Logarjeva igra ali kdo nas vleče za nos #kolumna

Nekdo nas vleče za nos in to pošteno. Anže Logar v svoji politični karieri še ni javno izrekel besede, ki bi vodjo stranke spravila v slabo voljo.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 10. 12. 2023, 05:55


1697198536-dsc03553-1697198509897
Anže Logar ni politik. Je lesena lutka, oblečena v politika, ki opravlja določene politične funkcije po navodilih pomembnejših od sebe.
Sašo Švigelj

"Morda se niti ni mogoče pretvarjati, da si nekdo drug, brez da bi to tudi postal." (Enderjeva igra, vojaški znanstvenofantastični roman ameriškega pisatelja Orsona Scotta Carda, 1985)

Skozi vročo politično zimo je udarila vest, da naj bi se Anže Logar podal na samostojno politično pot. Dolgotrajni poslanec SDS, minister njene tretje vlade, kandidat SDS za župana Ljubljane in predsednika republike ter goreč podpornik Janeza Janše ni več dobrodošel v svoji stranki. Izvršni odbor meni, da njegove vrednote niso vrednote SDS.

Nekdo nas vleče za nos in to pošteno. Anže Logar v svoji politični karieri še ni javno izrekel besede, ki bi vodjo stranke spravila v slabo voljo. Njegov repertoar je smehljanje za kamere, nov puder nadomesti poglobljeno stališče in višek analize je zanj neka na pamet naučena fraza, ki o temi ne pove ničesar. Anže Logar ni politik. Je lesena lutka, oblečena v politika, ki opravlja določene politične funkcije po navodilih pomembnejših od sebe. Trditev, da ima ta lutka kakšna stališča, je svojevrsten zdrs, saj jih niti ni zmožna imeti.

Ta lesena lutka naj bi sedaj šla iz svoje matične stranke in bojda ustanavljala svojo. Verjetno bi pri tem uporabila Platformo Sodelovanja, ki seveda ni bila ustanovljena kot ogrodje za točno ta manever, ampak z nekim popolnoma drugim namenom. Ta je v zadnjem letu in pol sicer potihnil in izginil, veliki lutkasti vodja Platforme Sodelovanja v parlamentu sodeluje izključno s svojo stranko.

Preberite še:
Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

Naredili bodo, kar jim bo povedal Janez

Sedaj ga mečejo ven iz stranke in javnosti sporočajo, da on pa ni več njihov, ampak mora ostati z njimi, sicer so skregani. Še jezik so mu pokazali, tako hudo je. Za javnost in kamere seveda, načrt v ozadju je seveda že spisan in nič kaj tajen.

Anže Logar in njegova nova stranka bosta plesala tako, kot jima bo rekel Janša.
Anže Logar in njegova nova stranka bosta plesala tako, kot jima bo rekel Janša.
M24

Desna stran parlamenta ve, da bodo čez dobri dve leti spet volitve in bodo imeli možnost, da se ponovno zasukajo na oblast. Vedo tudi, da s svojo presušeno kadrovsko lužo ne prepričajo več nikogar, zvestih sledilcev je pa premalo, da bi vzeli in držali oblast.

Načrt je torej, da bodo lutko uporabili za satelitsko stranko, ki bo prepričala take ali drugačne volivce in delovala na sodelovanju. Sodelovali bodo z vsemi in nikogar ne bodo izključevali. Povedano drugače, naredili bodo, kar jim bo povedal Janez. In to bo sodelovanje, ker oni ne izključujejo nikogar. Če bo kaj predlagal Kordiš, bodo sodelovali in vprašali Janeza, kaj jim je narediti.

Popolnoma enak manever so si privoščili že leta 2011 z Državljansko Listo Gregorja Viranta, še enega nekdanjega ministra v Janezovi vladi. Takrat smo celo nasedli in Virant je bil tisti, ki je omogočil uničujočo drugo vlado SDS.

Preberite še:
Populisti nikoli ne rešijo težav, o katerih govorijo #kolumna

Logar je to, kar je bil leta 2011 Virant

Kakšna usoda čaka Logarjev projekt, ni težko ugotoviti. Gregorja Viranta ni več v politiki, ker je zaradi delovanja v drugi vladi izgubil vso podporo volivcev. Tretjo vlado sta omogočili nekdaj mogočni stranki SMC/Konkretno in DeSUS, ki obe skupaj na zadnjih volitvah nista dobili niti enega odstotka glasov. Štiri petine volilnega telesa se strinjajo, da je Janez kot politik strupen in je potrebno storiti vse, da se mu prepreči prevzeti oblast. Del ene petine ga obožuje, del tolerira, kar je dovolj za vsakokratno hlastanje po oblasti.

Gregor Virant (na fotografiji) je bil minister v prvi Janševi vladi. Leta 2011 pa je ustanovil svojo stranko in zagotovil poslanske glasove Janši, zato da se je ta lahko ponovno zavihtel na oblast.
Gregor Virant (na fotografiji) je bil minister v prvi Janševi vladi. Leta 2011 pa je ustanovil svojo stranko in zagotovil poslanske glasove Janši, zato da se je ta lahko ponovno zavihtel na oblast.
Arhiv Svet24

Ker z odprtimi kartami ne pridejo nikamor, so izbrali zaprte. Logar nikomur ne govori, da gre za pretkan manever, s katerim bi svojega ljubljenega vodjo še četrtič spravil na oblast. V javnosti sta se skregala in on bo šel na svojo samostojno pot, ki bo samostojna točno toliko, kot je samostojno njegovo delovanje v državnem zboru. Gre za podtaknjenca za en volilni cikel, v katerem bi Janez poskušal pokoriti državni aparat in tako ali drugače zagotovil, da ne bo več izgubil volitev. Ni toliko važno, kdo glasuje, kot kdo šteje glasove, pravi reklo in Janez si ga je vzel k srcu.

Logarjeva igra ni nič več kot še eden v dolgi vrsti pritlehnih in vedno bolj obupanih manevrov, kako bi klika, ki se igra politiko, prevzela in obdržala oblast. Vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki se ukvarja z nezakonitim financiranjem političnih strank, ne pušča kaj dosti dvomov in pred naslednjimi volitvami bomo brali tudi končnega. Povedalo ne bo kaj dosti novega, toda ponovno bo predstavljeno, kakšno nevarnost za Slovenijo pomeni četrta Janezova vlada. Zgodovina se ponavlja, pravijo.
Ker se nevarnosti zavedamo, je prostovoljno ne bomo izbrali.

Preberite še:
Kraljestvo Janezove sence #kolumna

Zgodovina se ponavlja

Logarjev manever je dejansko le poskus, kako bi nam tako vlado vsilili skozi zadnja vrata. Tudi javno kreganje in kazanje jezika je namenjeno samo temu, da bi projektu dali trohico kredibilnosti.

Čez približno dve leti bomo v predvolilnem času in ne dvomim, da bo na volitvah kandidiral tudi Anže Logar s temo povezovanja in sodelovanja. Takrat se bo potrebno spomniti, s kom se on povezuje, s kom sodeluje in koga izključuje, medtem ko govori, da izključeval pa on ne bi.

Zgodovina se ponavlja, toda z nekaj sreče bo tale Logarjeva igrica zadnji poskus klike. Še ene volitve torej in morda, mogoče, morebiti se bo potem le nekaj spremenilo.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.