Panično kupujejo ventilatorje od enega najbogatejših Slovencev

Bolnišnice zaradi navala bolnikov z novim koronavirusom panično kupujejo nove ventilatorje. To gre spet na roko dobaviteljem, saj so cene še višje kot v prvem valu epidemije. Kdo so zmagovalci?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 9. 11. 2020, 05:55


vojko-flis, ukc-maribor
V UKC Maribor pod vodstvom Vojka Flisa so že kupili 30 dodatnih ventilatorjev. Še najmanj deset jih iščejo na trgu.
STA

Kljub zagotovilom, da imamo v Sloveniji dovolj, več kot 400 ustreznih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covid-19, bolnišnice ob povečanju števila težko obolelih na trgu mrzlično iščejo dodatne ventilatorje.

Po informacijah, ki smo jih v zadnjih dneh zbrali v uredništvu, sta UKC Maribor in Pljučna klinika Golnik, ki sta v "prvi bojni vrsti", že kupili 32 ventilatorjev, za katere bosta odšteli več kot milijon evrov. Nakupi tečejo nepregledno, brez javnih razpisov, zgolj s pozivom izbranim dobaviteljem in nato s takojšnjim podpisom pogodbe. Če je v prvem valu glavnino ventilatorjev prodala družba Geneplanet, se je zdaj v ospredje prerinilo podjetje Ram 2, za katerega je na domači poslovni sceni dlje časa znano, da naj bi pri nekaterih poslih uporabljal lobistične usluge Rajka Janše, brata predsednika vlade Janeza Janše.

Ram 2 je eden od skritih zmagovalcev epidemije. Od marca do danes je z UKC Ljubljana, UKC Maribor ter bolnišnicami Murska Sobota, Celje, Novo mesto, Trbovlje in drugimi javnimi ustanovami ustvaril več kot dva milijona evrov prihodkov. Med favoriziranimi dobavitelji je bil že v času prvega vala, saj je kot eden redkih za dobavo dobil 100-odstotno predplačilo. Podjetje, ki je v lasti enega od najbogatejših Slovencev Franja Žnidarja, tudi v zadnjih dneh dobiva nove posle enega za drugim. Njegovi zaslužki bodo ogromni, saj so cene ventilatorjev še višje kot marca. Na svetovnem trgu jih ponovno primanjkuje, slovenske bolnišnice, ki poleti niso kupovale, pa jih potrebujejo takoj. 

Preberite še:
Maske celjski bolnišnici prodal po trikratni ceni #dokumenti

Za ventilator tudi tretjino več kot marca 

Prvi večji posel z ventilatorji v drugem valu je podjetju Ram 2 uspel v torek, 27. oktobra. Takrat so v Sloveniji potrdili 2605 pozitivnih primerov, kar je bilo dotlej daleč največje število okužb v enem dnevu. Število hospitaliziranih se je zvišalo na 612, tistih na intenzivi pa na 99. Tisti dan so v UKC Maribor z Ram 2 podpisali pogodbo o nabavi desetih ventilatorjev Lowenstein Elisa 600. Dogovorili so se, da bodo za vsakega od njih plačali 24.750 evrov brez DDV. 

Nekaj dni pozneje, 30. oktobra, so podjetju oddali nov posel. V Mariboru so kupili 20 ventilatorjev Nihon Kohden NKV-550. Zanje bo druga največja bolnišnica v državi odštela 26.500 evrov brez DDV. Še več bodo za ventilatorje odšteli v Pljučni kliniki Golnik. Isti dan, ko je v Mariboru dobil drugi, večji posel, je Ram 2 podpisal še eno pogodbo. Na Golniku so naročili dva ventilatorja, za katera bodo plačali po 30.600 evrov brez DDV. Kaj natančno kupujejo, iz pogodbe ni razvidno. Le to, da gre za "obnovljena ventilatorja", v Sloveniji pa bi morala biti v štirih tednih. Od Ram 2 so za slabih 34 tisočakov kupili tudi monitorje za spremljanje življenjskih funkcij. 

