Afera Breznik: zakaj ima Aleš Hojs težavo

Je res mogoče, da minister za notranje zadeve Aleš Hojs skoraj dva tedna ni vedel za "pripetijo" svojega državnega sekretarja Franca Breznika?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 16. 4. 2020, 12:58


aleš-hojs
Aleš Hojs
STA

Dan po odstopu Franca Breznika, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki je vozil prehitro in pod vplivom alkohola, dobiva zgodba nove razsežnosti.

Za zdaj je jasno le, da je Breznika policija ustavila 2. aprila, v četrtek popoldne, zaradi prehitre vožnje. Alkotest je pokazal, da je imel v krvi  0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Breznik je medijem pojasnil, da se je vračal z obiska v podjetju Derby, na katerem se je dogovarjal o donaciji za občino Lenart v Slovenskih Goricah. 

Od tu naprej v zgodbi mrgoli neznank. Ne le v povezavi z Breznikom, ampak tudi z njegovim nadrejenim – ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

Je šel Breznik res prosit za banane?

2. aprila so imeli na MNZ polne roke dela. Zjutraj je Avstrija zaprla štiri kontrolne točke na meji s Slovenijo. Ministra Hojsa je klicala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, s katero sta govorila o ukrepih na mejah za zajezitev širjenja okužb s COVID-19. Nadaljeval je z iskanjem podpore za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi dal vojski izjemna pooblastila. Vmes je minister našel čas še za polemiko s šefom enega od policijskih sindikatov, ki je aktivacijo pooblastil označil za politično vprašanje.

Franc Breznik
Franc Breznik
STA

To je bil tudi dan, ko je Slovenija zabeležila drugo najvišje število novih okužb od izbruha epidemije. Kljub temu je Franc Breznik, eden od dveh najtesnejših sodelavcev ministra, našel čas za obisk, ki ni v ničemer povezan z njegovim delom na MNZ. Kot državni sekretar na ministrstvu, pristojnem za policijo, je obiskal podjetje Derby, ki so ga konec januarja obiskali kriminalisti med preiskavo suma prometa s prepovedanimi drogami. 

Je res mogoče, da se je Breznik že v drugem tednu svojega mandata na MNZ ob vseh težavah v državi prednostno odločil poskrbeti za donacijo banan in drugih živil v matično občino, kot zatrjuje sam? Je imel njegov obisk morda druge namene?

KPK bo preverjala Breznikov obisk

V vsakem primeru je bil Breznik tam, kjer kot drugi človek MNZ ne bi smel biti. Podjetje Derby, ki je v lasti Izeta Rastoderja, se je v zadnjih treh mesecih dvakrat našlo na straneh črne kronike:

1) Konec januarja so policisti preiskali njegovo skladišče v Ljubljani. Medtem ko je Rastoder medijem pojasnil, da je podjetje samo poklicalo policijo zaradi kontejnerja iz Kolumbije, policija tega ni potrdila. Sporočila je, da je šlo že za dlje časa trajajočo preiskavo, ki jo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

2) Tri tedne pozneje so preiskovalci v Severni Makedoniji v v škatlah banan podjetja Derby, ki so prišle iz Južne Amerike, našli kilogram kokaina. Rastoder je takrat poudaril, da je bil njegov sistem tarča kriminalne združbe. 

Izet Rastoder
Izet Rastoder
STA

Četudi Rastoder ali podjetje nista osumljenca v nobeni od preiskav (uradnega podatka o tem ni mogoče dobiti), so se državni funkcionarji po zakonodaji dolžni izogibati vseh okoliščin, ki bi jih lahko pripeljale v konflikt interesov ali načele njihovo integriteto. 

To še posebej velja ob dejstvu, da je nova vlada na Hojsov predlog le dva tedna pred Breznikovim obiskom zamenjala direktorja policije. Je Rastoder res v položaju, ko lahko zavrne kakršno koli prošnjo drugega človeka MNZ ali države, od katere je v veliki meri odvisno njegovo poslovanje?

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so nam pojasnili, da "v zvezi s sestankom med Breznikom in Rastoderjem niso prejeli zapisa lobističnega stika". Iz dostopnih medijskih objav oziroma objavljenih informacij ni mogoče sklepati, ali je šlo v tem primeru za lobiranje, kot ga opredeljuje zakonodaja, poudarjajo na KPK. Komisija zato za zdaj ni uvedla postopka, v okviru svojih zakonskih pristojnosti pa bo pri Francu Brezniku preverila vsebino in okoliščine sestanka.

