Direktorji že vedo, zakaj darila kupujejo pri Janševem bratu

Eden od zmagovalcev mandata Janeza Janše je tudi njegov brat Rajko Janša. Katera državna podjetja mu dajejo posle?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 19. 2. 2021, 05:55


rajko jansa
Posli Rajka Janše, brata predsednika vlade, v zadnjih mesecih cvetijo.
Primož Lavre

Rajko Janša je brat predsednika vlade Janeza Janše in podjetnik. Posli mu tradicionalno najbolje uspevajo v času, ko je na oblasti Janez Janša. Zgodba se ponavlja tudi v njegovi tretji vladi. Državna podjetja, predvsem s področja energetike, ga namreč v zadnjih mesecih izbirajo za dobavitelja poslovnih daril. Že nekaj časa se ukvarja tudi s prodajo zaščitne opreme.

Za največje slovenske direktorje je že vrsto let značilno, da ob zamenjavah vlad pot do vsakokratne nove oblasti iščejo tudi prek poslov z njej prijateljskimi dobavitelji. Tudi zato ne preseneča, da posli Rajku Janši v zadnjih mesecih cvetijo. Podjetje Empis, ki je v lasti članov njegove družine, je tako s prodajo poslovnih daril od marca lani opravilo za več kot 112 tisoč evrov poslov z državnimi in občinskimi podjetji, javnimi zavodi in drugi javnimi subjekti. Samo v decembru je od njih prejelo okoli 55 tisoč evrov denarja, kar je največji mesečni znesek doslej. Koliko poslov so Rajku Janši v tem času oddali direktorji največjih slovenskih podjetij, kot so Petrol, Zavarovalnica Triglav in Telekom Slovenije, s katerim je včasih na veliko posloval, uradno ni mogoče ugotoviti. Pred zamenjavo oblasti je podjetje letno ustvarilo 600.000 evrov prometa. 

Preberite še:
Mejni incident premierjevega brata

Posli z državno energetiko

Največ poslov je Rajko Janša v zadnjih mesecih ustvaril z državnimi podjetji, v katerih je prišlo do zamenjav direktorjev. Kar 45.000 evrov je podjetje Empis lani prejelo iz Skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki jo je do začetka novembra vodil Stojan Nikolić. Nato ga je vladajoča koalicija zamenjala z izbrancem SMC Viktorjem Vračarjem.

Menedžerji državnih podjetij, ki so poslovala s podjetjem Rajka Janše

/
/
STA

Svoj obstanek na čelu HSE si je Nikolić skušal kupovati tudi z uslugami vladajoči stranki, a zaman. V boju za položaj je zaposlil Ksenijo Koren, dolgoletno medijsko operativko Janeza Janše. Doniral je 5000 evrov podjetju Nova obzorja, izdajatelju tednika Demokracija in spletnega tabloida Škandal24, ki je v solasti SDS. Še pod Nikolićem je HSE pri podjetju Rajka Janše kupil za 16.000 evrov poslovnih daril in za skoraj 4000 evrov zaščitne opreme. Kot nam je pojasnila Ksenija Koren, je postopke vodila služba za korporativno komuniciranje na čelu s takratnim pooblaščencem Matijo Sevškom. Gre za nekdanjega svetovalca Katarine KresalZorana Jankovića in Alenke Bratušek, ki je v zadnjem času najbližje predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu.

Skupaj je HSE podjetju Empis lani nakazal 24.000 evrov. Dodatnih 21.000 evrov je podjetje Rajka Janše prejelo od družbe Rudarski gradbeni programi (RGP), ki je v lasti družb Skupine HSE. Njen direktor Anton Žagar je takoj po zamenjavi oblasti zaposlil soprogo poslanca SDS Franca Rosca

Menedžerji državnih podjetij, ki so poslovala s podjetjem Rajka Janše

/
/
STA

Potrebo po kupovanju poslovnih daril pri bratu predsednika vlade je začutil tudi Aleksander Mervar, dolgoletni direktor Elektra Slovenije (Eles). Sredi januarja lani, ko je v političnem ozadju že nastajala nova Janševa koalicija, je od podjetja Rajka Janše kupil za nekaj manj kot deset tisoč evrov blaga, konec oktobra pa še za dobrih 18 tisoč evrov.

