Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Medtem ko se Rok Snežič vozi z maseratijem in še naprej živi na veliki nogi, državo prosi za davkoplačevalski denar za tožbe proti novinarjem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 13. 9. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Novo norčevanje iz pravne države. Medtem ko Rok Snežič s pomočjo slamnatih oseb živi na veliki nogi in se izogiba plačilu več kot pol milijona evrov davčnega dolga, zdaj državo prosi za davkoplačevalski denar.
STA

Rok Snežič, prijatelj in svetovalec premierja Janeza Janše, ki je proti trem novinarjem necenzurirano.si vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in povezav s posojilodajalko SDS Dijano Đuđić, zdaj sodišče prepričuje, da nima denarja za plačilo sodnih taks. 

Za 39 vloženih tožb bi moral Snežič plačati 5000 evrov sodne takse. Če Snežič tega ne bi naredil, bi okrožno sodišče v Ljubljani tožbe zavrglo. Toda kmalu zatem, ko je Snežiča pozvalo k plačilu, je prejelo serijo prošenj za oprostitev plačila sodne takse. "Zasebni tožilec prejema mesečno plačo v višini 373,62 evrov. Drugega premoženja nima," je sodišču prek odvetnikov sporočil Snežič. 

Kot dokaz je Snežič, glavni osumljenec v policijski preiskavi mednarodne mreže za pranje denarja, ki je prek bančnih računov v več državah od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov, priložil izjavo o premoženjskem stanju. V njem pod materialno in kazensko odgovornostjo trdi, da ni lastnik nobenih nepremičnin ali osebnega vozila. Bil naj bi celo brez evra prihrankov. "Nimam TRR računa," je navedel v izjavi. Kot dokaz je priložil plačilne liste za zadnje tri mesece. Iz njih je razvidno, da je za polovični delovni čas zaposlen v podjetju Snežič davčni inženiring, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Vselej je prejel enak znesek, ki so mu ga izplačali v gotovini – v treh mesecih skupaj dobrih tisoč evrov.

Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
Rok Snežič je zaposlen v podjetju, ki je uradno v lasti njegove žene Klavdije Snežič. Prejema natanko 373,62 evra neto mesečne plače.
necenzurirano.si

Preberite še:
Rok Snežič klical posojilodajalko SDS pred bančnim okencem

Nima za takso, vozi pa se s maseratijem 

Če bi mu sodišče ugodilo, bi stroške njegovega zasebnega pregona novinarjev plačali slovenski davkoplačevalci, vendar ga Snežič ni prepričal. Od njega namreč ni dobilo izpiskov prometa in stanja na bančnih računih Klavdije Snežič. Namesto tega jim je Snežič poslal sporazum o ureditvi premoženjskih razmerij, ki ga je s soprogo sklenil oktobra lani. V njem sta se zakonca dogovorila, da nimata skupnega premoženja. Da si bo Snežič uradno lahko privoščil plačilo sodne takse, bi moral v soproginem podjetju ob plači, ki jo prejema, delati več kot leto dni.

Medtem ko Snežič sodišče prepričuje, da denarja za takse nima, sam še vedno uporablja tudi najmanj dva avtomobila znamke maserati, registrirana v Bosni in Hercegovini. Novo vozilo tega tipa je vredno najmanj 100.000 evrov. Junija lani so ga z enim od njih videli pred sedežem stranke SDS v Ljubljani. Pred mesecem dni ga je naš bralec ujel pred savno v Izoli. Formalna lastnica obeh vozil je Snežičeva prijateljica Lidija Zrnić, ki je že pred leti uradno prevzela njegovo podjetje Imperij davčnega svetovanja. Gre za le eno od oseb, na katere je Snežič po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) uradno prenesel svoje premoženje.

Naš bralec je Roka Snežiča v soboto, 31. julija, v večernih urah ujel pred savno v Izoli.
Naš bralec je Roka Snežiča v soboto, 31. julija, v večernih urah ujel pred savno v Izoli.
necenzurirano.si

Tako je stanovanje v Fiesi, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, kot tudi stanovanje na Koroški cesti v Kamnici blizu Maribora, uradno pisano na Iztoka Snežiča, njegovega bratranca. Bosansko podjetje Moj Pravnik, za katerega je Snežič javno trdil, da je njegovo, pa je v lasti Bojana Zrnića, državljana BiH iz Banjaluke. 

