Borec proti "krivosodju" Radonjić s pomočjo Matoza do nove funkcije

Od Ivana Simiča do Francija Matoza. Nekdanji sodnik in zvest podpornik SDS, ki ga je ta povzdignila v simbol boja proti "krivosodju", je dobil novo, dobro plačano funkcijo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 6. 4. 2022, 05:55


zvjezdan radonjic pl
Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić ima novo, dobro plačano funkcijo. Do nje je očitno prišel prek vez v vrhu največje vladne stranke.
Primož Lavre

Največja vladna stranka dobra dva tedna pred volitvami, na katerih bo po napovedih prišlo do zamenjave oblasti, nastavlja svoje ljudi na pomembne funkcije v državnih podjetjih. Med njimi je tudi nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, znan iz procesa proti Milku Noviču, ki ga je oprostil umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Radonjić, ki je bil zaradi več težjih disciplinskih kršitev suspendiran, a je nato raje sam slekel sodniško togo, je lani jeseni postal svetovalec Finančne uprave (Furs). Takrat jo je že vodil Ivan Simič. Zdaj je Radonjić dobil novo funkcijo. Konec marca so ga imenovali za člana nadzornega sveta družbe Farme Ihan - KPM. Njena lastnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v lasti države. Stična točka je Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše in SDS. Matoz je namreč od lani predsednik upravnega odbora DUTB, v kazenskih postopkih pa zastopa tudi Radonjića.

Radonjić je v nadzornem svetu Farm Ihan - KPM zamenjal Jureta Gjuda, enega vodilnih kadrov na DUTB, ki vodi področje poslovnih analiz. Kakšne so njegove reference za nadziranje poslovanja prašičerejske družbe, ki ima več kot 50 zaposlenih in letno ustvari več kot 13 milijonov evrov prihodkov, ni znano. Za to bo prejel precej visoko plačilo. Štirje nadzorniki Farm Ihan - KPM so si v letu 2020 razdelili več kot 52.000 evrov bruto, večinoma nagrad.

Družba Farme Ihan - KPM, ki se ukvarja s prašičerejo. Njena lastnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). V njej ima glavno besedo Franci Matoz, ki je za novega nadzornika družbe Farme Ihan - KPM izbral Zvezdana Radonjića.
Družba Farme Ihan - KPM, ki se ukvarja s prašičerejo. Njena lastnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). V njej ima glavno besedo Franci Matoz, ki je za novega nadzornika družbe Farme Ihan - KPM izbral Zvezdana Radonjića.
STA

Lani je sicer družba Farme Ihan - KPM že dobila tri nove nadzornike. Med njimi sta Uroš Bole, ki sedi tudi v nadzornem svetu časopisne hiše Družina, in Boštjan Rigler (SDS), član uprave Darsa. Na tem položaju je bil že v času prve Janševe vlade, takrat je bil tudi predsednik nadzornega sveta Intereurope, ko je to vodil Andrej Lovšin.

Preberite še:
Radonjić: nisem zvest podpornik SDS, temveč podpornik SDS

Vsi Radonjićevi izpadi na zatožni klopi

Radonjić je nekdanji sodnik, ki je že med procesom proti Noviču za SDS postal simbol boja proti "krivosodju". Vse od takrat ima politično podporo vladajoče stranke in njenega medijskega propagandnega aparata. Medtem ko je Radonjič v zadevi Novič govoril, da "si nekdo želi uničiti pravno državo na Slovenskem", je hkrati Janšo označil za "enega najboljših ljudi, ki naj nikar ne odneha". O tem, o "matrici globoke države", "iluminatih, ki vodijo Slovenijo", in drugih temah je objavljal prispevke na portalu, ki med drugim daje prostor za objave tudi Ivanu Simiču in direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku.

V vmesnem času se je zapletel v več incidentov. Leta 2019 so mu višji sodniki zaradi spornega zasliševanja žrtve domnevnega spolnega nasilja dali negativno oceno in vložili pobudo za disciplinski postopek. Domnevni žrtvi naj bi zastavil kup neprimernih vprašanj v zvezi z njenim trenutnim spolnim življenjem, predvsem glede spolnih praks, ki jih imata s partnerjem, intenzivnosti njenega doživljanja spolnosti, pa tudi o vonjavah in podobnih detajlih. V enem od sojenj je bil v izjavi glede izločitve močno žaljiv do tožilke in tožilstva, pri čemer je uporabljal fraze kot "psihoterapevtska seansa SDT", "živčnost kot posledica nesposobnosti" in "projiciranje zatrtih vsebin v tretjo osebo".

V začetku leta se je zoper Radonjića začelo sojenje na okrožnem sodišču v Celju. Zadeva se nanaša na izrek sodbe Milku Noviču aprila 2019. Takrat je Radonjić javnost opozoril, da je bil deležen hudih pritiskov. Pri tem je poimensko navedel sodnico Andrejo Sedej Grčar in tožilko Blanko Žgajnar, ki sta ga nato ovadili zaradi treh kaznivih dejanj obrekovanja in enega kaznivega dejanja razžalitve. Kot že omenjeno, je Radonjićev zagovornik Franci Matoz. 

Ivan Simič je najel usluge Zvjezdana Radonjića, nekdanjega sodnika, ki je za SDS postal simbol boja proti "krivosodju".
Ivan Simič je najel usluge Zvjezdana Radonjića, nekdanjega sodnika, ki je za SDS postal simbol boja proti "krivosodju".
STA

Preberite še:
Zvjezdan Radonjić po novem dela za Ivana Simiča

S sodišča k Ivanu Simiču

Ko je Radonjić zapustil sodniške vrste, ga je najel Ivan Simič. Septembra lani je namreč Radonjić podpisal pogodbo s Fursom, na podlagi katere kot samostojni podjetnik opravlja storitve za finančno upravo in od nje prejema 18,75 evrov na uro. "Gospod Radonjić ima specifična znanja na področju vlaganja kazenskih ovadb, predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov in širšega sklopa vprašanj v povezavi s pomanjkljivostmi poslovanja. Zaradi tega je dodana vrednost k delu Fursa," so pojasnili. Od novembra lani do marca letos so mu izplačali skoraj sedem tisoč evrov.

Po naših informacijah ima Radonjić na Fursu več posebnih nalog. Zadolžen naj bi bil za pregled do zdaj vloženih kazenskih ovadb in davčno-inšpekcijskih postopkov, ki so še v teku. Pri tem naj bi odločal o tem, koga od zavezancev bodo davčni inšpektorji kazensko preganjali zaradi domnevnih kaznivih dejanj s področja davkov.