Ta oblast se mora posloviti. Ker je za družbo nevarna.

Ta oblast je za prikrivanje lastnih rabot v dveh letih iz nas skušala narediti kriminalce. Jasno je, kaj čaka Slovenijo, če bo dobila nov štiriletni mandat. Izbiramo med Zahodom in Budimpešto.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 22. 4. 2022, 20:00


sds, janez janša,
/
Bobo

Novinarjem je vedno najteže pisati o sebi. Ni ga hujšega, kot če sam postaneš zgodba. Toda včasih je ene stvari treba povedati. Pred nami so parlamentarne volitve, na katerih bo 1,7 milijona prebivalcev te države odločalo o usodi sedanje oblasti. In za nami sta dve težki leti, v katerih je ta ista oblast delala vse, da iz nas naredi zgodbo. Da nas utiša. Da nas uniči. 

V tem času smo na lastni koži občutili način delovanja oblasti, ki si je v tem mandatu podrejala institucije, zlorabljala represijo, neusmiljeno obračunavala z vsemi kritiki, preganjala in žalila medije, neposlušne podjetnike, protestnike, dostavljavce hrane in različne družbene skupine, zabrisala mejo med državo in vladajočo stranko, med epidemijo zdravstveno stroko popolnoma podredila politiki in praktično legalizirala korupcijo. 

Bili smo prvi medij, ki je izkusil njeno jezo in moč. Ljudje iz kroga te oblasti so proti nam sprožili vse mogoče predkazenske, prekrškovne in druge postopke. Naštejmo, kaj vse so nam počeli. 

Bili smo vse: medijski morilci, smetarska mafija, levičarska greznica, balkanski portal, udbaški presstituti in finančni mahinatorji.
Bili smo vse: medijski morilci, smetarska mafija, levičarska greznica, balkanski portal, udbaški presstituti in finančni mahinatorji.
necenzurirano.si

Preberite še:
Kako nas želijo Snežič in prijatelji uničiti

Nasilje se vedno začne z zmerjanjem

Nasilje se vedno začne z zmerjanjem, žaljenjem in poniževanjem. Javno so nam očitali, da smo mafijski portal. Bili smo medijski morilci, smetarska mafija, levičarska greznica, balkanski portal, udbaški presstituti in finančni mahinatorji. Teh besed niso izrekali anonimni troli, ampak najvišji predstavniki te oblasti. Z imeni: Janez Janša, Žan Mahnič, Uroš Urbanija in drugi. 

Nato so nas skušali zadušiti s tožbami. Rok Snežič, prijatelj predsednika vlade, je proti nam vložil 42 tožb. Ko jih je sodišče šest že zavrglo, je spet začel pošiljati nove. Dobili smo jih zaradi naših razkritij o njegovih poslih v Sloveniji in tujini, povezavah z Dijano Đuđić in vlogo pri posojilu, ki ga je konec leta 2017 najela SDS. Snežič je posmeh pravne države: medtem ko skriva več milijonov evrov premoženja, se sam izogiba plačilu 5.000 evrov sodne takse.

Sledili so postopki. Isti Snežič nas je policiji in finančni upravi prijavil, ker se bojda financiramo z denarjem sumljivega izvora. Na medij, ki ga ustvarjamo trije novinarji, so nam leto dni serijsko pošiljali inšpekcije. Vnaprej so nas javno obsodili, da smo davčni utajevalci in pralci denarja. Ljudje iz urada za preprečevanje pranja denarja, verjetno iz zloglasne "sobe T", ki postaja največja paralelna baza podatkov v državi, so nezakonito pridobivali bančne podatke podjetja, ki je izdajalo naš medij. Le zato, da jih je Janez Janša kazal v državnem zboru – četudi z močno prirejenimi številkami za javni "show". 

Dva tedna pred podpisom 450.000 evrov vredne posojilne pogodbe med Janezom Janšo in Dijano Đuđić je Rok Snežič v Mariboru praznoval rojstni dan. Zabave se je udeležil tudi Janša.
Dva tedna pred podpisom 450.000 evrov vredne posojilne pogodbe med Janezom Janšo in Dijano Đuđić je Rok Snežič v Mariboru praznoval rojstni dan. Zabave se je udeležil tudi Janša.
Zajem zaslonske slike

Preberite še:
Učna ura iz politične zlorabe moči #kolumna

Vas zanima, česa je zmožna ta oblast

Na koncu je sledil še ekonomski pogrom. Javno so blatili in grozili ljudem, ki so jih kakorkoli povezovali z nami. Preganjali so podjetja, ki so videla priložnost, da oglašujejo v mediju, ki mesečno beleži več kot dva milijona klikov. Na enega od njih, tujo zasebno korporacijo, se je spravil celo sam predsednik vlade. Čez noč so nam želeli zaseči blagovno znamko, jo verjetno prodati komu od njihovih prijateljev in nam s tem onemogočiti naše nadaljnje delo. 