Minister Hojs je moral vedeti

Aleš Hojs je danes novinarjem ponovno dejal, da za Breznikov incident do včeraj popoldne ni vedel. Kot je pojasnil, je računal, da "bo Breznik to pripetijo razložil na kakšnem kolegiju ministrstva", a za to zaradi preobremenjenosti očitno še ni bilo časa. 

Je res mogoče, da notranjega ministra v dveh tednih nihče, celo sam Breznik, ni obvestil o dogodku? Nikakor ne, pravijo naši sogovorniki iz policijskih vrst. Minister za notranje zadeve prejme dvakrat dnevno poročilo Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave. Del poročila, namenjenega ministru, je posebej označen, da ni za javnost. 

Eno od poročil v zadnjih letih je po naših podatkih omenjalo tudi policijsko kontrolo, ki je ustavila tedanjega ministra za notranje zadeve. Ko gre za vozila MNZ, namreč policisti takoj obvestijo komandirja postaje, ta direktorja policijske uprave, slednji pa direktorja policije.

Anton Travner
Anton Travner
DZ/Matija Sušnik

Četudi incident morda ni bil omenjen v poročilu, bi Hojsa o tem skoraj zagotovo obvestil vršilec dolžnosti direktorja policije Anton Travner. Policisti so namreč ustavili službeno vozilo MNZ, ki ga je Breznik po alkotestu pustil ob izvozu z ljubljanske obvoznice. Naknadno je torej moral priti ponj nekdo iz MNZ in o tem napisati poročilo. 

Šlo je sicer za enega večjih incidentov tistega dne. 2. aprila so namreč na območju ljubljanske policijske uprave obravnavali le sedem prometnih nesreč z materialno škodo in zasegli eno vozilo. 

Gorenakovo kosilo z Bavčarjem

Aleš Hojs ima zato težavo. Če je že prej izvedel za incident, vprašanje ni, zakaj se je odločil tako dolgo ščititi strankarskega kolega Breznika, ampak predvsem, zakaj ga ni zmotil njegov obisk v podjetju Derby. Je to običajna praksa sedanje ekipe in SDS na MNZ? 

Ob tem velja spomniti na nekdanjega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki se je v drugem mesecu mandata na kosilu v restavraciji MNZ srečal z nekdanjim direktorjem Istrabenza Igorjem Bavčarjem, ki je bil takrat še v sodni preiskavi. Na MNZ smo zato danes dopoldne naslovili več vprašanj:

1) Ali je Franc Breznik podjetje Derby Banana obiskal z vašo vednostjo?

2) Kakšna so pravila za uslužbence MNZ glede stikov z podjetji, ki so v predkazenskem postopku?

3) Na podlagi katerih dejstev in podatkov boste uvedli preiskavo policijskega postopka v zadevi Breznik? Na podlagi katerega zakona in katerega člena zakona temelji vaš postopek preverjanja postopka proti g. Brezniku?

4) S katerimi podjetji se je g. Breznik srečal v času trajanja mandata državnega sekretarja? 

5) S katerimi podjetji se je v času trajanja mandata srečal minister g. Hojs? Sprašujemo za sestanke, ki niso bili vezani na opravljanje ministrske naloge?

/
/
/

6) Ali je uslužbencem MNZ dovoljeno, da med delovnim časom opravljajo zasebno dejavnost?

7) Ali lahko zanikate, da vas je policija, še preden je zadeva prišla v javnost, obvestila o postopku proti g. Brezniku?

8) Kdo je odobril nadomestno vozilo za g. Breznika 2. aprila 2020? 

9) Ali je bilo g. Brezniku odvzeto vozniško dovoljenje? Če, kako je v zadnjih dveh tednih opravljal delo državnega sekretarja? Mu je MNZ dodelilo avtomobil z voznikom? 

10) Kdo ima na MNZ pooblastila za organizacijo prevozov in dodeljevanje službenih vozil?

11) Ali g. Breznik glede na pogodbo o zaposlitvi in pravilnik o uporabi službenih vozil uporablja vozilo v zasebne namene?

12) Ali ste bili s poročilom o 12-urnem operativnem delu policije seznanjeni s postopkom proti g. Brezniku in če da, kateri dan točno?

Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.