Do posla s hitrimi testi kralji kriptopiramidnih shem

S položaja ministra za zdravje je odstopil Tomaž Gantar. Medtem so do milijonskega posla s hitrimi testi prišli kralji kriptopiramidnih shem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 18. 12. 2020, 11:25


tomaž-gantar
"Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo," je v odstopni izjavi zapisal Gantar.
STA

To je storil dan po tem, ko je DeSUS sporočil odločitev, da zapušča koalicijo Janeza Janše. Predsednik vlade Janez Janše je njegovo odstopno izjavo že poslal v državni zbor.

Gantarjev odstop je nov vrhunec političnih pretresov v zadnjih dneh. Janševo vlado zapušča v času, ko je po izstopu DeSUS iz koalicije postala manjšinska, saj imajo preostale tri partnerice (SDS, NSi in SMC) v parlamentu le 41 glasov. Večino ji tako zagotavljajo le glasovi poslancev SNS in poslanca DeSUS Roberta Polnarja, ki bo v prihodnjih dneh izključen iz stranke. Po naših informacijah je Gantarja k odstopu že včeraj popoldne, po seji izvršnega odbora in svet DeSUS, v telefonskem pogovoru pozval Janša, ki bo zdaj sam začasno prevzel naloge ministra za zdravje.

Ali bo Gantarju z odstopom sledil tudi drugi minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek (kmetijstvo), za zdaj ni jasno. Medtem tečejo intenzivni pogovori o oblikovanju nove vlade Koalicije ustavnega loka (KUL), ki bi jo vodil Karl Erjavec. Prvak DeSUS se je danes sestal s svojimi poslanci.

Ključno vprašanje pa je, ali in na koliko poslancev SMC lahko računa. Po tem, ko je včeraj odpadla načrtovana seja izvršnega odbora SMC, se je prvak stranke Zdravko Počivalšek danes sestal s poslanci. "Poslanska skupina je soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja," je po srečanju sporočil Počivalšek. To verjetno dokončno pomeni, da lahko Erjavec pri oblikovanju večine v najboljšem primeru računa le na posamezne poslance SMC.

"Poslanska skupina je soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja," je danes sporočil Zdravko Počivalšek. To pomeni, da lahko Erjavec pri oblikovanju večine v najboljšem primeru računa le na posamezne poslance SMC.
"Poslanska skupina je soglasno odločila, da ne bo podprla Erjavčeve kandidature za mandatarja," je danes sporočil Zdravko Počivalšek. To pomeni, da lahko Erjavec pri oblikovanju večine v najboljšem primeru računa le na posamezne poslance SMC.
STA

Že dlje časa je bilo jasno, da so odnosi med Janšo in Gantarjem porušeni. Ko je Gantar razrešil državno sekretarko Tino Bregant, ki je bila po volji SDS, tega Janša več dni ni želel uvrstiti na dnevni red seje vlade. Nazadnje sta Janša in Gantar prišla navzkriž pri vodenju epidemije. Gantar je namreč pred desetimi dnevi zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema od vlade zahteval popolno zaprtje gospodarskih dejavnosti, a je to možnost zavrnil Počivalšek. Že takrat je Gantar napovedal, da bo razmislil o nadaljnjem sodelovanju v vladi in pri tem omenil možnost odstopa.

Gantarjev odstop je sledil tudi razkritju necenzurirano.si, da vlada pri vodenju epidemije ni upoštevala številnih predlogov strokovne skupine, ki jo vodi Bojana Beović. Iz zapisnikov sej te skupine, ki smo jih objavili prvi, je razvidno, da skupina vladi nikoli ni izrecno predlagala uvedbe policijske ure, omejitve gibanja na občine, zaprtja javnega prometa in odprtja cerkva. Prav tako Janševa vlada pri skupini ni preverjala, ali za podaljševanje teh ukrepov obstajajo strokovne podlage.

Preberite še:
Dokumenti: skupina Beovićeve ni predlagala policijske ure

Kaj je Tomaž Gantar podpisal pred odstopom

Za odstop se je Gantar odločil dan po tem, ko je ministrstvo za zdravje izbralo ponudnika, ki bo državi dobavil za 500.000 hitrih antigenskih testov, s katerimi bodo v naslednjih dneh izvedli množično testiranje prebivalstva.

To je ljubljansko podjetje Majbert Pharm, ki jih bo dobavilo za nekaj manj kot dva evra na kos z DDV, vsega skupaj je posel vreden okoli milijon evrov. Ministrstvo se je na koncu pogajalo s štirimi ponudniki, preostali trije so bili pripravljeni hitre teste dobaviti za 3,55 evra, 5,1684 evra oziroma 5,4 evra.

Podjetnik Alana Amadeja Eferla (desno) je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid". Na fotografiji z Luko Lahom (levo), članom podmladka SDS.
Podjetnik Alana Amadeja Eferla (desno) je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid". Na fotografiji z Luko Lahom (levo), članom podmladka SDS.
Facebook

Majbert Pharm se je prijavil že na prvi razpis, ki pa je bil zaradi velikega števila neustreznih ponudb razveljavljen. Nato je ministrstvo zvišalo najvišjo dovoljeno ceno na 5,5 evra in s tem omogočilo sodelovanje tudi uveljavljenim ponudnikom hitrih testov, kot je Roche.

Toda veliki zmagovalec posla je Majbert Pharm, ki je pred nekaj meseci dobil nove lastnike. Prevzela sta ga Mariborčan Alan Amadej Eferl, ki živi v Dubaju in ga je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid", ter Klemen Nicoletti, ki je v zadnjih letih sodeloval v več shemah mrežnega trženja in kriptoprojektu Coinspace. Ta se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu.

V posel je po poročanju 24ur.com vpleten tudi Luka Lah, član podmladka SDS in Eferlov prijatelj. Na dan podpisa pogodbe je na socialnem omrežju Instagram objavil: "Fantje, fantje, danes smo sklenili 'bolan' posel." Objavo je vmes že izbrisal. 

Preberite še:
Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste prirejen