Zakaj je zmagal Orban #kolumna

Zmagovita kampanja Viktorja Orbana je v več točkah praktično enaka Janševi. Zakaj so potem preštevilni v Sloveniji še vedno prepričani, da opoziciji zmaga na volitvah ne more uiti?

Avtor: Primož Cirman
sobota, 9. 4. 2022, 05:55


viktor orban
Od predvolilnih napovedi, da bo boj na Madžarskem izenačen, ni ostalo veliko. Viktor Orban je premočno zmagal in bo še naslednja štiri leta vodil državo.
Profimedia

Zakaj je Viktor Orban spet zmagal? S tem vprašanjem se že od nedelje zvečer, ko je postalo jasno, da bo madžarski vladajoči stranki Fidesz uspelo prepričljivo slaviti še na četrtih parlamentarnih volitvah zapored, ukvarjajo številni na Madžarskem in drugod. Res nedvoumnega odgovora nanj še vedno ni. Toda lekcij za Slovenijo in njeno opozicijo je že zdaj dovolj.

Še slabo leto dni nazaj se je zdelo, da lahko na Madžarskem po 12 letih Orbanove vladavine pride do sprememb. Združena opozicija je jezdila na valu uspeha na lokalnih volitvah iz leta 2019, ko je slavila v Budimpešti. V anketah javnega mnenja je bila celo pred Fideszom. Hkrati je Orban s porazom Donalda Trumpa izgubil pomembno mednarodno zaslombo. Postajalo je jasno, da bo ost predvolilne kampanje usmeril v LGBTQ skupnost, ki da želi madžarske otroke zastrupljati z lastno propagando. Porajala so se vprašanja, ali bo to samo po sebi dovolj. 

Te karte je premešala ukrajinska vojna, v kateri se je Orban odločil, da ne bo izbiral strani (s čimer je v resnici najbolj pomagal svojemu prijatelju Vladimirju Putinu). Začel se je prikazovati kot državnik, ki je edini sposoben Madžare obvarovati pred vojno. S plakatov je sporočal, da lahko "le Fidesz ohrani mir na Madžarskem". Na roko so mu šle tudi razpoke v opoziciji, ki je govorila o obnovi demokracije. Pri tem je zanemarjala ekonomske težave Madžarov, ki jih je Orban reševal z zamrznitvijo cen hrane in pogonskih goriv.

Viktor Orban je eden redkih evropskih voditeljev, ki se ni postavil po robu Vladimirju Putinu.
Viktor Orban je eden redkih evropskih voditeljev, ki se ni postavil po robu Vladimirju Putinu.
Profimedia

A tudi pri teh razlagah manjka bistvo, do katerega so minuli vikend spet prišli v Srbiji, v zadnjih letih pa tudi v Turčiji, Rusiji, Belorusiji, Venezueli ... In to je: ko se avtokrat enkrat utrdi na oblasti, ga je od tam praktično nemogoče umakniti.

Preberite še:
Nad Niko Kovač pošiljajo inšpekcijo, v resnici pa sami kršijo pravila

Madžarskemu "Golobu" le pet minut na TV

Če bi bile madžarske volitve tek na sto metrov, ga je Orban začel z vsaj 40 metrov prednosti. V letih oblasti si je z ustavno večino prilagodil tako volilno zakonodajo kot zemljevid okrajev. Že približno polovica glasov na volitvah mu v parlamentu zagotavlja ­ustavno večino, "volilni turizem" pa glasove etničnih Madžarov iz sosednjih držav. Tudi v kampanji se je dobro videlo, zakaj je Madžarska na lestvici Freedom House po demokratičnosti uvrščena za Bocvano, Vzhodnim Timorjem in Gvajano. 

Na eni strani je stal Fideszov oblastni aparat, zgrajen v dobrem desetletju vladavine te stranke. Meje med vlado in največjo stranko na Madžarskem že dolgo ni več. Orban je imel na voljo proračunske milijarde, s katerimi je lahko obljubljal nove davčne ugodnosti za družine z več otroki in mlajše od 25 let, izplačal trinajsto pokojnino, dvignil minimalno plačo, zamrznil cene, razdelil izredne bonuse policistom ... Čeprav je njegova vlada z ukrepi med epidemijo pomagala poslabšati socialni položaj ljudi, se je Orban pred volitvami prikazoval kot rešitelj njihovih stisk.

Na drugi strani je bila opozicija, ki ni imela dostopa do medijev. Njen "spitzenkandidat" Peter Marki-Zay je na javni televiziji skupaj nastopal le pet minut – v jutranji oddaji ob 8h. Javni mediji so zaničevali opozicijo, se ji posmehovali in o njej lansirali lažne novice. Fidesz je zaničevalno kampanjo nadgradil z obcestnimi plakati in metanjem ogromnim količin denarja v družbena omrežja. S tem je predvsem starejše volivce ujel v informacijski mehurček, v katerega opozicija ni mogla prodreti.

