Mejni incident premierjevega brata

Zakaj Rajko Janša, podjetnik in brat predsednika vlade Janeza Janše, ni želel v hrvaško karanteno?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 18. 3. 2020, 05:55


POR20140706_ZIG5794 - Copy
Zakaj se je Rajku Janši v času, ko se je javno življenje v Sloveniji že ustavilo, tako mudilo na Hrvaško?
Bobo

Minulo nedeljo je večina prebivalcev Slovenije preživela med štirimi stenami. Vlada je zaustavila javni promet in omejila vse nenujne storitve. Ljudi je pozivala k ustavitvi javnega življenja. 

A nekateri so opozorila preslišali. Med njimi tudi Rajko Janša, podjetnik in brat predsednika vlade Janeza Janše. V nedeljo popoldne se je namreč namenil na Hrvaško, kjer se je po naših informacijah zapletel v incident z obmejnimi organi. Ti so mu želeli v skladu z novim vstopnim režimom za državljane tujih držav odrediti dvotedensko karanteno, ki jo je Rajko Janša zavrnil. 

Za incident smo že v nedeljo izvedeli od bralca, ki je na hrvaškem mejnem prehodu Plovanija prepoznal Rajka Janšo. V zadnjih dneh smo ga preverjali pri več virih. Na pojasnila istrske policijske uprave, ki je pristojna za omenjeni mejni prihod, še čakamo. Rajko Janša za komentar včeraj ni bil dosegljiv. 

Na mejnem prehodu Plovanija so Rajka Janšo ustavili hrvaški policisti.
Na mejnem prehodu Plovanija so Rajka Janšo ustavili hrvaški policisti.
STA

Zakaj Rajko Janša ni želel v karanteno

V nedeljo, 15. marca, je bil na meji dokaj kaotičen dan. Informacije o režimu vstopa na Hrvaško so se spreminjale iz uro v uro. Nekaj minut pred dvanajsto je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo, da naši državljani zaradi širjenja COVID-19 ne morejo več vstopati na Hrvaško. Če so to storili, so morali za štirinajst dni ali v karanteno ali v samoizolacijo v svojo hišo ali apartma na Hrvaškem.

Po naših informacijah je Rajko Janša zgodaj popoldne slovensko mejo z vozilom znamke volvo prečkal pri Sečovljah. Takrat je že veljal nov režim vstopa. Na mejnem prehodu Plovanija so Rajka Janšo ustavili hrvaški policisti, ga popisali in mu odredili obvezno karanteno. 

Po pravilih bi moral Rajko Janša počakati na sanitarnega inšpektorja, ki bi mu moral izdati odredbo o epidemiološkem nadzoru. Sledila bi karantena. Toda nato se je po naših informacijah zapletlo, saj naj bi Rajko Janša karanteno zavrnil. Odpeljal naj bi se naprej proti Istri, ne da bi počakal, da mu hrvaški policisti vrnejo osebni dokument. 

V času, ko je Rajko Janša prečkal mejo, so med Zagrebom in Ljubljano "goreli telefoni". Na fotografiji minister za zunanje zadeve Anže Logar.
V času, ko je Rajko Janša prečkal mejo, so med Zagrebom in Ljubljano "goreli telefoni". Na fotografiji minister za zunanje zadeve Anže Logar.
DZ/Borut Peršolja

Med Zagrebom in Ljubljano so goreli telefoni

Kot že omenjeno, na pojasnila hrvaške policije še čakamo. Tako ni znano, ali in kako so ukrepali hrvaški policisti takoj potem, ko se je Rajko Janša odpeljal z mejnega prehoda. Po nekaterih informacijah jo je pozneje odnesel s plačilnim nalogom. 

V vsakem primeru je imel Rajko Janša srečo. Prav v času, ko je prečkal mejo, so namreč med Zagrebom in Ljubljano "goreli telefoni":

1)     Okrog pol dveh popoldne je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo, da prepoved vstopa na Hrvaško ne velja za slovenske državljane. Pri tem se je sklicevalo na "informacije hrvaških oblasti". 

2)     Okrog treh popoldne so hrvaški obmejni organi sprostili vstop v državo. To se je zgodilo le slabo uro po tem, ko je naš vir Rajka Janša opazil na mejnem prehodu.

3)     Proti večeru je Hrvaška na slovensko zunanje ministrstvo poslala novo noto glede režima vstopanja v državo. Državljanom Slovenije je bil po novem omogočen vstop na Hrvaško, pravilo o štirinajstdnevni karanteni oziroma samoizolaciji pa je veljalo le za tiste, ki prihajajo z območja Dolenjske in Bele Krajine.

Kot smo neuradno izvedeli, se je Rajko Janša še isti dan vrnil v Slovenijo. Zakaj se je mu v času, ko se je javno življenje v Sloveniji že ustavilo, tako mudilo na Hrvaško, ni znano. 

Posli so Rajku Janši najbolje uspevali v obdobju, ko je vlado vodil Janez Janša.
Posli so Rajku Janši najbolje uspevali v obdobju, ko je vlado vodil Janez Janša.
/

Posli mu cvetijo pod vladami SDS

Rajko Janša se sicer že vrsto let ukvarja s podjetništvom. Posli so mu najbolje uspevali v obdobju, ko je vlado vodil Janez Janša. 

Leta 2007, v času prve Janševe vlade, je za 1,15 milijona evrov prodal podjetje Promart Design, ki je dobavljalo poslovna darila državnim podjetjem. Kupilo ga je luksemburško podjetje Falcone v lasti Francija Zavrla, ki ga je dve leti pozneje preprodal družbi DZS. Manever je Rajko Janša ponovil leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše. Takrat je prodal podjetje Atacama, ki se je prav tako ukvarjalo s prodajo poslovnih daril. Kupec je bil Promart Design, zaradi izterjave kupnine v višini 700.000 evrov pa se je Rajko Janša pozneje odločil celo tožiti Zavrla.

V finančnem smislu mu nikoli ni šlo slabo. Marca 2008, še v času prve Janševe vlade, je Rajko Janša ob avstrijskem smučišču Osojščica kupil dve počitniški stanovanji, ki ju je kupil z gotovino. Zanju je odštel 275.000 evrov. Na zaslišanju pred komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) je Janez Janša potrdil, da mu je Rajko Janša posodil okrog 48.000 evrov denarja, ki ga je porabil za nakup stanovanja v Ljubljani, avtomobila znamke volvo in plačilo sodnih taks.

Prodaja poslovnih daril

Nazadnje je bil Rajko Janša direktor podjetja Empis, ki se ukvarja z isto dejavnostjo kot pred tem Promart Design in Atacama, torej prodajo poslovnih daril. Med njegovimi strankami so nekatera državna podjetja, lani pa je sodelovalo tudi pri kampanji SDS za volitve v Evropski parlament. Leta 2018 je ustvarilo rekordnih 631.000 evrov prihodkov in 61.000 evrov dobička. 

Od začetka februarja Rajko Janša ni več direktor Empisa. S položaja se je umaknil le teden dni po odstopu Marjana Šarca, torej v dneh, ko so se začeli prvi pogovori o oblikovanju nove vlade Janeza Janše. 

Ali je Rajko Janša odstopil kot direktor zato, da za Empis zdaj ne bodo veljale omejitve poslovanja z državo oziroma njenimi podjetji, ni znano. Na položaju direktorja ga je zamenjala Maja Glinšek, nekdanja zastopnica Atacame.