Jelinčič Bavčarju: Treba je 'spucat' NPU #video

Objavljamo video pogovora, v katerem se Zmago Jelinčič, Igor Bavčar in Dimitrij Rupel pogovarjajo o nujnih zamenjavah na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 29. 6. 2020, 13:50


Screenshot 2020-06-29 at 13.09.40
/
posnetek zaslona / Top TV

Zmago Jelinčič: "Saj bomo videli zdaj. NPU je treba spucat najprej. Tam je Kresalka noter nasmolila vse mogoče, ne?"

Igor Bavčar: "Kje?"

Zmago Jelinčič: "V NPU."

(Igor Bavčar prikima)

To je del pogovora med predsednikom Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagom Jelinčičem in nekdanjim ministrom za notranje zadeve Igorjem Bavčarjem, ki zaradi pranja denarja pri poslih z delnicami Istrabenza prestaja zaporno kazen na Dobu. Srečala sta se prejšnjo sredo na predstavitvi nove knjige publicista Igorja Omerze v ljubljanski kavarni SEM. Za mizo sta sedela skupaj z Omerzo, nekdanjim ministrom za zunanje zadeve Dimitrijem Ruplom in nekdanjim glavnim sindikalistom Slovenskih železnic (SŽ) Slavkom Kmetičem.

Bavčar o udbovcih med policisti 

Posnetek TOP TV razkriva, da so se navzoči pogovarjali tudi o policiji. Jelinčič je v pogovoru poudaril, da je najprej treba počistiti NPU. Takoj zatem postane jasno, da je imel v mislih posamezne kriminaliste, ki očitno niso pogodu ne sedanji vladi ne njemu. Bavčar, ki ga je NPU pred leti uspešno preiskoval v dveh zadevah, mu je tiho prikimal, enako tudi Slavko Kmetič.

Avtor videoposnetka je TOP TV

V nadaljevanju pogovora beseda teče o vlogi policije v času osamosvojitve. "Igor je razlagal že od začetka, da (policija, op. a.) ni bila čisto na naši strani," je pripomnil Rupel. "Kje pa! Jaz sem moral pustit vse te, ki zdaj vodijo (Združenje, op. a.) Sever ... Vsa ta ekipa je bila čisto udbovska," mu je pritrdil Bavčar. Pri tem je poimensko omenil Tomaža Časa, predsednika Združenja policijskih veteranskih organizacij Sever. "Zdaj delajo spiske pri rezervnih oficirjih, kdo je zanesljiv in kdo ni. Ne vem, s kakšnim kontekstom ... Ni znal povedat. Včeraj sem bil v Laškem," pa je dodal Kmetič, ki ga je vladna koalicija imenovala v programski svet RTV Slovenija. 

Zakaj Jelinčiča moti NPU? Ker je preiskovanec

NPU je Jelinčiču že nekaj časa trn v peti. Že prejšnji mesec je Jelinčič s poslansko pobudo vladi predlagal razpustitev NPU. Tik pred tem je vrh policije s položaja direktorja NPU razrešil Darka Muženiča in nanj imenoval Igorja Lambergerja. Ne le, da Jelinčič pri NPU deluje usklajeno s SDS, ampak ima za obračun s posameznimi kriminalisti tudi močan osebni motiv. 

NPU ga namreč preiskuje v zadevi Baku. Odmevna korupcijska afera je izbruhnila zaradi sumov, da je vlada v Azerbajdžanu podkupila štirinajst nekdanjih članov parlamentarne skupščine Sveta Evrope, med njimi tudi Jelinčiča, ki so nato glasovali proti poročilu, kritičnem do razmer v tej državi. Za to naj bi Jelinčič prejel 25.000 evrov. Sam se brani, da je denar prejel za prevod ene od knjig Toneta Svetina v ruščino. Toda mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je pozneje razkril, da je Jelinčiču denar nakazalo eno od podjetij, prek katerega je azerbajdžanska vlada podkupovala politike in novinarje.

V istem pogovoru so se navzoči pogovarjali tudi o nedavnem incidentu na meji z Italijo, v katerem je slovenski vojak uperil puško v zamejskega Slovenca. "Če bi šel jaz čez mejo, ne bi govoril," ponosno pove Jelinčič, ki je že pred časom govoril o streljanju migrantov. Incident je bil po njegovem mnenju "organiziran". Na koncu je beseda stekla tudi o Marjanu Šarcu. Medtem ko ga Bavčar cinično označi za genija, se je Kmetič vprašal, "ali narod res ne ve, kakšen kreten je ta človek".