Zakaj sta morala oditi Hojs in Travner

Na preiskavi poslov z zaščitno opremo ne bo stala ali padla le neodvisnost policije, ampak tudi ustavni temelji Slovenije kot demokratične države in družbe.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 30. 6. 2020, 18:55


hojs travner
Notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner sta nepreklicno odstopila.
Primož Lavre

Vlada Janeza Janše je danes doživela največji udarec v slabih štirih mesecih mandata. Zgodaj zjutraj je najprej policija pridržala Zdravka Počivalška, podpredsednika vlade, ministra za gospodarstvo in predsednika druge najmočnejše koalicijske stranke SMC, ki je prvi osumljeni v preiskavi kaznivih dejanj pri poslih z zaščitno opremo med epidemijo COVID-19. Nekaj ur pozneje je odstopil direktor policije Anton Travner, ki ga je Janševa vlada imenovala na svoji prvi seji. Takoj za njim je nepreklicno odstopil še minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Toda pod površjem šokov, ki so zatresli domače politično prizorišče, se očitno skriva zgodba o hudih političnih pritiskih na policijo. Ne le, da je Počivalšek očitno že vnaprej vedel za prihajajočo hišno preiskavo. Več informacij nakazuje, da jo je državni vrh skušal preprečiti. V prihodnjih tednih zato na kocki verjetno ne bo le usoda vlade, ampak tudi policije kot neodvisne institucije. 

Dejstvo: v SDS so imeli odredbo o preiskavi

Kriminalisti so na Počivalškova vrata potrkali danes zjutraj. Toda informacije o tem so do SDS prišle že vsaj dan pred tem. 

V ponedeljek po osmi uri zvečer je tako Škandal24, spletni tabloid SDS, objavil članek z naslovom "Novi veliki pok v režiji Pop TV in globoke države". V njem je neznani avtor navedel številne podatke iz odredbe o preiskavi poslov z zaščitno opremo: kdo in česa je osumljen, kdo je preiskovalna sodnica, ki je podpisala odredbo, kdo je tožilka, ki usmerja zadevo ... "Tekst odredbe je zelo šalabajzerski, v večini sledi Tarči, Ivanu Galetu in izjavam Riharda Knaflja," je pisalo v članku, ki so ga nekaj ur pozneje povzeli še drugi mediji SDS. 

Škandal24, NPU
Škandal24, NPU
posnetek zaslona

Vse to jasno priča o tem, da je bila odredba v rokah SDS že v ponedeljek, če ne že prej. To dejstvo, zaradi katerega bi morali danes v državi zvoniti vsi alarmi, so mediji SDS skušali prikriti s taktiko sprevračanja pozornosti in kričanja "primite tatu".  

Spletli so perverzni konstrukt, s katerim so odgovornost za uhajanje informacij, ki so jih prvi imeli sami, skušali prevaliti na "globoko državo", ki da obvladuje policijo. Lansirali so lažno novico, da so domačini v Olimju že v ranih ponedeljkovih urah opazili službeno vozilo Pop TV, ki da je čakalo na prihod kriminalistov na domačijo ministra Počivalška. Ti naj bi prihiteli takoj po tem, ko je ovadbo vložil tednik Mladina. 

Tudi to je laž. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskavo vodi že od konca aprila, na Mladini pa so ovadbo oziroma naznanilo suma kaznivih dejanj vložili šele konec prejšnjega tedna. Kdor verjame, da sodišča v enem delovnem dnevu izdajo odredbo za preiskavo na podlagi ovadbe, ki jo vloži nek posameznik, ali ne pozna zakonodaje in načina dela policije, tožilstva in sodstva ali pa zavestno manipulira.

Kaj je Počivalšek včeraj povedal sodelavcem?

"Kdo pa lahko sploh stopi na prste tem ljudem, ki očitno delujejo kot ena zelo dobro organizirana skupina znotraj policije in znotraj kriminalistov?" se je na novinarski konferenci, na kateri je Hojs sporočil svoj odstop, spraševal Aleksander Rant iz Nove24TV. Vprašanje bi v resnici moral nasloviti na Janeza Janšo, ki ga vsak ponedeljek zvečer gosti v svojem studiu. Več kot očitno je namreč v vrhu policije nekdo, ki SDS ne nosi le informacij, ampak celo odredbe o preiskavah. 

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
Bobo

Gre za hude kršitve zakona o kazenskem postopku in drugih predpisov. Smisel hišnih preiskav je prav v faktorju presenečenja. Če preiskovanec vnaprej ve, kdaj bodo prišli kriminalisti in kaj iščejo, mu to omogoča, da se lahko na njihov prihod pripravi. Po potrebi lahko skrije listine, ki bi jih iskali, s tem pa policiji močno oteži dokazovanje sumov kaznivih dejanj.  