Cene ventilatorjev, ki jih slovenskim bolnišnicam prodaja podjetje Ram 2, so še višje kot marca.
Cene ventilatorjev, ki jih slovenskim bolnišnicam prodaja podjetje Ram 2, so še višje kot marca.
Nihon Kohden

Vsi ti nakupi so zaradi "skrajne nujnosti" potekali brez objave javnega razpisa. Tako so se v Mariboru obrnili na (le) štiri ponudnike - Draeger, Ram 2, Euromed in Interpart - in ugotovili, da je v manj kot 14 dneh sposoben ventilatorje dobaviti le Ram 2. Časa ima še teden dni. 

Kupljeni ventilatorji so sicer neprimerljivo dražji od tistih, ki jih je Ram 2 ponujal državi v času prvega vala. Iz dokumentov je razvidno, da je takrat 70 ventilatorjev Lowenstein ponujal po ceni 17.500 evrov brez DDV, torej za skoraj tretjino ceneje. Podjetje je bilo na seznamu ponudnikov, s katerim je tedanja poslanka SDS Jelka Godec, marca glavna operativka pri nabavah, seznanila tudi predsednika vlade Janeza Janšo. Na koncu se je Ram 2 z državo zaradi krajšega dobavnega roka dogovoril za prodajo 50 ventilatorjev Nihon Kohden NKV-550 po ceni 23.000 evrov. Teh ventilatorjev na koncu ni bilo v Slovenijo.

Preberite še:
Gantar pri ventilatorjih povozil Počivalška

Razmah epidemije je očitno presenetil vse 

Odgovornost za to, da danes v posameznih bolnišnicah ni dovolj ventilatorjev, da bi zagotovili zdravljenje obolelih s covid-19, nosijo tako njihova vodstva kot ministrstvo za zdravje in vlada. Tako kot v UKC Maribor kot v drugih večjih bolnišnicah do nedavnega, ko se je začela poslabševati epidemiološka slika, niso pomislili na to, da bi kupili dodatne ventilatorje. Šele sredi oktobra so v Mariboru objavili razpis za nakup desetih ventilatorjev, a vmes že podaljšali rok za oddajo ponudb. 

Če bi jih naročali poleti, bi bili lahko do jeseni že tukaj, zanje pa bi odšteli precej manj denarja. A vse je očitno razmah epidemije presenetil. Še ob koncu prvega vala je minister za zdravje Tomaž Gantar med razčiščevanjem spornih poslov z zaščitno opremo miril javnost, da smo si s temi nakupi zagotovili dovolj ventilatorjev. Zdaj je jasno, da temu ni bilo tako.

Ventilatorji, ki jih je država ob posredovanju Zdravka Počivalška kupila od podjetja Geneplanet, še danes nimajo dodatne opreme in zaradi tega niso primerni za predihavanje bolnikov s covid.
Ventilatorji, ki jih je država ob posredovanju Zdravka Počivalška kupila od podjetja Geneplanet, še danes nimajo dodatne opreme in zaradi tega niso primerni za predihavanje bolnikov s covid.
twitter

Sredi junija je bilo tako v Sloveniji na voljo 680 respiratorjev (medicinskih ventilatorjev), od tega jih je bilo za zdravljenje bolnikov s covid-19 primernih 439. V UKC Maribor so si jih v zadnjem mesecu dni od UKC Ljubljana in zavoda za blagovne rezerve izposodili 18 ventilatorjev. Od tega so jih velik del že morali vrniti. 

Kje so vsi ostali in zakaj jih v kriznih razmerah ne morejo prepeljati v Maribor, ni znano. Eden od razlogov pa je ta, da velik del ventilatorjev ne smejo uporabljati. Država še ni rešila zapleta z ventilatorji Bellavista, ki jih je kupila od Gorenja, a je javna agencija za zdravila in pripomočke prepovedala njihovo uporabo. Do oktobra tudi nihče ni pomislil, da bi za Geneplanetove ventilatorje kupili dodatno opremo in jih po šestih mesecih usposobili za zdravljenje bolnikov s covid-19. Čeprav je dodatna oprema naročena in bi morala biti po pogodbi dostavljena do konca prejšnjega meseca, v Mariboru trdijo, da se to ni zgodilo. "Za 10 ventilatorjev Siriusmed še danes ni vseh dodatkov, da bi lahko varno zdravili covid paciente," so pojasnili.