Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa noče plačati

V izgubljenih tožbah, ki jih je vložil proti novinarjem necenzurirano.si, bi moral Rok Snežič plačati za okrog 20 tisoč evrov sodnih stroškov, a tega ne želi. Za državo je namreč uradno revež, ki nima v lasti nobenega premoženja.

Avtor: Uredništvo
petek, 23. 2. 2024, 05:55


rok-snežič
Rok Snežič poskuša s serijo tožb utišati novinarje necenzurirano.si. Zdaj, ko jih serijsko izgublja, pa noče poravnati stroškov, ki jih je povzročil.
Bobo

Davčni svetovalec Rok Snežič, sicer osumljenec različnih kaznivih dejanj v več ovadbah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), serijsko izgublja tožbe, ki jih je vložil proti sedanjim in nekdanjim novinarjem necenzurirano.si.

Od 51 zasebnih kazenskih tožb, ki jih je od leta 2020 naprej proti nam vložil zaradi domnevne razžalitve in žaljive obdolžitve, je namreč do zdaj pravnomočno končanih že 21 zadev. Te se nanašajo na osem objavljenih novinarskih prispevkov. V vseh je sodišče razsodilo v prid novinarjev necenzurirano.si. Pri tem nekaterih tožb sploh ni vzelo v obravnavo, saj jih je Snežič vložil več kot tri leta po objavi. Navedbe v novinarskih prispevkih so ga začele motiti šele, ko je na oblast prišla tretja vlada Janeza Janše.

V teh 21 zadevah je sodišče odločilo še, da mora Snežič skupaj poravnati za okrog 19.000 evrov stroškov. Toda teh ne želi plačati, po slovenski zakonodaji pa jih je nemogoče izterjati. Četudi se Snežič prevaža z avtomobili najvišjega cenovnega razreda, uporablja več nepremičnin v Sloveniji in tujini, več kot očitno razpolaga z večjimi količinami gotovine, v Mariboru pa gradi luksuzno vilo, je namreč za državo uradno revež, ki nima bančnega računa, mesečno pa ima le slabih 350 evrov prihodkov.

Preberite še:
Za državo je revež, doma pa vila in gora gotovine

"Posmeh vsem ljudem, ki zaupajo institucijam te države"

Poročali smo že, da je Snežič več mesecev zavlačeval in se skušal izogniti tudi plačilu za pet tisoč evrov sodnih taks, ki mu jih sodišče zaračunalo ob serijskem vlaganju tožb. Pri tem je zatrjeval, da sam nima v lasti praktično nobenega premoženja, le nekaj mesecev pred tem pa naj bi s soprogo podpisala sporazum, s katerim sta uradno ločila njuno osebno imetje. Pred šestimi meseci je sicer finančna uprava (Furs) zasegla luksuzno vozilo znamke maserati, ki ga je uporabljal Snežič. To je bilo uradno v lasti njegovega prijatelja in poslovnega partnerja iz Banjaluke, ki je zdaj zaradi zasega proti državi vložil tožbo.

Rok Snežič na elitni lokaciji v Mariboru gradi vilo.
Rok Snežič na elitni lokaciji v Mariboru gradi vilo.
Andrej Petelinšek

"Že nekaj let iz prve vrste gledamo, kako se Snežič posmehuje pravni državi v Sloveniji in njenim institucijam. Proti nam serijsko vlaga tožbe, ker želi na vsak način utišati naše pisanje o njegovi poslih, in se s tem še javno baha. Ko se ob kakšni priložnosti celo potrudi priti na sodišče, predlagano pričo javno ozmerja kot 'muslimanskega skrajneža' (novinarja Avda Avdića, op.a). Ko s svojimi pamfleti na sodišču pričakovano pogori, račune zanje pa je treba plačati, Snežič izgine," je dejal Primož Cirman, urednik necenzurirano.si.

"Otroke in mladostnike učimo in vzgajamo, da v tej državi veljajo določena pravila. Toda v tej isti državi je očitno mogoče, da si nekdo gradi vilo in vozi maseratije, medtem ko je za državo praktično socialni primer. Kamera ga ujame, ko prešteva bankovce za pomoč pri nekem javnem razpisu. Plačuje po več deset tisoč evrov za obcestne plakate, celo v neposredni bližini sedeža Fursa, in oglaševanje na najbolj obiskanih spletnih portalih, za sodne takse in stroške pa denarja nikoli nima. To je posmeh vsem ljudem, ki živijo v tej državi in zaupajo njenim institucijam," je poudaril Cirman.