"V letu 2020 je Eles izdal eno naročilnico podjetju Empis (septembra) v skupni vrednosti 18.075,20 EUR z vključenim DDV. Eles je na osnovi te naročilnice nabavil predvsem blago za vsakoletno novoletno obdaritev zaposlenih. Drugih poslov oziroma pogodb v letu 2020 oziroma 2021 s tem podjetjem Eles ni sklepal. Kadar gre za nabavo poslovnih daril, katerih skupna nabavna vrednost brez DDV presega 10.000 EUR, nabavo odobri direktor družbe. Predmetna nabava je bila izvedena skladno z določili ZJN-3, ob sočasni preverbi dostopnih tržnih cen," so nam pojasnili v Elesu.

Podjetju Rajka Janše je 3700 evrov nakazalo še podjetje E3 za prodajo elektrike, ki je bilo do začetka leta še v lasti državnega Elektra Primorske. Njegova zvesta stranka je tudi državno podjetje Borzen, ki mu je v času nekdanjega direktorja Karla Peršolje nakazal za 41.000 evrov plačil. Od novembra lani ga vodi Martin Bratanič, zaupnik ministra Andreja Vizjaka (SDS).

Preberite še:
Prve državne donacije za Janševe medije

Darila prodal tudi generalnemu sekretariatu vlade 

Druga pomembna skupina kupcev poslovnih daril Rajka Janše prihaja iz domačega Grosuplja, kjer ima SDS zvesto volilno bazo, tam pa na vsakih državnozborskih volitvah kandidira Janez Janša. Občina Grosuplje, ki jo vodi Peter Verlič (SDS), je podjetju Empis lani oddala za 5.700 evrov poslov. Nekaj manj kot 14 tisoč evrov je lani prejel od Javnega komunalnega podjetja Grosuplje, ki mu je do zdaj skupaj nakazalo že več kot 100.000 evrov denarja. Še 5.700 evrov je lani prejel od občinskega zavoda Turizem Grosuplje. 

Rajko Janša posluje tudi s Skupino Slovenske železnice (SŽ), ki že od devetdesetih let veljajo za utrdbo SDS. V zadnjih sedmih letih je Empis z njenimi družbami sklenil za 130 tisoč evrov poslov, samo v času tretje Janševe vlade jih je bilo za osem tisoč evrov. Več virov iz SDS pravi, da poslovna darila že vrsto let po visokih cenah dobavlja tudi stranki svojega brata. Za nekaj manj kot 4000 evrov blaga je od Empisa konec lanskega leta kupilo tudi podjetje PS Moj paket, ki je v lasti državne Pošte Slovenije. Vodi jo Boris Novak, ki ga je lani poleti vlada imenovala za predsednika upravnega odbora DUTB, vendar so se njegovi odnosi z vladajočo stranko ohladili. V sredo so ga s tega položaja razrešili.

Od podjetja Rajka Janše je poslovna darila kupoval tudi generalni sekretariat vlade, ki ga je do nedavnega vodil Božo Predalič.
Od podjetja Rajka Janše je poslovna darila kupoval tudi generalni sekretariat vlade, ki ga je do nedavnega vodil Božo Predalič.
STA

Poslovna darila je tik pred lanskim božičem uspel prodati celo generalnemu sekretariatu vlade, ki ga je do začetka tega meseca vodil Božo Predalič (SDS). "Predmet naročila je bil nakup koledarjev, kemičnih svinčnikov, poslovnikov in vrečk," so nam včeraj pojasnili v generalnem sekretariatu vlade. Podjetje Empis so izbrali med tremi ponudbami. Preostali dve sta oddala samostojna podjetnika Rudolf Rozman in Robert Šmid. Prvi prihaja iz Loč pri Poljčanah, drugi pa je bil do leta 2017 skrbnik ključnih kupcev v podjetju Acron, med epidemijo največjemu dobavitelju zaščitne opreme za državo. 

