Uradno: Janković bi rušil Jelinčičevo vilo

Nov udarec za Zmaga Jelinčiča: vila, za katero želi iztržiti tri milijone evrov kupnine, je v prostorskih aktih ljubljanske občine predvidena za rušenje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 20. 2. 2023, 05:55


zmago-jelinčič
Zmago Jelinčič želi drago prodati vilo v Ljubljani, s kupnino poplačati nekdanjo ženo in se preseliti na Obalo. Toda njegov načrt je zdaj pod velikim vprašajem.
Google

Vila Zmaga Jelinčiča, prvaka Slovenske nacionalne stranke (SNS), ki ima v njej tudi svoj sedež, je v prostorskih aktih Mestne občine Ljubljana (MOL) namenjena za rušenje. 

To so nam v petek, po dveh tednih čakanja na odgovore, potrdili na ljubljanski občini, ki jo vodi Zoran Janković. Nepremičnina, ki jo želi Jelinčič prodati za tri milijone evrov, namreč sodi med objekte na območju nekdanje Tobačne, za katere je po veljavnih prostorskih aktih predvidena odstranitev. Tega Jelinčič ne more več preprečiti. Zakaj ne? Ker je bil kot lastnik vključen v pripravo akta, odgovarjajo na občini. 

Zgodba o Jelinčičevi vili tako dobiva novo razsežnost. Že v začetku februarja smo razkrili, da želi Jelinčič vilo v Ljubljani prodati, ker denar od kupnine potrebuje za poplačilo zahtevka svoje nekdanje soproge Monike Zupanc. Ta je danes uradna lastnica njegove hiše z bazenom v Žusterni pri Kopru, kamor se želi Jelinčič preseliti. Če mu torej vile v Ljubljani ne bi uspelo prodati, bi lahko dokončno ostal tudi brez hiše v slovenski Istri.

Toda po prostorskih aktih, ki jih je Mestna občina Ljubljana sprejela leta 2009, vila ne leži več na stavbnem zemljišču, saj je to namenjeno gradnji nove ceste. Gre za območje, na katerem je predvidena gradnja devetih stolpnic s 600 stanovanj, hotela ob križišču Tivolske in Tržaške ceste, velike podzemne garaže s 3.600 parkirnimi mesti ...  Čez Jelinčičevo vilo bi tako šla cesta, prek katere bi stanovalci novih stolpnic dostopali do Tivolske ceste.

Vila Zmaga Jelinčiča v Žusterni.
Vila Zmaga Jelinčiča v Žusterni.
Primož Lavre

Takrat nam je Jelinčič precej suvereno zatrjeval, da o tem ne ve ničesar. "Vse je v najlepšem redu. Cesta gre mimo hiše. Verjetno vi več veste od mene," nam je zatrdil. Toda po naših informacijah je za nov status zemljišča izvedel, ko se je pripravljal na prodajo hiše. Kako je torej mogoče, da je bil kot lastnik vključen v spremembe prostorskih aktov, kot so nam zatrdili na ljubljanski občini?

Preberite še:
Zmago Jelinčič v škripcih. Ga bo rešil Janković?

Jelinčičevi načrti se podirajo

V vsakem primeru so Jelinčičevi načrti za zdaj padli v vodo. "Hiša se lahko ohrani, ni je nujno treba porušiti. Toda lastnika čaka dolga pravna pot. Bistveno je, kako dokazati, kdaj je za to izvedel in ali je morda zaradi tega zamudil kakšne roke," nam je že pred časom potrdil sogovornik iz urbanističnih krogov, ki ni želel ostati imenovan. Jelinčič je sicer zatrdil, da je vilo prvič prodajal že v letih 2017 in 2018, a posla ni izpeljal, ker je zanjo želel tri milijone evorv, nepremičninska agencija pa je ceno določila pri 1,35 milijona evrov. "Toliko je vredna samo parcela, brez hiše," je poudarjal Jelinčič. Ali res že takrat ni vedel, da njegova parcela ni več stavbna?