"Medtem ko se na ravni EU skuša omejiti pojav strateških tožb (SLAPP), je v Sloveniji sporočilo nosilcem kapitalske in politične moči jasno: vlagajte jih proti tistim, ki vam gledajo pod prste, saj vas ne bodo stale ničesar," je dodal Cirman.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Na sojenje čaka še 28 Snežičevih tožb

Trenutno je v fazi glavne obravnave že oziroma še bo šest različnih zadev, ki skupaj obsegajo 28 kazenskih tožb. Novinarji so se zoper zasebne tožbe pritožili, vendar je sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča njihove ugovore zavrnil. Glede dveh tožb pa o našem ugovoru še ni odločil.

Rok Snežič je eno od tožb zoper bosanskega novinarja Avda Avdića že izgubil. Ko se je začelo sojenje v drugi tožbi, je pred prišel z majico s podobo Martina Krpana, ki seka glavo Turku, torej muslimanu. Zaradi provokacije Snežiča je bosansko veleposlaništvo posredovalo noto na slovensko zunanje in notranje ministrstvo.
Rok Snežič je eno od tožb zoper bosanskega novinarja Avda Avdića že izgubil. Ko se je začelo sojenje v drugi tožbi, je pred prišel z majico s podobo Martina Krpana, ki seka glavo Turku, torej muslimanu. Zaradi provokacije Snežiča je bosansko veleposlaništvo posredovalo noto na slovensko zunanje in notranje ministrstvo.
24ur

Povod za tožbe so v veliki večini zadev novinarski prispevki o Snežičevih poslih v Sloveniji in tujini, njegovih povezavah z Dijano Đuđić, in vlogi pri posojilu, ki ga je konec leta 2017 pri tej državljanki Bosne in Hercegovine najela Slovenska demokratska stranka (SDS). Snežič tako kot neresnične in popolnoma izmišljene označuje navedbe, da je tesno povezan z Dijano Đuđić, v teh navedbah pa vidi celo žalitev. Pri tem vztraja kljub številnim dokazom, ki kažejo nasprotno.

Tako so televizijske kamere Dijano Đuđić že leta 2018 ujele v njegovem nočnem klubu v Banja Luki, kjer je sprejela novinarje in jih odpeljala do Snežiča. Skupaj z Đuđić je večkrat prešel mejo na poti iz Banjaluke v Slovenijo in nazaj, kamere pa so njo posnele tudi v bančni poslovalnici, ko je dvigovala večje vsote gotovine, ob tem pa prek telefona komunicirala s Snežičem. Tudi kriminalisti NPU utemeljeno sumijo, da sta skupaj sodelovala pri storitvi kaznivih dejanj.

Preberite še:
Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti

V Sloveniji zaprl še zadnji račun

Podjetje Snežič davčni inženiring, ki slovenske podjetnike s plakati ob avtocestah vabi v "davčno oazo" Bosno in Hercegovino, je sicer v Sloveniji zaprlo edini bančni račun. To je storilo v začetku lanskega novembra, le nekaj dni po objavi posnetka na Pop TV, na katerem Snežič sprejme pet tisoč evrov gotovine, domnevno zaradi pomoči pri pridobitvi posla z avtovleko na državni Družbi za avtoceste (Dars).

V posmeh državi: davčni svetovalec in dolžnik je v neposredni bližini sedeža Fursa zakupil plakate, s katerimi je podjetnike vabil v Bosno in Hercegovino.
V posmeh državi: davčni svetovalec in dolžnik je v neposredni bližini sedeža Fursa zakupil plakate, s katerimi je podjetnike vabil v Bosno in Hercegovino.
necenzurirano.si

Ali je edino podjetje, registrirano v Sloveniji, ki ga še vodi Snežič, bančni račun zaprlo zaradi postopkov, ki jih proti temu davčnemu svetovalcu vodijo različni organi, uradno ni jasno. Četudi podjetje v Sloveniji nima več računa, šele konec novembra pa je odprlo enega v tujini, pa v nekaterih največjih medijih še vedno intenzivno oglašuje. Plačuje tudi oglaševalske in zasramovalne kampanje. Lani je recimo naročil in plačal plakate, s katerimi se je hvalil, da "Snežič odpira vrata v Dars, Luko Koper, Slovenski državni holding (SDH) in Slovenske državne gozdove (SiDG)".

Snežič se je sicer kot direktor v poslovni register vpisal marca lani, dobrega pol leta pozneje pa je ta položaj prepustil soprogi. Nato je v zadnjih dneh lanskega leta spet prevzel direktorski položaj. To je formalno edina zastopniška funkcija, ki jo Snežič opravlja v Sloveniji.