To je narava te oblasti. Za razliko od tistih, ki so jih polna usta ljubezni do Slovenije, sami spoštujemo pravno državo: redno dvigujemo sodno pošto, hodimo na policijo, če je treba, in sodelujemo v vseh postopkih. Branimo se, ker verjamemo, da delamo prav. V tem boju smo šibkejša stran. Za nami ne stojijo odvetniki in propagandni portali, ki bi jih plačevala državna podjetja. Nimamo milijonov evrov, ki bi jih k nam prinašale mule iz Bosne in Hercegovine. 

To oblast smo imeli priložnost spoznati do obisti. Za prikrivanje lastnih rabot iz nas skuša narediti kriminalce. Za to zlorablja lastne institucije. Sami najbolj vemo, česa je zmožna, zato nam je jasno, kaj čaka Slovenijo, če bo ta oblast dobila nov štiriletni mandat.

Janez Janša je Slovenijo podredil interesom madžarskega prijatelja Viktorja Orbana.
Janez Janša je Slovenijo podredil interesom madžarskega prijatelja Viktorja Orbana.
Bobo

Preberite še:
Država je le še šank. In prihaja zadnja runda. #kolumna

O čem v resnici odločamo

Na teh volitvah dejansko ne gre samo za levico ali desnico. Ne izbiramo "le" med koncepti, kako na bolje - ali slabše - spremeniti naša življenja, kako bomo lažje dostopali do zdravnika, kakšna naj bo pravična davčna politika, kaj bo s cenami hrane in energentov ... V resnici je naša dilema precej bolj temeljna. V nedeljo imamo na izbiro le dve možnosti.

Prva možnost je to, čemur smo bili priča zadnji dve leti – pripravi za uveljavitev madžarskega modela, v katerem vladajoča stranka kot buldožer poruši vse institucije, kritike in vse drugače misleče, ki ji stojijo na poti. To je država, kjer populistična vlada obvladuje parlament z odkrito politično korupcijo. Kjer predsednik vlade v nedeljo zvečer odloča, ali bodo šole v ponedeljek zjutraj odprle svoja vrata. Kjer njegov brat državi dobavlja promocijske kravate, kulije in dežnike, njegov odvetnik pa nadzoruje državna podjetja. Kjer se bojda deli vsem, a daleč največ tistim, ki že imajo največ. Kjer se državljane ošteva kot šolarje. Kjer se glavno mesto zaplini s solzivcem, da se lahko Aleš Hojs po ulicah sprehodi v spremstvu specialnih enot policije. Kjer se vzornikov in prijateljev ne išče tam, kjer jih res potrebujemo, torej v Berlinu, Parizu ali Bruslju, ampak v Budimpešti ali Varšavi. 

Druga možnost je država, ki bo enaka do vseh državljanov. Kjer vlada ne bo prilivala olja na ogenj histerije in se ljudem posmehovala. Ki ne bo iskala notranjih sovražnikov in lomila institucij. Kjer ministri za pravosodje ne bodo v kazenskih postopkih. Kjer bodo sodniki, tožilci, učitelji, podjetniki, kulturniki, znanstveniki, novinarji, epidemiologi in vsi drugi pametni ljudje, ki jih premore ta država, lahko delali v miru, po svoji vesti, brez strahu pred javno "fatvo". Ki bo zbrala skupaj dovolj pameti, moči in energije, da izpelje reforme za prihodnje desetletje, hkrati pa nikogar ne pusti zadaj.

/
/
STA

Ta oblast je svojo priložnost zapravila. Posloviti se mora, ker je za državo in družbo nevarna. Tu smo, na prelomnici. Morda se komu zdi, da so vsi vlaki za drugo možnost že zdavnaj odpeljali, a vedno znova je vredno vsaj poizkusiti. Verjemite nam: ne želite si prve možnosti, ker bodo prej ali slej prišli tudi po vas.

Lep pozdrav iz prihodnosti. Pojdite na volitve.