Kot so pojasnili v generalnem sekretariatu vlade, podjetje Empis ni na seznamu podjetij, za katere bi veljala omejitve poslovanja. Rajko Janša v njem nima več nobene formalne vloge. V začetku lanskega februarja se je izbrisal kot zastopnik podjetja. Njegovo vodenje je prevzela Maja Glinšek, ki že leta dela za Rajka Janšo. To je storil le teden dni po odstopu Marjana Šarca, ko se je že pripravljal prihod njegovega brata na oblast. Pred dnevi pa je podjetje Empis v svoj statut vpisalo več dodatnih dejavnosti, med drugim trgovino s "farmacevtskimi izdelki ter medicinskimi potrebščinami in materiali".

Preberite še:
Janševi tesni operativki služba v državni energetiki

Dvakrat drago prodal podjetje 

Še bolje je šlo Rajku Janšu v času prejšnjih vlad Janeza Janše. Leta 2007 je za 1,15 milijona evrov prodal podjetje Promart Design, ki je dobavljalo poslovna darila državnim podjetjem. Kupilo ga je luksemburško podjetje Falcone v lasti znanega slovenskega lobista Francija Zavrla Delića, ki ga je dve leti pozneje preprodal družbi DZS. Posel je preiskovala tudi finska policija v zadevi Patria in ugotovitve predala slovenskim oblastem. Manever s prodajo podjetij je Rajko Janša ponovil leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše. Takrat je prodal podjetje Atacama, ki se je prav tako ukvarjalo s prodajo poslovnih daril. Kupec je bil Promart Design, zaradi izterjave kupnine v višini 700.000 evrov pa se je Rajko Janša pozneje odločil celo tožiti Zavrla.

Villa Bellevue v Portorožu je v lasti družine Rajka Janše.
Villa Bellevue v Portorožu je v lasti družine Rajka Janše.
Villa Bellevue

/
/
Villa Bellevue

Tudi v finančnem smislu mu nikoli ni šlo slabo. Marca 2008, še v času prve Janševe vlade, je Rajko Janša ob avstrijskem smučišču Osojščica kupil dve počitniški stanovanji, ki ju je plačal z gotovino. Zanju je odštel 275.000 evrov. Na zaslišanju pred komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) je Janez Janša potrdil, da mu je Rajko Janša posodil okrog 48.000 evrov denarja, ki ga je porabil za nakup stanovanja v Ljubljani, avtomobila znamke volvo in plačilo sodnih taks. Družina Rajka Janše ima v lasti tudi apartmaje Vila Bellevue v Portorožu, kjer so ji turistični boni lani prinesli 117.000 evrov.

Med epidemijo se je ime Rajka Janše omenjalo v poslih z ventilatorji - zlasti v povezavi s podjetjem RAM2, ki je bilo poleg podjetja Geneplanet največji dobavitelj slovenskim bolnišnicam. Na domači poslovni sceni je že dlje časa znano, da naj bi pri nekaterih poslih uporabljalo lobistične usluge Rajka Janše. Med prvim valom je kot eno redkih za dobavo ventilatorjev dobilo stoodstotno predplačilo. Od marca do danes so bolnišnice pri RAM2 kupile za več kot šest milijonov evrov medicinske opreme.

Preberite še:
Panično kupujejo ventilatorje od enega najbogatejših Slovencev

Mejni incident ob začetku epidemije 

Na necenzurirano.si smo razkrili, da je bil premierjev brat dva dni po zamenjavi oblasti vpleten v mejni incident. V nedeljo, 15. marca, se je namenil na Hrvaško, kjer se je po naših informacijah zapletel v spor z obmejnimi organi. Ti so mu želeli v skladu z novim vstopnim režimom za državljane tujih držav odrediti dvotedensko karanteno, ki jo je Rajko Janša zavrnil. Odpeljal naj bi se naprej proti Istri, ne da bi počakal, da mu hrvaški policisti vrnejo osebni dokument. Kaj je takrat počel na Hrvaškem, nikoli ni bilo znano.