Tako kot na Madžarskem je tudi v Sloveniji meja med vlado in njeno največjo stranko praktično zabrisana.
Tako kot na Madžarskem je tudi v Sloveniji meja med vlado in njeno največjo stranko praktično zabrisana.
Bobo

Preberite še:
Država je le še šank. In prihaja zadnja runda. #kolumna

Kje je Orbanova kampanja enaka Janševi

Zveni znano? V več segmentih je Orbanova kampanja praktično enaka tisti Janeza Janše. Od izbruha vojne v Ukrajini SDS na plakatih poudarja varnost in stabilnost – enako kot Fidesz, le da se Janša ne prepira z Zelenskim, ampak nanj projicira svoje spomine na leto 1991. 

Tudi Janševa vlada je vrgla na stotine milijonov evrov v predvolilna darila. Nekatera od teh, recimo energetske bone, je naklepno tempirala za april. Aleš Hojs na soočenjih obljublja dodatne pokojnine, čeprav dobro ve, da za kaj takega zaradi poraznega stanja javnih financ po volitvah ni nobene možnosti. Tudi Janša in Matej Tonin delita bonuse izbranim skupinam, v slovenskem primeru zdravnikom in vojakom. Zdravko Počivalšek hiti še z zadnjimi razpisi za subvencije podjetjem. Z vladnimi obiski regij, ki jih spremljajo strankarski dogodki, se vsi skušajo prikazati kot edini kompetentni za reševanje stisk ljudi. Enako kot Orban.

Tudi v Sloveniji je meja med vlado in njeno največjo stranko praktično zabrisana. Njeni ljudje so s soočenj na javni televiziji skušali odstraniti Roberta Goloba, vrata tja pa odpreti Aleksandri Pivec, zaveznici vladajoče stranke. SDS kampanjo vodi z vladnih spletnih domen. Na plakatih si pripisuje celo dosežke posameznih občin. V zadnjih tednih se z župani podpisujejo pisma o nameri za projekte, ki bodo po volitvah znova pozabljeni. Tudi v Sloveniji največja vladna stranka ogromne denarje meče v ustvarjanje lastnega informacijskega mehurčka. Njen strankarski portal je na Googlu zakupil imena opozicijskih strank, s čimer želi volivce prisiliti v branje njegove propagande. 

V SDS si neupravičeno prisvajajo zasluge za projekte, ki jih sploh niso financirali. Še več, za svojo volilno kampanjo porabljajo davkoplačevalski denar.
V SDS si neupravičeno prisvajajo zasluge za projekte, ki jih sploh niso financirali. Še več, za svojo volilno kampanjo porabljajo davkoplačevalski denar.
Bobo

Preberite še:
Zakaj SDS na soočenja pošilja Hojsa #kolumna

Ne misliti, da so volitve že odločene

Zakaj je pomembno opozarjati na podobnost Orbanove in Janševe kampanje, ki zelo verjetno izhajata iz istega laboratorija? Ker so preštevilni v Sloveniji še vedno prepričani, da opoziciji zmaga na volitvah ne more uiti. Zaprti v svoje, večinoma urbane "balončke", ob pogledu na ankete javnega mnenja, ki za zdaj kažejo na zmago Gibanja Svoboda in KUL, verjetno razmišljajo, ali se jim izplača za obisk volitev žrtvovati zadnjo aprilsko nedeljo. 

Medtem smo predvsem v vzhodni Sloveniji priča verjetno najintenzivnejši volilni kampanji v zadnjem desetletju. Ob tradicionalno aktivni SDS jo zaznamuje oživljanje mreže nekdanje SLS, zdaj razpete med Počivalška, Marjana Podobnika, Franca Kanglerja in Aleksandro Pivec. Drži, Slovenija (še) ni Madžarska, saj za nami ni 12 let avtokracije, ki bi uničila vse neodvisne institucije. A to lahko kaj hitro postane, če bodo opozicijske stranke ob anketah začele verjeti, da Orbanova taktika v Sloveniji v nobenem primeru ne more pasti na plodna tla. Govoriti "le" o demokraciji in zahodnih vrednotah ne bo dovolj, če ljudje ne bodo slišali, kako jim bo država omogočila dostop do zdravnika, pomagala ob podražitvah in se spopadla z morebitno recesijo, ki bi lahko sledila dolgotrajni vojni v Ukrajini.

V nasprotnem primeru bi se lahko že kmalu spet spraševali, zakaj je zmagal. Ne Orban, ampak Janša.

Preberite še:
Rekordni dobički zdravstvenih domov, ki so bili zaprti za bolne