 kot svetovalec sodeluje tudi Petek. Zagrebško pisarno tega podjetja vodi Zvonimir Mršić, nekdanji predsednik uprave hrvaške Podravke, lastnice Žita. Mršić, nekdanji član sanacijske ekipe v nekdanjem Agrokorju, je pred štirimi leti kratek čas vodil nadzorni svet sklada Meritus. Nato ga je na tem položaju nasledil Sandi Češko, ustanovitelj skupine Studio Moderna.

Od julija 2023 je Luka Orešković tudi direktor hrvaškega podjetja Boston Capital CEE, ki ga je ustanovil Petek. To je uradno registrirano za vlaganje in upravljanje. Toda v istem času, nekaj mesecev pred dogovorom o vstopu Hrvatov v Panvito, sta se Petek in Orešković lotila tudi skupnega nepremičninskega projekta.

Preberite še:
Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

Vila s petimi spalnicami 

Njuno podjetje je namreč v Poreču, mestu v hrvaški Istri, kupilo ogromno vilo z bazenom, za kar je pri Zagrebački banki najelo 2,8 milijona evrov posojila. S prejšnjim lastnikom, podjetjem H.M.Z. Villa, je Petek podpisal pogodbo le nekaj dni pred tem, ko je v lastništvo podjetja vstopil Orešković. Novozgrajena vila, ki se nahaja tik ob obali, ima nekaj manj kot 500 kvadratnih metrov površin, v njem pa je pet spalnic. Zaenkrat je ni mogoče najti na nobenem od portalov, ki se ukvarjajo z oddajo luksuznih nepremičnin na Hrvaškem.

Vila v Poreču, ki je v lasti Boruta Petka in Luke Oreškovića.
Vila v Poreču, ki je v lasti Boruta Petka in Luke Oreškovića.
Google

Tako naj bi po podatkih investitorja izgledala nepremičnina.
Tako naj bi po podatkih investitorja izgledala nepremičnina.
HMZ Villas

/
/
HMZ Villas

Pred nakupom nepremičnine je Petkovo podjetje Boston Capital CEE delovalo v omejenem obsegu. V letu 2022 je ustvarilo le okoli 400 tisoč kun oziroma dobrih 50 tisoč evrov prihodkov. Ob tem ni imelo zaposlenih in drugih stroškov. Leto je tako končalo s 50 tisočaki na bančnem računu.

Veliko bolj aktivno je Petkovo drugo podjetje na Hrvaškem Boston Advisors CEE. Ustanovljeno je bilo konec leta 2020, v zadnjih treh letih pa je skupaj imelo več kot dva milijona evrov prihodkov in kar 1,5 milijona evrov čistega dobička. Glede na zadnje dogodke je mogoče domnevati, da bi bil lahko največji Petkov naročnik prav Meritus. Boston Advisors CEE ima enega zaposlenega, ki je lani dobival dobrih 1000 evrov neto mesečne plače. Tudi to podjetje večino zaslužkov vlaga v nepremičnine.

Preberite še:
Borec proti "krivosodju" Radonjić s pomočjo Matoza do nove funkcije

Nekoč eden najožjih Janševih zaupnikov

Vrsto let je bila Petkova kariera tesno povezana z Janšo. Med njegovo prvo vlado je bil neformalni prvi kadrovik v državnem gospodarstvu. Pod njegovim patronatom je položaje v upravah in nadzornih svetov državnih podjetij zasedlo več ljudi, ki so v veliki večini prihajali z območja Maribora. Bil je v rednih stikih s tedanjim direktorjem Nove KBM Matjažem Kovačičem, pomembno vlogo pa je imel tudi v bojih za obvladovanje Petrola.

Panvita obdeluje več kot 3.000 hektarjev kmetijskih zemljišč, predvsem na območju Pomurja, ki jih najema od države.
Panvita obdeluje več kot 3.000 hektarjev kmetijskih zemljišč, predvsem na območju Pomurja, ki jih najema od države.
Panvita

Med drugo Janševo vlado se je vrnil v Janšev kabinet, nato pa se je iz politike potihoma umaknil v tujino. Postal je gostujoči znanstveni raziskovalec na ameriški univerzi Harvard. Pozneje je po lastnih besedah pomagal iskati vlagatelje v visokotehnološka podjetja.

Ko je Janša leta 2020 še tretjič prevzel vodenje vlade, je Petek konec istega leta v Zagrebu ustanovil podjetje Boston Advisors CEE, ki ga je registriral za poslovno svetovanje. Nedolgo zatem je prišlo tudi do pomembnega posla med družino Polanič in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko, v kateri so takrat že imeli glavno besedo kadri SDS.

Za družino Polanič dela tudi osumljeni pobiralec provizij

Oktobra 2021 je tako podjetje Regal v lasti družine Polanič od družbe Farme Ihan odkupilo delež v skupini Panvita. Za 28-odstotni delež skupine je plačalo le dober milijon evrov. Za primerjavo: v DUTB naj bi imeli takrat cenitev, ki je vrednost paketa delnic ocenila na več kot dva milijona evrov. Zdaj pa so Hrvati za 51 odstotkov Panvite plačali 50 milijonov evrov.

Tp je mož iz ozadja gradbenih poslov v Sloveniji, ki naj bi za posredovanje pri nekdanji upravi Darsa zahteval pet odstotkov provizije.
Tp je mož iz ozadja gradbenih poslov v Sloveniji, ki naj bi za posredovanje pri nekdanji upravi Darsa zahteval pet odstotkov provizije.
Linkedin

V istem času je v slabi banki prišlo do spopada med dvema strujama SDS. S položaja glavnega izvršnega direktorja se je moral posloviti Robert Rožič, ki je veljal za kader generalnega sekretarja stranke Boruta Dolanca. Eden od razlogov za to naj bi bila tudi prodaja Panvite. Vajeti DUTB je prevzel Franci Matoz, po nekaterih informacijah pa je v imenu družine Polanič za posel lobiral tudi Janšev osebni prijatelj Rok Snežič. V tem obdobju je bila Panvita eden večjih oglaševalcev strankarskih medijev SDS.

V zadnjih letih je za družino Polanič, natančneje njeno gradbeno podjetje SGP Pomgrad, delal tudi Gašper Bedenčič. Gre za širši javnosti malo znanega podjetnika, ki se je lani želel vplesti v pet milijonov evrov vreden Darsov razpis za dobavo specialnih vozil in strojev. Takrat je po poročanju oddaje Tarča obiskal enega od potencialnih ponudnikov. Dejal mu je, da razpis lahko dobi, če je pripravljen nekaj odstotkov dati stranki NSi, v zameno pa ponudil prilagoditev razpisnih pogojev. Bedenčič velja za osebo iz kroga generalnega sekretarja SDS Dolanca.