Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

Kako je Borutu Petku, dolgoletnemu glavnemu zaupniku Janeza Janše, uspelo v dobrih dveh letih poplačati pol milijona evrov bančnega posojila, za katerega je zastavil vilo v Mariboru, ki jo zdaj prodaja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 16. 4. 2024, 05:55


borut petek
Kako mu uspeva? Borut Petek, tajnik in sekretar v dveh kabinetih nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, s svetovanjem ustvarja visoke dobičke.
Harvard

"Vila z bazenom, med vinogradi, s čudovitim panoramskim pogledom na reko Dravo, Pohorje in Dravsko dolino," piše v oglasu, ki ga je ena od nepremičninskih agencij pred dnevi objavila na portalu Nepremicnine.net. Gre za nedokončano vilo z bazenom nad Malečnikom, naseljem v okolici Maribora, ki po poročanju revije Reporter v treh etažah skupaj z zunanjimi površinami meri 834 kvadratnih metrov. Cena: 749 tisoč evrov.

Toda najpomembnejši je podatek, da je prodajalec Borut Petek, nekdanji tajnik in sekretar v dveh premierskih kabinetih Janeza Janše. Petek, ki je vrsto let veljal za glavnega Janševega zaupnika, je vilo jeseni 2021 kupil iz stečajne mase Toma Begoviča, nekdanjega solastnika propadlega bioplinskega imperija Keter Group. Zanjo je plačal 318 tisoč evrov. Takoj po sklenitvi prodajne pogodbe je Petek pri nekdanji slovenski Sberbank najel pol milijona evrov posojila, ki ga je zavaroval z vilo.

Toda to posojilo je očitno odplačal že v dobrih dveh letih. Od marca letos, tik pred objavo oglasa za prodajo vile, namreč na vili ni več vpisane hipoteke. Kako je Petku to uspelo? Odgovor na to vprašanje se skriva na Hrvaškem, kjer je Petek v v zelo kratkem času ustvaril milijonske zaslužke.

S svetovanjem do milijona evrov – v dveh letih

Med prvo Janševo vlado je bil Petek neformalni prvi kadrovik v državnem gospodarstvu. Pod njegovim patronatom je položaje v upravah in nadzornih svetov državnih podjetij zasedlo več ljudi, ki so v veliki večini prihajali z območja Maribora. Bil je v rednih stikih s tedanjim direktorjem Nove KBM Matjažem Kovačičem, pomembno vlogo pa je imel tudi v bojih za obvladovanje Petrola.

/
/
Andrej Petelinšek/Večer

/
/
Andrej Petelinšek/Večer

/
/
Nepremicnine.net

Februarja 2008 se je Petek ujel v policijske prisluhe nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, s katero se je pogovarjal o razpisu za gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Med drugo Janševo vlado se je vrnil v Janšev kabinet, nato pa se je iz politike potihoma umaknil v tujino. Postal je gostujoči znanstveni raziskovalec na ameriški univerzi Harvard. Pozneje je po lastnih besedah pomagal iskati vlagatelje v visokotehnološka podjetja.

Ko je Janša leta 2020 še tretjič prevzel vodenje vlade, je Petek jeseni istega leta v Zagrebu ustanovil podjetje Boston Advisors CEE, ki ga je registriral za poslovno svetovanje. To je že v prvem letu delovanja ob 650 tisoč evrov prihodkih ustvarilo kar 550 tisoč evrov dobička. V letu 2022 so bile te številke še višje. Podjetje je imelo že za skoraj milijon evrov prihodkov in več 750 tisoč evrov dobička.

V zgolj dveh letih je torej podjetje iz Zagreba, ki nima zaposlenih in obratuje z minimalnimi stroški, ustvarilo več kot 1,3 milijona evrov dobička. Večino tega denarja je Petek vložil v nepremičnine, je razvidno iz bilanc. Njihova vrednost je konec leta 2022 znašala skoraj milijon evrov. Kje natančno se nahajajo te nepremićnine, ni mogoče ugotoviti.

