Prve državne donacije za Janševe medije

Ali državno energetsko podjetje prikrito financira SDS?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 26. 5. 2020, 18:20


DONIRAJ
/
posnetek zaslona

Državna energetska podjetja so vedno veljala za politični plen. Direktorji so z njihovim denarnim tokom financirali lobistične agencije, ki so jim v političnem smislu krile hrbet in odločale o razdelitvi oglaševalskega denarja za medije. Tega ni spremenil niti izbruh epidemije COVID-19. 

Medtem ko vlada Janeza Janše v imenu varčevanja zadržuje denar, ki so ga na državnem razpisu dobili mediji, ga je očitno dovolj za glasila največje vladne stranke. Holding Slovenske elektrarne (HSE) je tako sredi maja doniral 5000 evrov podjetju Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija in spletni tabloid Škandal24. 

Lastnika Novih obzorij sta madžarski podjetnik Peter Schatz, ki spada v krog predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, in Slovenska demokratska stranka (SDS). To odpira vprašanje, ali gre za prikrito financiranje največje vladne stranke. Edini lastnik HSE, ki ga vodi Stojan Nikolić, je namreč država. 

Po zakonodaji politične stranke ne smejo prejeti prispevka v obliki darila od pravne osebe javnega in zasebnega prava. 5000 evrov od HSE je prejelo podjetje v solastništvu SDS, ki opravlja pridobitno dejavnost. Od te donacije bo imela korist tudi stranka. Sorazmerno se bo povečala vrednost njenega lastniškega deleža v Novih obzorjih. Od podjetja si je SDS v preteklosti izposojala denar, zaradi česar ji je sodišče na predlog računskega sodišča izreklo globo. 

Stojan Nikolić, prvi mož družbe HSE
Stojan Nikolić, prvi mož družbe HSE
STA

Komu daje HSE po 5000 evrov? Bolnišnici in mediju SDS

Po več merilih ne gre za majhen znesek. Podjetje Nova obzorja je recimo v celotnem letu 2018 prejelo 423 evrov donacij in drugih prihodkov. Donacija HSE je trikrat višja od dobička podjetja v letu 2018. Tudi sama SDS očitno nima veliko donatorjev, ki bi ji nakazovali tolikšne zneske. Ko je stranka v prvi polovici leta 2018 razdrla posojilno pogodbo z Dijano Đuđić, je denar za volilno kampanjo zbirala tudi z donacijami. Od 495 oseb ji je v določenem obdobju uspelo zbrati 27.000 evrov. 

Interni pravilnik HSE donacije opredeljuje kot "dobronamerne finančne ali materialne podpore izbranim društvom". Nakaže jo lahko v humanitarne, invalidske, kulturne, dobrodelne, znanstvene in druge namene. Za primerjavo: 5000 evrov evrov donacije so Dravske elektrarne, ki so najuspešnejša družba v Skupini HSE, na vrhuncu epidemije nakazale UKC Maribor.

Po katerem kriteriju so donacijo dobili v podjetju Nova obzorja, iz pravilnika ni jasno. O donacijah v HSE uradno odloča služba za korporativno komuniciranje. V njej je od prejšnjega meseca zaposlena Ksenija Koren, dolgoletna Janševa operativka za medije.

Ksenija Koren
Ksenija Koren
Mediaspeed

Tudi novi direktor HSE Invest je član SDS

To pa ni edini znak naklonjenosti, ki so ga iz HSE v zadnjih tednih pokazali do največje vladne stranke. V začetku meseca je tako novega začasnega direktorja dobila mariborska družba HSE Invest, ki se ukvarja z inženiringom in gradnjo energetskih objektov. To je postal Aleksander Brunčko, dolgoletni član SDS in njen kandidat na zadnjih lokalnih volitvah v Rušah. 

Brunčko kariero v energetiki dolguje prvi Janševi vladi. V njenem času je prišel v Dravske elektrarne – najprej kot nadzornik, nato pa je vrsto let vodil kontroling. Pred tem je bil Brunčko direktor manjšega podjetja, ki je prodajalo avtomobile. 

Zdaj bo mesečno prejemal 7173 evrov bruto plače. V HSE so prostor za Brunčka naredili tako, da so s položaja direktorja HSE Investa nekrivdno odpoklicali Miho Pečovnika, ki je v dveh letih uspel povečati prihodke družbe in znižati izgubo. 

/
/
linkedin

Pri vodenju HSE Investa mu bo v pomoč novi prokurist Zef Vučaj. Gre za nekdanjega vodjo komerciale v podjetju Klima Petek, ki je v lasti Kristjana Petka, brata nekdanjega Janševega tajnika Boruta Petka. Vučaj prihaja iz podjetja Rudarski gradbeni programi (RGP), v katerem je že dva meseca zaposlena Nina Rosec, soproga poslanca SDS Franca Rosca. Kot smo razkrili, je bil razpis za njeno delovno mesto odprt le tri dni, objavljen pa je bil takoj po prvem krogu pogovorov o oblikovanju Janševe koalicije. 

Bo Stojan Nikolić uspel dobiti politično podporo? 

Imenovanja, zaposlitve in donacije, namenjene vladajoči stranki, so tako verjetno priprava za pridobivanje politične podpore pred morebitnimi kadrovskimi premiki v vrhu HSE. 

Stojan Nikolić je na položaj prvega moža HSE prišel v času vlade Marjana Šarca. Veljal je za izbranca Socialnih demokratov (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in dela Liste Marjana Šarca (LMŠ). V SDS nikoli ni imel močne politične zaslombe. V poslovodstvu HSE sedita še Viktor Vračar, ki je bil izbira SMC, in Mirko Marinčič, nekdanji član SDS, ki je bil imenovan v kvoti LMŠ. 

O imenovanju poslovodstva HSE odloča nadzorni svet. Trenutno ga vodi Tomaž Besek, ki je v času vlade Marjana Šarca veljal za ključnega premierovega človeka v državnem gospodarstvu. To se utegne že kmalu spremeniti. Že v prihodnjih mesecih gre tako pričakovati kadrovsko prevetritev v Slovenskem državnem holdingu (HSE), ki je pristojen za zamenjave v nadzornem svetu HSE.