Bojana Beović vedno govori to, kar želi slišati Janša

Zakaj Bojana Beović kot najbolj vidna predstavnica zdravstvene stroke v boju proti epidemiji vedno znova obrne ploščo, ko to ustreza vladi?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 16. 12. 2020, 05:55


vlada
Bojana Beović pri strokovnih vprašanjih, povezanih z epidemijo, vedno znova obrača ploščo, ko to ustreza vladi.
Vlada RS

Epidemiološka slika v Sloveniji se že dva meseca ne izboljšuje. Število dnevnih okuženih kljub "lockdownu" ne upada, bolnišnice so polne, po številu smrti na milijon prebivalcev smo med prvimi na svetu. Janševa vlada je z vodenjem epidemije zavozila na vseh frontah. Jasne poti, kako naprej, ni. Če se je vlada še prejšnji teden pogovarjala o popolnem zaprtju države, je včeraj odprla del javnega življenja. Odločitve se spreminjajo čez noč. 

V tem kaosu ima eno ključnih vlog Bojana Beović, glavna svetovalka predsednika vlade Janeza Janše za boj proti epidemiji, ki je bila včeraj izvoljena za predsednico zdravniške zbornice. Čeprav poudarja, da končne odločitve o ukrepih sprejema vlada, sama kot prva predstavnica domače zdravstvene stroke največ komunicira z javnostjo. Vlivati bi morala zaupanje. Toda v zadnjih tednih je mogoče opaziti, da pri strokovnih vprašanjih, povezanih z epidemijo, vedno znova obrača ploščo, ko to ustreza vladi. Beovićeva tako v javnosti žal vse manj deluje kot predstavnica stroke, ki je pripravljena svoja stališča braniti pred politiko, ampak vse bolj kot nekdo, ki skuša naknadno opravičiti posamezne odločitve vlade. 

Poglejmo si nekaj primerov.

ZAPRTJE INDUSTRIJE – NAJPREJ ZA, POTEM PROTI 

Bojana Beović, 8. decembra opoldne, o sporu med Tomažem Gantarjem, ki je vladi predlagal takojšnje zaprtje vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti za štirinajst dni, in Zdravkom Počivalškom, ki je zahteval sproščanje ukrepov:

"Kakšnih posebnih sprememb glede na to, da se epidemiološko stanje v državi ne spreminja, ne more biti. Če je to izvedljivo, bi bilo vsekakor dobro, da se v naslednjih dneh bistveno zmanjšajo kontakti med ljudmi. Vsekakor moramo zdravniki podpirati vsako aktivnost, ki bo vodila v manjše število kontaktov." (vir: STA)

Bojana Beović, isti dan zvečer, ko je že postalo jasno, da Janševa vlada ne bo podprla Gantarjevega predloga: 

"Novi ukrepi niso potrebni, ampak striktno upoštevanje tega, kar je bilo zdavnaj povedano." (vir: Odmevi)

Tomaž Gantar je na vlado poslal predlog za popolno zaprtje vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti za obdobje štirinajstih dni. Niso ga uslišali.
Tomaž Gantar je na vlado poslal predlog za popolno zaprtje vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti za obdobje štirinajstih dni. Niso ga uslišali.
STA

ODPIRANJE TRGOVIN – NAJPREJ PROTI, POTEM POGOJNO ZA

Bojana Beović, 2. decembra, o predlogih za odprtje trgovin: 

"Stanje ni dobro. Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja." (vir: STA)

Sporočilo trgovinske zbornice po sestanku z Janšo in Beovićevo 4. decembra: 

"Dogovorili so se, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh lahko začeli sproščati nekatere omejitvene ukrepe. Če bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja covida-19, bi lahko že prihodnji teden začeli odpirati trgovine z oblačili in obutvijo ter avtosalone in nekatere storitvene dejavnosti." (vir: STA)

Preberite še:
Fafangel je z vladnega Titanika skočil zaradi Beovićeve

Predsednik vlade Janez Janša je v začetku meseca sprejel predstavnike trgovcev, s katerimi so se dogovorili, kdaj bo prišlo do odprtja trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov. Na sestanku je bila tudi Beovičeva.
Predsednik vlade Janez Janša je v začetku meseca sprejel predstavnike trgovcev, s katerimi so se dogovorili, kdaj bo prišlo do odprtja trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov. Na sestanku je bila tudi Beovičeva.
Twitter