Kdo je izdajal podatke iz odredbe, ni znano. Da je bila izdana, je zagotovo vedel Igor Lamberger, ki ga je Travner nedavno imenoval za vršilca dolžnosti direktorja NPU. Po informacijah iz več virov pa naj bi za prihajajoče hišne preiskave vnaprej vedel tudi Počivalšek, prvoosumljeni v zadevi. Že v ponedeljek dopoldne naj bi na to namigoval v pogovorih z nekaterimi ministri in poslanci SMC.  

Nekaj ur prej, v nedeljo zvečer, je bil Počivalšek na seji vlade, ki je obravnavala nove ukrepe v boju proti koronavirusu. Je informacijo prejel tam? Če, od koga iz vlade? Je zato Hojs ob odstopu poudaril, da je za preiskavo pri ministru Počivalšku izvedel šele v torek dopoldne? Je moral Hojs oditi, ker preiskave ni preprečil?

Afera maske v Janševem kabinetu. Kaj sledi?

Največja afera Janševe vlade je že pljusknila nevarno blizu njenega predsednika. V posle z ventilatorji namreč ni bil neposredno vpleten le Počivalšek. Naročila je urejala Jelka Godec, danes državna sekretarka v Janševem kabinetu, in o tem obveščala tudi predsednika vlade. Sam Počivalšek je Ivanu Galetu priznal, da je Geneplanet posel SDS. 

Janez Janša
Janez Janša
STA

V tem je treba iskati tudi razloge za odstop Hojsa in Travnerja. Notranji minister ni odšel, ker bi imel občutek, da je storil kaj narobe, ampak se je v odstopni izjavi prikazal kot nekakšna žrtev "politizirane policije", ki je padla na oltarju boja proti "globoki državi". Gre za sprevrženo manipulacijo. Janševa vlada je namreč na predlog istega Hojsa že na prvi seji razrešila direktorico policije Tatjano Bobnar, ker pred tem poslancu SDS Žanu Mahniču ni želela dati informacij o preiskavi financiranja stranke. V slabih štirih mesecih Hojsovega mandata je prišlo do zamenjav na skoraj vseh ključnih položajih v policiji. 

V tem času se je delalo vse, da – po Hojsu – "politično motivirana" preiskava poslov z zaščitno opremo obtiči v predalu. Takoj zatem, ko je NPU konec aprila začel s preiskavo, je bil s položaja direktorja razrešen njegov direktor Darko Muženič. Konec maja je Janšev politični zaveznik Zmago Jelinčič zahteval ukinitev NPU. Jelinčič zagotovo ni politik, ki bi brez razloga govoril, da je "najprej treba spucati NPU". Prej deluje kot predhodnica, ki jo SDS pošlje pripraviti teren za poznejše odločitve. 

Hojsa so žrtvovali, Travner pa je "okužen"

Hojs je tako očitno žrtveno jagnje, s katerim bo Janša upravičil novo intervencijo v policijo ali celo ukinitev NPU, kar bi lahko močno otežilo preiskavo. Pri Travnerju je zgodba drugačna. SDS za čiščenje policije očitno potrebuje človeka, ki sam ni "okužen".

Travnerjeva vloga v poslih z Geneplanetom še vedno ni jasna. Dva dni po tem, ko je na ljubljanskem letališču pristalo Geneplanetovo letalo s štiridesetimi tonami opreme, je Travner klical na zavod za blagovne rezerve in povpraševal o poslih s tem podjetjem. Pozneje se je branil, da je preverjal sum storitve kaznivega dejanja. Zakaj je konkretna zadeva zanimala direktorja policije, ne pa kriminalistov? In zakaj bi direktor policije odstopil na dan hišnih preiskav v zadevi, v kateri je – kot pravi – tudi sam izbiral informacije?

Matej Tonin
Matej Tonin
STA

V SDS so tako že dali karte na mizo. Umika zagotovo ne bo. Medtem ko Počivalška še vedno branijo, bodo Mateja Tonina, ki se še ni javno oglasil, skušali še tesneje privezati nase. V tej luči velja brati informacije Janševih medijev, da bo prav on naslednji med preiskovanci. V vsakem primeru prihajajo odločilni meseci za slovensko družbo. Na preiskavi poslov z zaščitno opremo ne bo stala ali padla le neodvisnost policije, ampak tudi ustavni temelji Slovenije kot demokratične države in družbe. To pa ne bi smelo skrbeti le opozicije, civilne družbe in drugih, ampak tudi mednarodno javnost.