Državno podjetje zaposlilo soprogo poslanca SDS

Pred leti je sodeloval v ekipi, ki je vodila projekt TEŠ6. Danes je poslanec SDS, njegova soproga pa je dobila službo pri lastnici TEŠ6.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 22. 5. 2020, 05:55


franc rosec
Franc Rosec
STA

Franc Rosec je poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) iz Šoštanja, ki v parlamentu ne zbuja pretirane pozornosti. V zadnjih dveh letih je vložil devetnajst poslanskih vprašanj in pobud. To je manj od večine bolj znanih poslanskih kolegov iz SDS. V povprečju se na sejo, ki lahko traja tudi več ur, oglasi le dvakrat. 

Precej bolj znan je Rosec v energetskih krogih. Leta 2013 je tri mesece vodil Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ). Vrsto let je bil tesen zaveznik njenega nekdanjega direktorja Uroša Rotnika, proti kateremu je specializirano državno tožilstvo pred dnevi vložilo obtožnico.

Zdaj je službo v državni energetiki dobila tudi njegova soproga Nina Rosec. Od marca je namreč zaposlena v družbi Rudarski gradbeni programi (RGP), ki je v večinski lasti Dravskih elektrarn (DEM) oziroma državnega Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Rosec na vprašanja o tem, kakšna je bila njegova vloga pri zaposlitvi soproge, ne odgovarja. 

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik
STA

Razpis je bil odprt tri dni

Kot so nam potrdili v RGP, so Nino Rosec zaposlili kot referentko poslovne dokumentacije. Po naših podatkih pred tem ni imela službe, vrsto let pa je delala kot šivilja. Kljub temu so v RGP pojasnili, da "so gospo Rosec izbrali na osnovi priloženih referenc". Razpis za delovno mesto so objavili v torek, 11. februarja, odprt pa je bil le tri dni – do petka, 14. februarja.

Že nekaj dni pred tem je postajalo jasno, da bo v Sloveniji prišlo do zamenjave oblasti. Po odstopu Marjana Šarca s položaja predsednika vlade je Janez Janša v prvem tednu februarja končal prvi krog pogovorov o oblikovanju nove vladne koalicije. "Potencialne partnerice težave vidijo zelo podobno. Kar zadeva vsebino, je tako možno sestaviti večinsko koalicijo," je tedaj dejal Janša.  

Kakšna je torej verjetnost, da je prav tedaj družba iz državne elektroenergetske skupine začutila potrebo po zaposlitvi soproge poslanca bodoče vladajoče stranke?

Službo v HSE je po zamenjavi vlade že dobila Ksenija Koren, dolgoletna medijska operativka Janeza Janše.
Službo v HSE je po zamenjavi vlade že dobila Ksenija Koren, dolgoletna medijska operativka Janeza Janše.
Mediaspeed

Koga je klical Stojan Nikolić? In kdo je klical njega?

Ne gre za prvi tak primer v HSE. Kot smo razkrili, je službo v HSE po zamenjavi vlade že dobila Ksenija Koren, dolgoletna medijska operativka Janeza Janše. Razpis za njeno zaposlitev so v HSE objavili v začetku aprila, torej na vrhuncu epidemije novega koronavirusa COVID-19. Dela v službi za odnose z javnostmi.

Kdo je torej klical za zaposlitev Nine Rosec? V RGP, ki ga vodi Anton Žagar, so zatrdili, da poslovodstvo HSE in generalni direktor Stojan Nikolić pri njeni zaposlitvi nista imela nikakršne vloge. Isto vprašanje smo naslovili na Rosca, ki nanj ni odgovoril. Nikolić je na položaj prvega moža HSE prišel v času vlade Marjana Šarca. Veljal je za izbranca Socialnih demokratov (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in dela Liste Marjana Šarca (LMŠ). 

Stojan Nikolić
Stojan Nikolić
STA

Nikolić v novi vladi do zdaj ni imel veliko političnih zaveznikov. Zdaj bo verjetno drugače. Rosec je verjetno najvplivnejši član SDS v Šaleški dolini. Od leta 2016 vodi občinski odbor SDS v Šoštanju in sedi v tamkajšnjem občinskem svetu. V parlamentu je član odbora za infrastrukturo, ki je pristojen tudi za energetiko, okolje in prostor. 

Tesne zveze z Urošem Rotnikom 

Rosec je bil globoko vpet v tako imenovani šaleški lobi, ki je obvladoval domačo energetiko v času 1,43 milijarde evrov vrednega projekta TEŠ6. Zaradi domnevnega oškodovanja pri tem projektu je HSE vložil tožbo proti dobavitelju opreme General Electric, nekdanjemu Alstomu, na arbitražnem sodišču v Dunaju. 

Med Rotnikovo vladavino v TEŠ je bil Rosec predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu. Leta 2010 je nasprotoval Rotnikovi razrešitvi. Pozneje jo je skušal izpodbiti na sodišču, pri čemer mu je pomagal odvetnik Franci Matoz. Leta 2013 je Rosec tri mesece celo vodil TEŠ. Pozneje je bil obtožen storitve sedmih kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, a ga je sodišče prve stopnje oprostilo. V njegovem kratkem obdobju na čelu elektrarne je vajeti projekta TEŠ6 spet prevzela Rotnikova ekipa. 

Na fotografiji od leve proti desni: Uroš Rotnik, Milan Medved, Borut Pahor in Borut Meh.
Na fotografiji od leve proti desni: Uroš Rotnik, Milan Medved, Borut Pahor in Borut Meh.
STA

To ne preseneča ob dejstvu, da je bil Rosec ves čas na zvezi z Rotnikom. Prepošiljal mu je novinarska vprašanja in ga prosil za pomoč pri pisanju odgovorov. Je tudi lastnik apartmaja v Prekmurski vasi v Termah 3000, kjer so imeli apartmaje tudi Rotnik, nekdanji vodja projekta TEŠ6 Bojan Brešar in še nekateri drugi vplivneži iz Šaleške doline. Kot nekdanji direktor in nadzornik je bil zaslišan pred parlamentarno preiskovalno komisijo v zadevi TEŠ6, ki jo je vodil Matjaž Hanžek

Družba RGP, v katerem je zaposlena Nina Rosec, je bila vrsto let v lasti Premogovnika Velenja. Leta 2018 so večinski lastniški delež odkupile Dravske elektrarne. Šlo je za posel, namenjen reševanju finančnih težav premogovnika. Konec leta 2018 je bilo v družbi zaposlenih 107 ljudi.