NAJPREJ SE MORAJO ODPRETI ŠOLE ... ALI PA TUDI NE

Bojana Beović, 11. decembra:

"Odpiranje trgovin bi se moralo kljub dodatnemu tveganju zgoditi najmanj hkrati z odpiranjem šol. Ravno zaradi tega, ker si kot družba res ne bi smeli privoščiti, da trgovine odpiramo pred šolami. Seveda pa tudi iz povsem praktičnega razloga, da ljudje pač ne morejo hoditi v službo, če morajo doma paziti otroke." (vir: Mladina)

Jelko Kacin, 13. decembra, po odločitvi vlade, da v zahodnem delu države odpre trgovine, ne pa tudi šol: 

"Odločitev o tem, kaj odpreti in kaj ne, smo sprejeli po temeljiti diskusiji in izmenjavi mnenj s predstavniki zdravstva, direktorji bolnišnic, predstavniki NIJZ-ja, svetovalne skupine ministrstva za zdravje na eni strani, na drugi strani pa z vsemi predstavniki gospodarskih organizacij." (vir: STA)

Bojana Beović, 15. decembra:

"Tega časa, ko bodo odprte trgovine in do katerega bi bile odprte šole, je zelo malo, dober teden. Seveda ni realno v dobrem tednu ponovno odpreti šole, za odpiranje šol se je namreč treba zelo temeljito pripraviti. Epidemija je v Sloveniji zelo razširjena, šole so v tem primeru tudi del epidemije, zato jih je res treba organizirati na varen način. Bolj je smiselno, da so trgovine, samo v teh boljših regijah, odprte teh nekaj dni, potem imamo ponovno kar temeljito zaporo države, s samo družinskimi druženji." (vir: Studio City)

Preberite še:
Na spopadu Gantar-Počivalšek se lomi Janševa vlada #analiza

MASKE NA PROSTEM – ENKRAT NAJ BODO ZA VSE, ZDAJ TO NI VEČ SMISELNO

Bojana Beović, 16. oktobra, o tem, zakaj so maske obvezne tudi vsepovsod na prostem: 

"Splošna obveznost (nošenja mask, op. a.), torej ne samo, kadar ne morete biti na razdalji, je bila uvedena zaradi dveh praktičnih vidikov. Zlasti če smo v urbanem središču, nikoli ne vemo, kdaj bomo koga srečali in se z njim pogovarjali, blizu bomo stali. Bolj smiselno, kot da masko kar naprej dajemo gor in dol je, da jo imamo ves čas na obrazu. (...) Bistveno bolj enostavno za tega, ki nadzoruje, je, če so obvezne, sicer je vedno debata, koliko blizu sem bil." (vir: Žurnal24)

Bojana Beović, 14. decembra, o tem, da maske na prostem niso vedno smiselne: 

"Če gre nekdo z masko čez polje na sprehod, to res ni smiselno. Če ste v urbanem središču, pa lahko vsak trenutek nekoga srečate, se začnete z njim pogovarjati, to je situacija, v kateri letijo kapljice in v tem trenutku je pozimi, ko se virusi dobro prenašajo, pametno imeti masko." (vir: Studio City)

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nezadovoljni z vladnim vodenjem epidemije. Glavnina očitkov leti na odločitve vladne strokovne skupine, ki jo vodi Bojana Beović.
Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nezadovoljni z vladnim vodenjem epidemije. Glavnina očitkov leti na odločitve vladne strokovne skupine, ki jo vodi Bojana Beović.
STA

HITRI TESTI - NAJPREJ ZA, POTEM PROTI, POTEM SPET ZA

Bojana Beović, 28. oktobra:

"Nujen je nov način izvajanja testiranj, saj prejšnji povzroča dve težavi. Na eni strani se zelo dolgo čaka na to, da je nekdo, ki je bolan in ima težave, naročen ter pride na mesto, kjer se mu odvzame bris. V večini Slovenije se čaka na odvzem brisa nekaj dni. Poleg tega pa veliko testov tudi pomeni, da ti niso diagnosticirani dovolj hitro, koristno pa je, da ljudje dobijo rezultat čim prej." (vir: STA)

