Kdo je državi prodal kravate, ki jih nosita Janša in Logar

Na ministrstvu za zunanje zadeve so med vsemi možnimi dobavitelji promocijskih daril za predsedovanje EU našli prav podjetje brata predsednika vlade.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 29. 9. 2021, 05:55


JJ-zajem
Predsednik vlade Janez Janša s kravato z logotipom slovenskega predsedovanja EU, ki jo je ministrstvo za zunanje zadeve kupilo od podjetja Rajka Janše
posnetek Planet TV

Ko je Slovenija prvi dan julija prevzela vodenje EU, je minister za zunanje zadeve Anže Logar to označil za priložnost. Govoril je o krepitvi povezovanja med državami članicami in institucijami Unije. Toda predsedovanje EU je očitno tudi dobra poslovna priložnost za izbrance. Eden od njih je podjetnik Rajko Janša, brat predsednika vlade Janeza Janše.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so se tako spomladi odločili naročiti promocijska darila, povezana s predsedovanjem. Gre za 30.000 kemičnih svinčnikov, 500 dežnikov, 100 torb za dokumenti, 60 šalov in 60 kravat s celostno grafično podobo slovenskega predsedovanja. Posel so zaupali Rajku Janši. Podjetje Empis, ki je uradno v lasti njegovih otrok, saj ga je Rajko Janša tik lansko pred zamenjavo oblasti prodal, je 7. julija z ministrstvom podpisalo dve pogodbi, ki sta mu do zdaj prinesli skoraj 37.000 evrov prihodkov. To se je zgodilo le dan po tem, ko je Janez Janša v Evropskem parlamentu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja.

Kako je mogoče, da so ministrstvu za zunanje zadeve med vsemi možnimi dobavitelji promocijskih daril našli prav podjetje brata predsednika vlade?

Preberite še:
Radarski posli Janševega specialca v domačem Grosuplju

Povabili tri ponudnike. Kdo jih je izbral? 

Na Logarjevem ministrstvu dobavitelja niso iskali z javnim razpisom, ampak z evidenčnim naročilom. To jim od lani omogoča prvi paket proti korona ukrepov (PKP), s katerim je država mejno vrednost, nad katero je treba izvesti javno naročilo, zvišala z 20 na 40 tisoč evrov, kar bo v veljavi do konca tega leta. Kot so pojasnili na ministrstvu, so k oddaji ponudb povabili tri ponudnike: ob podjetju Empis še družbo Promos Marketing, ki se prav tako ukvarja z dobavo poslovnih daril, in podjetje Vibeit.

 Posel so oddali v dveh delih:

1. V prvem sklopu so zbirali ponudbe za kemične svinčnike. Med tremi povabljenimi je bilo najcenejše podjetje Empis, ki je ponudil ceno 72 centov za kos (brez DDV). To je 26 centov ceneje od ponudbe družbe Promos Marketing. Ministrstvo je tako Empisu za celotno pošiljko kemičnih svinčnikov plačalo 26.300 evrov.

2. V drugem sklopu pa je ministrstvo oddalo naročilo za torbe, dežnike, šale in kravate. Zanje je prejelo le dve ponudbi, pri vseh izdelkih pa je bil najcenejši spet Empis s ponudbo, vredno 10.400 evrov. Podjetje je kravato z logotipom slovenskega predsedovanja ministrstvu prodali za slabih 16 evrov. To je dva evra manj od cene iz ponudbe družbe Promos Marketing.

"Ponudbe (pri tem sklopu, op. a.) nismo oddali. To običajno naredimo takrat, ko presodimo, da ne bi bili konkurenčni oziroma da ne bi prišli do posla," nam je dejal Aleš Meglič, direktor podjetja Vibeit, enega od konkurentov na razpisu. Direktor Promos Marketinga Samo Vojnovič dogajanja okrog posla ni želel komentirati. V kratkem razgovoru nam ni želel potrditi, da je ponudbo sploh oddal.