Bilo je pred osmimi leti

Na fotografiji od leve proti desni: nekdanji obrambni minister Matej Tonin, sedanji glavni direktor komunikacijsko-oglaševalske agencije Pristop Jernej Smisl, zdajšnji ustavni sodnik Klemen Jaklič in Borut Petek, nekdanji tajnik v Janševem kabinetu. Fotografija je iz leta 2016.
Na fotografiji od leve proti desni: nekdanji obrambni minister Matej Tonin, sedanji glavni direktor komunikacijsko-oglaševalske agencije Pristop Jernej Smisl, zdajšnji ustavni sodnik Klemen Jaklič in Borut Petek, nekdanji tajnik v Janševem kabinetu. Fotografija je iz leta 2016.
Primož Lavre

Tovarna dobička, o kateri ni mogoče izvedeti ničesar

Ob tem je imelo podjetje Boston Advisors CEE že takrat za okoli 650 tisoč evrov depozitov oziroma denarnih sredstev na računu. Ali je morda Petek prav s tem denarjem poplačal pol milijona evrov vredno posojilo, zavarovano z vilo pri Mariboru, ni znano.

Še manj je iz javno dostopnih virov jasno, s katerimi svetovalnimi posli je Petku uspelo priti do astronomskih zaslužkov. Na spletni strani podjetja Boston Advisors CEE, ki je nastala leta 2021, ni mogoče najti nobene telefonske številke. Prav tako na njej ni podatkov o dejavnosti podjetja, naročnikih in referencah. Podjetje si sicer ime deli z znano mednarodno svetovalno družbo iz ZDA, a med njima ni nobene povezave.

Celo poslovni naslov, naveden na spletni strani, je star. Petek je namreč podjetje že pred več kot letom dni preselil na naslov ene od računovodskih hiš, na katerem deluje več družb v lasti slovenskih državljanov.

Hipoteka, ki je bila izbrisana marca letos

/
/
Zemljiška knjiga

Ena od njih je v lasti Matije Sevška, političnega svetovalca, ki je po naših informacijah še lani svetoval konzorciju potencialnih kupcev Športne loterije na čelu z britansko stavniško multinacionalko Entain. Pri poslu s Športno loterijo se je kot eden od domačih lobistov omenjal tudi Petek, sicer dolgoletni prijatelj odvetnice Nine Zidar Klemenčič, ki je sodelovala z nesojenimi kupci.

Komu vse je svetoval Petek

Petek sicer od leta 2020 kot svetovalec sodeluje z newyorškim svetovalnim podjetjem Spitzberg Partners, ki ima pisarno tudi v Zagrebu. Tam jo vodi Zvonimir Mršić, nekdanji predsednik uprave hrvaške Podravke.

Toda Mršić, ki so ga mediji še lani omenjali kot enega od možnih kandidatov hrvaških socialdemokratov (SDP) za premierski položaj, s svojim delom dosega bistveno nižje prihodke kot Petek. Njegovo svetovalno podjetje je imelo v letu 2022 za dobrih 100 tisoč evrov prometa in pol toliko dobička. Sam pa si je kot direktor izplačeval minimalno plačo v višini manj kot 700 evrov.

V zadnjem letu dni nihče ni opazil, da ima Petkovo podjetje naveden napačen poslovni naslov.
V zadnjem letu dni nihče ni opazil, da ima Petkovo podjetje naveden napačen poslovni naslov.
Posnetek zaslona

Mršić je bil med letoma 2017 in 2019 član sanacijske ekipe v nekdanjem Agrokorju. Pred tem je bil Petek eden od domačih vplivnežev, ki so lobirali za Agrokorjev nakup Mercatorja. Pri tej operaciji je Petek sodeloval z Deanom Čendakom, dolgoletnim solastnikom finančnega holdinga Publikum, ki se je pozneje preselil v Združene arabske emirate. Tako Petek kot Čendak imata v lasti stanovanje v isti stavbi pod ljubljanskim gradom, le da je prvi zanj najel 280 tisoč evrov posojila. Že leta 2020 pa smo poročali, da naj bi Petek poslovno sodeloval tudi z družbo Fortenova, ki je nastala na pogorišču Agrokorja.

V istem času se je Petka v političnih in gospodarskih krogih omenjalo v povezavi s posli z zaščitno opremo v prvem valu epidemije covid-19. Sam je zanikal, da bi sodeloval v kakršnih koli operativnih dogovarjanjih z Janševo vlado. Potrdil je le, da je dolgoletni prijatelj Marka Bitenca, lastnika podjetja Geneplanet, ki je državi dobavilo medicinske ventilatorje. "V preteklosti sem mu pomagal z nasveti," je maja 2020 za Delo dejal Petek.