Janševi tesni operativki služba v državni energetiki

Zakaj je Ksenija Koren, dolgoletna medijska operativka Janeza Janše, takoj po zamenjavi oblasti dobila službo v državnem energetskem podjetju?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sobota, 9. 5. 2020, 07:30


ksenija koren
Ksenija Koren
Mediaspeed

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je ena od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin. Takoj po izbruhu epidemije je velik del njegovih zaposlenih ostal doma. Dežurne ekipe v hidroelektrarnah in v Termoelektrarni Šoštanj so skrbele za nemoteno proizvodnjo elektrike. Rudarji iz Velenja so kopali premog. Ostali so večinoma delali od doma ali šli na čakanje. 

Sredi epidemije se je generalni direktor HSE Stojan Nikolić odločil, da potrebuje nove moči in to v službi za odnose z javnostmi. Vanjo je zaposlil Ksenijo Koren, dolgoletno medijsko operativko predsednika vlade Janeza Janše

Ko je SDS z madžarskim denarjem začela graditi lastni medijski aparat, je Ksenija Koren sodelovala v več projektih.
Ko je SDS z madžarskim denarjem začela graditi lastni medijski aparat, je Ksenija Koren sodelovala v več projektih.
/

Gre za nekdanjo novinarko, ki je bila v drugi Janševi vladi svetovalka v premierovem kabinetu. Tja jo je pripeljal Borut Petek, dolgoletni ključni zaupnik Janeza Janše. Tudi v poznejših letih sta z Janšo ostala tesno povezana. Po informacijah naših virov je imela Korenova pomembno vlogo v ozadju nekaterih medijskih projektov SDS, recimo pri zloglasni reviji Škandal24. Sodelovala je tudi v posebnih medijskih operacijah, ki so bile namenjene blatenju strankinih političnih nasprotnikov in posameznih novinarjev.

Zakaj HSE potrebuje nove "piarovce"?

Vsaj na prvi pogled ni jasno, zakaj so se na HSE odločili zaposliti Ksenijo Koren, ki sicer v Ljubljani prebiva v isti ulici kot Stojan Nikolić. Pojasnili so, da so načrtovali dodatno zaposlitev v službi korporativnega komuniciranja in na osnovi tega objavili razpis. 

Toda njihova služba za odnose z javnostmi je imela že pred tem dva zaposlena. Od junija lani je na HSE tudi Matija Sevšek, do zdaj ključni Nikolićev medijski operativec, ki je vsa leta tesno povezan z najbolj znanim slovenskim lobistom Francijem Zavrlom. Pred tem je Sevšek skrbel za loščenje medijske podobe Alenke Bratušek, Zorana Jankovića, Katarine Kresal ... 

HSE je za pomoč v zadnjih mesecih najemal tudi zunanje agencije. Konec leta se tako izteče 134.400 evrov vredna pogodba s Pristopom. Lani jeseni je HSE sodeloval tudi z Zavrlovo družbo Stratkom in podjetjem Indigo Consulting, ki ga vodi Aleš Razpet, solastnik Pristopa. Skupni znesek obeh pogodb je znašal 64.000 evrov. K temu je mogoče prišteti še različne agencije, pri katerih HSE naroča storitve merjenja javnega mnenja, klipinga ali drugih tržnih komunikacij.

Kaj si je v resnici kupil Stojan Nikolić

Stojan Nikolić, generalni direktor HSE
Stojan Nikolić, generalni direktor HSE
STA

Prihod Ksenije Koren je tako precej bolj logičen ob dejstvu, da je HSE podjetje v izključni lasti države. O njegovih nadzornikih in upravi odloča Slovenski državni holding (SDH), v katerem vsakokratna vladajoča koalicija imenuje svoje izbrance. 

Stojan Nikolić je bil na čelo HSE imenovan v času vlade Marjana Šarca. Veljal je za izbranca Socialnih demokratov (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in dela Liste Marjana Šarca (LMŠ). V novi vladi nima veliko zaveznikov. 