Bojana Beović, 24. novembra:

"Strinjam se s pomisleki, da lahko množično testiranje prebivalstva naredi tudi škodo s tem, ko lahko pri tistih, katerih test je v tistem trenutku negativen, da občutek lažne varnosti. Vladi ne bomo predlagali, da bi morala vsa podjetja izvajati takšna testiranja. Tista, ki to želijo, pa se lahko odločijo, a mora testiranje potekati na reguliran način, torej morajo sodelovati z zdravstvenim izvajalcem." (vir: STA)

Bojana Beović, 15. decembra: "Gre predvsem za dosledno izvajanje dosedanjih ukrepov, predvsem je treba več narediti na delovnih mestih. Poleg tega smo predlagali čimprejšnjo uvedbo enostavno dostopnega hitrega testiranja in čim večjo uporabo aplikacije za beleženje stikov." (vir: Slovenske novice)

Zaradi nezadovoljstva z načinom vodenja epidemije je iz vladne strokovne skupine za covid-19 pred dnevi odstopil njen prvi epidemiolog Mario Fafangel.
Zaradi nezadovoljstva z načinom vodenja epidemije je iz vladne strokovne skupine za covid-19 pred dnevi odstopil njen prvi epidemiolog Mario Fafangel.
STA

LOCKDOWN ŽE PREJ? ZDAJ PRAVI, DA NE, PREJ SI JE TO OČITALA

Bojana Beović, 11. decembra: 

"Svojo največjo napako vidim v tem, da sem preveč padla pod vpliv javnega mnenja in mnenja raznih vplivnežev. Pritožbe so mi prišle do živega, zaradi česar sem bila v jesenskem valu premalo odločna. Zajel me je val javnega mnenja. Najbrž bolj, kot bi bilo primerno. Prvič sem v takem položaju." (vir: Mladina)

Bojana Beović, 14. decembra, o tem, da ne bi bilo nič drugače, če bi državo septembra popolnoma zaprli za štirinajst dni: 

Na vprašanje, kakšne bi bile epidemiološke razmere, če bi do tako imenovanega "lockdowna" prišlo že septembra, je odgovorila, da ne bi bilo nič drugače. Prepričana je, da zapora države ne bi mogla biti učinkovita, saj so že takrat sprejeti ukrepi - med drugim tudi zapiranje lokalov v večernem času - naleteli na močan odpor. (vir: NoviceSvet24)

Preberite še:
Kdo bo odgovarjal za tragično bilanco epidemije

KAJ POMENIJO REZULTATI ENEGA DNEVA – ENKRAT VELIKO, DRUGIČ MALO

Bojana Beović, 28. novembra:

"Petkovi podatki so prvi žarek upanja." (vir: RTV Slovenija)

Bojana Beović, 29. novembra:

"Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič. Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanj." (vir: STA)

Petkovi protivladni protesti v Ljubljani so postali že stalnica. Na ulice so se vrnili konec novembra, a niso sedli na kolesa, pač pa v avtomobile.
Petkovi protivladni protesti v Ljubljani so postali že stalnica. Na ulice so se vrnili konec novembra, a niso sedli na kolesa, pač pa v avtomobile.
STA

O PROTESTIH IN NESPOŠTOVANJU VLADE

Bojana Beović, 11. oktobra, o petkovih protivladnih protestih: 

"To je nekaj, kar se pojavlja mislim da v vseh večjih mestih, imajo demonstracije, redno, ljudje pač na ta način izražajo svoja stališča. Mislim, da je to nek premik Ljubljane v neko smer metropole." (vir: RTV Slovenija)

Bojana Beović, 12. decembra, o nespoštovanju vlade: 

"Ni vse v ukrepih, ampak v kulturnem okolju, v katerem se izvajajo. Ljudje na teh območjih se ukrepov preprosto ne držijo. To je drugačna kultura. Imamo kazni, vendar nimamo nadzora in to se izkorišča. V Sloveniji zelo spoštujemo človekove pravice, na katere se vsi sklicujejo, zato ne smemo na primer nadzorovati porok, ki so znane kot žarišča koronske krize. To je velika težava. (...) Vse te mlade države nimajo tradicije spoštovanja vlade, kar je nepremostljiva težava, ko vlada pričakuje sodelovanje." (vir: Jutarnji list)