Zmago Jelinčič v škripcih. Ga bo rešil Janković?

Prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) je želel svojo hišo prodati za tri milijone evrov. Kje se je zapletlo? In kaj ima s tem ljubljanski župan Zoran Janković?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 6. 2. 2023, 05:55


zmago jelincic pl
Zmago Jelinčič želi prodati svoje domovanje na Bleiweisovi ulici v Ljubljani. Toda njegova pričakovanja so očitno previsoka.
Primož Lavre

Zmagu Jelinčiču v zadnjem času ne gre po načrtih. V državni politiki ga ni več. Njegovi Slovenski nacionalni stranki (SNS) se namreč na aprilskih volitvah ni uspelo uvrstiti v parlament, zato je tudi sam ostal brez poslanskega položaja. Zdaj ima težave tudi s svojo hišo v Ljubljani. Želel jo je prodati za tri milijone evrov, a to mu očitno ne bo uspelo. Čez njegovo parcelo je namreč po prostorskih načrtih Mestne občine Ljubljana (MOL) predvidena izgradnja ceste. 

Informacija, da želi Jelinčič prodati svojo hišo na Bleiweisovi cesti, kjer je tudi sedež SNS, se je pred tedni razširila v ljubljanskih nepremičninskih krogih. V petek nam jo je potrdil tudi sam Jelinčič. "Prodal bom hišo v Ljubljani in se preselil na morje," nam je dejal. A pri tem ni želel razkriti, kdaj se bo to zgodilo. "Ko bo priložnost za to," je bil skrivnosten Jelinčič. Kot smo neuradno izvedeli, želi za hišo iztržiti okrog tri milijone evrov. Natanko toliko od njega v postopku razveze zahteva njegova nekdanja soproga Monika Zupanc, uradna lastnica vile z bazenom v Žusterni pri Kopru, kamor se želi preseliti Jelinčič. 

Toda pri tem je prvak SNS naletel na težavo. Znesek, ki ga pričakuje za hišo, se zdi v tem trenutku daleč od realnega. Zakaj? Ker parcela, na kateri stoji njegova hiša, že več let ni stavbno zemljišče, ampak je namenjena prometnim površinam. 

Jelinčič za hišo v Ljubljani pričakuje več kot tri milijone evrov.
Jelinčič za hišo v Ljubljani pričakuje več kot tri milijone evrov.
Google

/
/
Google

/
/
Google

Preberite še:
Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri milijone evrov.

Čez dnevno sobo pelje nova cesta 

Začetek zgodbe sega v leto 2009. Takrat so na MOL, ki jo vodi dolgoletni župan Zoran Janković, pripravili in sprejeli občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje nekdanje Tobačne. Pred tem je na natečaju prvo nagrado dobila arhitekturna rešitev, ki je za to območje predvidevala 600 stanovanj v devet stolpnicah, v katerih bi bili tudi trgovski in poslovni prostori, in hotel ob križišču Tivolske in Tržaške. Načrt je predvidel tudi veliko podzemno garažo s kar 3600 parkirnimi mesti.

Toda gradbeni projekt se je zaustavil zaradi stečaja investitorja, družbe Imos – G, ki je bila v lasti skupine Imos. Za njim je ostala le gradbena jama za podzemno garažo. Leta 2020 je kompleks iz stečajne mase na dražbi kupilo podjetje AS57, zanj pa odštelo 25 milijonov evrov. V ozadju podjetja je nepremičninski mogotec Aleksander Jereb, sicer lastnik družb Kompas Shop in Akustika Group. Kdaj bo nadaljeval 200 milijonov evrov vreden projekt, ni znano. Zaenkrat je na zemljišču parkirišče, na katerem po visokih cenah parkirajo obiskovalci bližnje upravne enote. 

Od tega, kdaj se bo začela gradnja, je po naših informacijah odvisna tudi usoda Jelinčičeve parcele. Iz OPPN izhaja, da so na njej predvidene javne površine, hkrati pa je tudi del prostorske enote, namenjene gradnji. Medtem je iz zazidalne situacije razvidno, da je na njej predvidena izgradnja nove ceste, prek katere bi stanovalci novozgrajenih stolpnic dostopali do Tivolske ceste.

Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) Tobačna.
Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) Tobačna.
MOL

Objekti, ki jih predvideva OPPN Tobačna, in cesta, predvidena čez Jelinčičevo parcelo.
Objekti, ki jih predvideva OPPN Tobačna, in cesta, predvidena čez Jelinčičevo parcelo.
MOL

Današnji izgled območja nekdanje Tobačne.
Današnji izgled območja nekdanje Tobačne.
MOL

Preberite še:
Jelinčič Bavčarju: Treba je 'spucat' NPU #video

"Tam je velika luknja, polna vode, notri pa žabe"

Z vprašanji smo se v petek obrnili na MOL. Zanimalo nas je, kako občinski podrobni prostorski načrt Tobačna posega v Jelinčičevo parcelo in ali ima kot lastnik nepremičnine kakršnokoli pravico preprečiti gradnjo ceste oziroma druge poseg. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Jelinčič nas je v petek prepričeval, "da je vse v najlepšem redu". Da bi čez njegovo parcelo peljala nova cesta, kot je razvidno iz občinskega prostorskega načrta, mu ni znano. "Cesta gre mimo hiše. Verjetno vi več veste od mene," nas je skušal odpraviti. Toda viri iz urbanističnih krogov so ob vpogledu v prostorski načrt potrdili, da je zemljišče namenjeno gradnji ceste. "Hiša se lahko ohrani, ni je nujno treba porušiti. Toda lastnika čaka dolga pravna pot. Bistveno je, kako dokazati, kdaj je za to izvedel in ali je morda zaradi tega zamudil kakšne roke," nam je dejal sogovornik, ki ni želel ostati imenovan. 

Kot poudarja Jelinčič, bi novozgrajeni objekti na območju nekdanje Tobačne že zdavnaj morali stati, a temu ni tako. "Tam je velika luknja in v njej stoji voda, notri pa žabe. Se bojim, da se bo železnica podrla vanjo," je opozoril Jelinčič. Na Slovenskih železnicah (SŽ) so sicer že pred časom zagotovili, da z ustreznimi meritvami pozorno spremljajo dogajanje in da je gradbena jama stabilna.

Vila Zmaga Jelinčiča v Žusterni.
Vila Zmaga Jelinčiča v Žusterni.
Primož Lavre

Jelinčič se želi preseliti v vilo z bazenom, ki si jo je zgradil v Kopru. Težava je v tem, da je še vedno v lasti njegove nekdanje soproge.
Jelinčič se želi preseliti v vilo z bazenom, ki si jo je zgradil v Kopru. Težava je v tem, da je še vedno v lasti njegove nekdanje soproge.
Primož Lavre

Preberite še:
Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Hiše ne more prodati brez bivše žene

Če gre verjeti Jelinčiču, nobene ovire načrtovani prodaji ne predstavlja niti plomba oziroma "zaznamba spora za pridobitev lastninske pravice", ki jo je na nepremičnini vpisala nekdanja soproga. Ta je leta 2019, kmalu po ločitvi, zoper njega vložila tožbo, s katero zahteva polovico skupnega premoženja v vrednosti 3,3 milijona evrov, in sicer od raznih dragocenih zbirk do hiše v Ljubljani in vikenda v Žusterni. Jelinčič je prepričan, da ji pripada le en odstotek tega premoženja, ostalih 99 odstotkov pa je njegovih.

Proti njej je zato vložil tožbo, s katero je zahteval vračilo dobrih 600 tisoč evrov, ki ji jih je leta 2011 podaril za nakup parcele na Primorskem. Tri leta pozneje sta sklenila še darilno pogodbo. Kot se je izkazalo, je bilo to v času, ko je bil Jelinčič v postopku finančne uprave (Furs) zaradi domnevno nepojasnjenega premoženja. Pozneje je pojasnjeval, da je do tega denarja prišel s prodajo tretje največje zbirke jugoslovanskih bankovcev na svetu in rimskih srebrnikov. Medtem ko o lastništvu vile v Žusterni še vedno odloča sodišče, imata zakonca možnost njene souporabe. 

Nekdanja soproga mu ni ostala dolžna. Kot že omenjeno, se je vpisala na polovici hiše v Ljubljani, zaradi česar Jelinčič ne more prosto razpolagati s tem premoženjem. Četudi bi našel kupca, ki bi bil pripravljen zanjo plačati tri milijone evrov, bi se morala s prodajo strinjati tudi nekdanja soproga. To pa bi bilo le v primeru, da bi ji izplačal zahtevano vsoto.