Kako so se na ministrstvu odločili izbrati tri podjetja, povabljena k javnemu naročilu, ni jasno. Na fotografiji Anže Logar s kravato slovenskega predsedovanja EU.
Kako so se na ministrstvu odločili izbrati tri podjetja, povabljena k javnemu naročilu, ni jasno. Na fotografiji Anže Logar s kravato slovenskega predsedovanja EU.
STA

Zakaj lahko vlada posluje s premierovim bratom

Kdo in po kakšnem kriteriju je izbral tri ponudnike, ki so jih povabili k oddaji ponudb, ni jasno. Na vprašanje, ali so podjetje Empis povabili k oddaji ponudb na podlagi minulega sodelovanja, priporočila ali kakšnega drugega razloga, na ministrstvu niso odgovorili.

Toda na enak način je podjetju Empis poslovna darila konec lanskega leta uspelo prodati tudi generalnemu sekretariatu vlade. Tedaj ga je vodil Božo Predalič, ki je enako kot Logar dolgoletni član SDS. Šlo je za koledarje, kemične svinčnike, poslovnike in vrečke. Tudi v tem primeru je bil Empis izbran kot najugodnejši med tremi povabljenimi konkurenti.

Takrat so v generalnem sekretariatu vlade pojasnili, da  podjetje Empis ni na seznamu podjetij, za katere bi veljala omejitve poslovanja. Enako so nam zdaj zatrdili na ministrstvu za zunanje zadeve, saj Rajko Janša v podjetju nima več nobene formalne vloge. Kot zastopnik podjetja se je izbrisal v začetku lanskega februarja, ko se je po odstopu Marjana Šarca še ugibalo, ali bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado. Vodenje podjetja Empis je prevzela Maja Glinšek, ki že leta dela za Rajka Janšo.

Dokumenti, ki smo jih pridobili od ministrstva za zunanje zadeve, razkrivajo, da so podjetju Empis za 30.000 kemičnih svinčnikov plačali dobrih 26.000 evrov.
Dokumenti, ki smo jih pridobili od ministrstva za zunanje zadeve, razkrivajo, da so podjetju Empis za 30.000 kemičnih svinčnikov plačali dobrih 26.000 evrov.
Necenzurirano.si

Preberite še:
Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so "padli na tehničnem"

Posli Rajka Janše cvetijo

Tudi sicer posli brata predsednika vlade v zadnjem času cvetijo. Podjetje Empis je s prodajo poslovnih daril od lanske zamenjave oblasti opravilo za skoraj 179.000 evrov poslov z državnimi in občinskimi podjetji, javnimi zavodi in drugi javnimi subjekti. Koliko poslov so Rajku Janši v tem času oddali direktorji največjih slovenskih podjetij, kot so Petrol, Zavarovalnica Triglav in Telekom Slovenije, s katerim je včasih na veliko posloval, uradno ni mogoče ugotoviti. Pred zamenjavo oblasti je podjetje letno ustvarilo 600.000 evrov prometa, lani pa že skoraj milijon.

Za največje slovenske direktorje je že vrsto let značilno, da ob zamenjavah vlad pot do vsakokratne nove oblasti iščejo tudi prek poslov z njej prijateljskimi dobavitelji. Lani je tako podjetje Empis kar 45.000 evrov prejelo iz Skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki jo je do začetka lanskega novembra vodil Stojan Nikolić, nato pa ga je vladajoča koalicija zamenjala z izbrancem SMC Viktorjem Vračarjem. Oktobra lani pa je za 18.000 evrov poslovnih daril pri podjetju Empis naročil še Elektro Slovenije (Eles), ki ga vodi Aleksander Mervar.

Tudi vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi Uroš Urbanija, je od Empisa letos poleti kupil za 1542 evrov blaga za potrebe slovenskega predsedovanja Svetu EU. Na vrhu javnih naročnikov podjetja pa sta občina Grosuplje (45.000 evrov), ki velja za eno od trdnjav SDS, in njeno komunalno podjetje (111.000 evrov). Pred tretjim valom epidemije je podjetje Empis v svoj statut vpisalo več dodatnih dejavnosti, med drugim trgovino s "farmacevtskimi izdelki ter medicinskimi potrebščinami in materiali".