Preberite še:
Denar od Snežičeve uslužbenke do Janševih prijateljev

Lov za Snežičevim skritim premoženjem

Od kod bo prišel denar za Snežičeve tožbe, bi moralo v prvi vrsti zanimati okrožno sodišče v Ljubljani. Tam namreč od Snežiča že šest let neuspešno poskušajo izterjati 142.000 evrov, ki bi jih moral ta plačati na podlagi pravnomočne obsodbe zaradi zatajitve finančnih obveznosti in goljufij. Za pomoč so zaprosili tudi organe BiH, kjer Snežič posluje v zadnjih letih, v tamkajšnjo "davčno oazo" pa s plakati ob avtocestah vabi tudi podjetnike iz Slovenije. 

V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
V izjavi o premoženjskem stanju je zapisal, da ni lastnik nepremičnin ali osebnega vozila. Prav tako nima bančnega računa ali prihrankov.
necenzurirano.si

Tudi finančna uprava (Furs) od Snežiča že več let neuspešno terja več kot pol milijona evrov davčnega dolga. Ali je bilo o tej zadevi govora tudi ob nedavnem uradnem obisku njenega začasnega direktorja Ivana Simiča na davčni upravi Republike Srbske, ni znano. Naši davčni inšpektorji pa so že pred desetletjem ugotovili, da je Snežič med letoma 2000 in 2007 uradno prijavil slabih 91.000 evrov prihodkov, samo v letih 2006 in 2007 pa na osebni račun pri banki Unicredit položil za 820.000 evrov gotovine. 

Na lovu za Snežičevim skritim premoženjem je tudi specializirano državno tožilstvo, kjer zoper Snežiča, Đuđićevo in več drugih oseb vodijo kriminalistično preiskavo. Sumijo jih zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Preiskovalci so ugotovili, da je Đuđićeva delovala po navodilih Roka Snežiča – tudi konec leta 2017, ko je s SDS podpisala pogodbo, s katero je stranki posodila 450.000 evrov. Izročal naj bi ji gotovino, ki jo je Đuđičeva najprej položila na svoje račune. Denar naj bi nato legalizirala s posojili, ki so jih pri njej najemali različni podjetniki in posamezniki iz Slovenije.

Kako je delovala mreža, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov denarja.
Kako je delovala mreža, ki je prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov denarja.
necenzurirano.si

Preberite še:
Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi #intervju

Zakonca Snežič uradno skupaj prejmeta le 1000 evrov

Vsaj uradno bo Snežič denar za takso težko dobil tudi od svoje soproge. Čeprav je Klavdija Snežič ob madžarskih lastnikih ena največjih delničark Nova24TV, strankarske televizije SDS, ji te delnice ne prinašajo nobenih dividend. Uradno pa ima le 600 evrov plače. Zakonca Snežič naj bi torej imela le okoli 1000 evrov mesečnih prejemkov.

Klavdija Snežič plačo prejema od podjetja Rohrmontage s sedežem na Slovaškem, kjer je uradno zaposlena. Na to podjetje so premoženje že pred leti pred davčnimi organi umikali nekdanji župan Zavrča Miran Vuk, ki mu je vrsto let svetoval Snežič, in člani njegove družine. Tožilci so v preiskavi ugotovili, da vse niti poslovanja slovaškega podjetja v resnici tečejo prek podjetij v Sloveniji, ki jih obvladuje družina Vuk. Iz naše države je samo v drugi polovici leta 2017 prejelo za več kot milijon evrov nakazil, od tega je 150.000 evrov nakazalo Dijani Đuđić.

Rok Snežič, svetovalec predsednika vlade Janeza Janše za področje davkov, je v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi njegove vloge v mednarodni mreži za pranje denarja.
Rok Snežič, svetovalec predsednika vlade Janeza Janše za področje davkov, je v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi njegove vloge v mednarodni mreži za pranje denarja.
Zajem zaslonske slike

Snežiču bi lahko sodne takse poravnala odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji, ki ga zastopa v tožbah. Na takšen način jo je najmanj enkrat plačal tudi Janša. Leta 2010 je tako 13.455 evrov takse v tožbi zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda plačal Janšev odvetnik Franci Matoz, danes eden ključnih mož v državnem gospodarstvu. Tudi Snežičevega odvetnika sicer omenjajo dokumenti preiskovalcev. Andrej Ketiš je namreč lastnik podjetja Pretiosa Nepremičnine iz Maribora, ki je nakazalo neznani znesek državljanki BiH Tanji Subotić Došen, nekdanji Snežičevi uslužbenki v Banjaluki in uradni lastnici bančnih računov, prek katerih se je skupno prelilo skoraj deset milijonov evrov. Od tega je velik del končal v gotovini.

Preberite še:
Denar sumljivega izvora do SDS #dokument