Gre sicer za vilo, s katero je bila povezana ena od Jelinčičevih afer. Po poročanju več medijev mu jo je namreč leta 2000 prenovil SCT, nekdanji največji slovenski gradbinec, ki ga je vodil pokojni Ivan Zidar. Takrat je staro ljubljansko vilo z rumeno fasado spremenil v postmoderni objekt s približno 400 kvadratnimi metri površine, tremi nadstropji in več terasami. Šlo je za projekt, že takrat vreden 300.000 evrov. Ali in kako ga je Jelinčič plačal, nikoli ni bilo znano. Zanj nikoli ni najel posojila, ki bi ga zavaroval s hipoteko na vili. 

Jelinčič za hišo v Ljubljani pričakuje več kot tri milijone evrov. A je to preveč, saj je nepremičnina predvidena za rušenje.
Jelinčič za hišo v Ljubljani pričakuje več kot tri milijone evrov. A je to preveč, saj je nepremičnina predvidena za rušenje.
Google

Današnji izgled območja nekdanje Tobačne.
Današnji izgled območja nekdanje Tobačne.
MOL

To je bilo prav v času, ko se je SCT z italijanskim Grassettom boril za zmago na razpisu za gradnjo trojanskega avtocestnega predora. Tedaj je Jelinčič postavljal poslanska vprašanja, v katerih je ščitil "ustavne pravice SCT", napadal Italijane in takratno vlado Janeza Drnovška. Že takrat je bil Jelinčič v političnih krogih znan po trgovanju s poslanskimi vprašanjimi in glasovi. Nato je Jelinčič le priznal, da je SCT sodeloval pri prenovi. Natančneje, za njegovo vilo je naredil fasado. Zidar je sicer na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo zatrjeval, da SCT nobenemu poslancu ni ničesar gradil in da z nikomer ni podpisal pogodbe.

Preberite še:
Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Boj za premoženje

Istega leta je njegova takratna soproga, sicer javna uslužbenka, zaposlena na ljubljanski občini, na dražbi kupila zemljo ob obalni cesti, ki povezuje Koper in Izolo. Za 2.200 kvadratnih metrov zemljišča je odštela 576.000 evrov oziroma slabih 300 evrov za kvadratni meter. Moniki Zupanc je denar za nakup parcele na Primorskem podaril Jelinčič, ta pa naj bi ga po lastnih besedah dobil s prodajo tretje največje zbirke jugoslovanskih bankovcev na svetu in rimske srebrnike. 

Objekti, ki jih predvideva OPPN Tobačna, in cesta, predvidena čez Jelinčičevo parcelo.
Objekti, ki jih predvideva OPPN Tobačna, in cesta, predvidena čez Jelinčičevo parcelo.
MOL

Kmalu zatem, leta 2012, je Jelinčič prejel 25.000 evrov od podjetja, ki naj bi bilo vpleteno v domnevno pranje denarja, s katerim naj bi oblast v Azerbajdžanu podkupovala politike v Evropi. Jelinčič je bil opazovalec tamkajšnjih volitev, njegova soproga pa članica delegacije MOL, ki je leto dni zatem obiskala Azerbajdžan. Jelinčič se je branil, da je denar prejel za ruski prevod knjige Ukana slovenskega avtorja Toneta Svetine, ki ga v javno dostopnih virih ni mogoče najti.

Od oktobra 2021 je sicer na polovici nepremičnine v Ljubljani vknjižena prepoved obremenitve in prodaje zaradi tožbe oziroma spora z nekdanjo soprogo. Ta namreč zahteva polovico skupnega premoženja v vrednosti 3,3 milijona evrov. Jelinčič je prepričan, da ji pripada le en odstotek tega premoženja, ostalih 99 odstotkov pa je njegovih. Proti njej je zato vložil tožbo, s katero je zahteval vračilo denarja, ki ki ga je podaril za nakup parcele na Primorskem.

Preberite še:
Jelinčič Bavčarju: Treba je 'spucat' NPU #video