To se utegne zdaj spremeniti. Z zaposlitvijo Korenove si je namreč Nikolić kupil tudi neposredni stik do Janeza Janše. Kot smo neuradno izvedeli, je bila Korenova v zadnjih letih v rednih stikih s predsednikom SDS. Prinašala naj bi mu informacije in govorice s terena. Še vedno je v odličnih odnosih tudi z Borutom Petkom, sodelovala pa je tudi v Odboru 2014, kjer je nekaj časa novi up desnice videla v Damirju Črnčecu

Od Janševega kabineta do Škandala24

Tesne stike s SDS dokazuje tudi njena kariera. Po odhodu iz Janševega kabineta je bila najprej svetovalka evropske poslanke SDS Zofije Mazej Kukovič. Nato se je kot urednica in novinarka zaposlila na Slovenskih novicah. Vmes je bila še svetovalka za korporativno komuniciranje in marketing v Pivovarni Union. Takrat je bil njen nadrejeni Jernej Smisl, ki že vrsto let visoko kotira v SDS. Korenova je operativno vodila še projekt peticije za privatizacijo, ki so jo podpisali desno in liberalno usmerjeni ekonomisti, podpirali pa v SDS. 

Na sliki desno je Aleksandar Kešeljević, nekdanji ključni svetovalec Mira Cerarja. Njegova fotografija naj bi bila ena od številnih, ki jih je na različnih lokacijah v Ljubljani posnela Ksenija Koren, in jih po naših podatkih pošiljala več medijem. SMC je danes del Janševe koalicije.
Na sliki desno je Aleksandar Kešeljević, nekdanji ključni svetovalec Mira Cerarja. Njegova fotografija naj bi bila ena od številnih, ki jih je na različnih lokacijah v Ljubljani posnela Ksenija Koren, in jih po naših podatkih pošiljala več medijem. SMC je danes del Janševe koalicije.
necenzurirano.si

Njena pomembna vloga v stranki nikoli ni bila vidna, saj je – tako naši viri - vedno delovala v ozadju pod krinko novinarke. Od leta 2017, ko je SDS z madžarskim denarjem začela graditi lastni medijski aparat, pa je sodelovala v več projektih. 

Skupaj z Mirom Petkom, zdaj že nekdanjim direktorjem vladnega urada za komuniciranje, je pomagala novačiti kadre za Škandal24, novo revijo SDS, ki je v tiskani obliki izhajala le do zadnjih parlamentarnih volitev. Namenjen je bil primitivni politični propagandi, najbolj umazanim oblikam diskreditacije vseh, ki niso po volji SDS, in širjenju lažnih novic. Njegova spletna stran ima še danes posebno rubriko, namenjeno blatenju novinarjev in medijev. Ljudem ponuja 50 evrov za "zanimive" fotografije ljudi, pri čemer so najbolj zaželeni tisti, ki niso po volji stranki.

Ko HSE objavi razpis, se razide s Požarjem

Za različne medije SDS naj bi Korenova po zatrjevanju naših virov pisala članke pod psevdonimi, najraje o posameznih novinarjih ali medijih. Posameznim novinarjem je pošiljala fotografije tedanjih političnih nasprotnikov Janševe stranke, ki naj bi jih sama posnela na javnih mestih. Med njimi so tudi bili nekateri vidni člani strank, ki danes sedijo v Janševi koaliciji. 

Od leta 2018 Korenove ni več na Slovenskih novicah. Kot predavateljica komunikacijskih veščin je delala za podjetje DIB-POS, ki je bilo v lasti Blaža Hribarja iz podjetja Riko, danes pa je na poti v stečaj z več kot sto tisoč evri davčnega dolga. Že pred tem je poslovno sodelovala s politikom Bojanom Požarjem, ki je z istoimensko listo pogorel na parlamentarnih in lokalnih volitvah leta 2018. Bila je redaktorica njegove oddaje, ki jo predvaja ena manjših slovenskih televizij. 

Bojan Požar
Bojan Požar
STA

Lani sta s Požarjem ustanovila tudi skupno podjetje, iz katerega je Korenova izstopila 8. aprila. Le dan prej je HSE na zavodu za zaposlovanje objavil razpis, na podlagi katerega je zaposlil Korenovo. Koliko znaša njena plača, na HSE zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo.