Snežič rešuje novo vilo pred državo

Milijon evrov vredna vila, ki jo v elitnem predelu Maribora gradi Rok Snežič, za državo oseba s socialnega dna, ima novega lastnika.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 10. 5. 2023, 05:55


rok-snežič
Za državo je revež, doma pa vila in gora gotovine. Na fotografiji vila, ki jo v Mariboru gradi Rok Snežič.
necenzurirano.si

Konec februarja je v javnosti odmevala akcija uslužbencev finančne uprave (Furs), ki so sredi Maribora zasegli prestižno vozilo znamke maserati, registrirano v Bosni in Hercegovini, ki ga uporabljata Rok Snežič in njegova soproga. Vrnili so jima ga mesec dni pozneje, ko sta poravnala obveznosti, odmerjene z davčno odločbo. To ju je stalo znesek, enak približno tretjini vrednosti vozila.

Toda neprijetna izkušnja je Snežiča očitno izučila, zato se je vnaprej pripravil na morebitne nove obiske davčnih inšpektorjev. Danes namreč razkrivamo, da se je Snežič na isti dan, ko je dobil nazaj maseratija, lotil reševanja milijon evrov vredne vile, ki jo gradi v Mariboru. 

Njena uradna lastnica Klavdija Snežič jo je tako konec marca z darilno pogodbo prepisala na drugo osebo. Po naših podatkih gre za mladoletnega sorodnika. Na nepremičnino je vpisala še dosmrtno služnost uporabe. V istem času so se na parceli sredi Tomšičevega drevoreda, elitnega predela Maribora, kjer raste nova vila, začele pojavljati še visoke hipoteke. Vpisujejo jih poslovneži iz Banja Luke, kjer že dolga leta deluje Snežič. Med njimi so tudi stari znanci tamkajšnje policije in pravosodja.

Rok Snežič je uradno brez premoženja. Medtem njegova soproga Klavdija Snežič, s katero imata uradno ločeno imetje, razpolaga z velikimi vsotami gotovine.
Rok Snežič je uradno brez premoženja. Medtem njegova soproga Klavdija Snežič, s katero imata uradno ločeno imetje, razpolaga z velikimi vsotami gotovine.
STA

Preberite še:
V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati Fursa

Gradi vilo, ima pa 300 evrov mesečne plače

Rok Snežič je uradno brez denarja in premoženja. V lasti nima nobene nepremičnine, osebnega vozila in bančnega računa. Po lastnih navedbah nima niti evra prihrankov. Za polovični delovni čas je zaposlen v podjetju Snežič davčni inženiring, kjer v gotovini prejema 300 evrov mesečne plače. To je njegov edini uradni dohodek. Podjetje je uradno v lasti Klavdije Snežič, ki za svoje delo prejema 600 evrov mesečne plače. 

/
/
necenzurirano.si

Medtem ko Snežič slovensko državo prepričuje, da je revež s socialnega dna, si sredi Maribora gradi vilo. 500 kvadratnih metrov veliko parcelo je kupil konec leta 2020, ko je že veljal za enega najvplivnejših ljudi v državi. Imel je osebni dostop do takratnega predsednika vlade Janeza Janše in pomembno vlogo pri kadrovanju v državnih podjetjih, najbolj opazno v energetiki. 

Toda imel je veliko težavo. Bil je eden največjih davčnih dolžnikov pri nas. Državi je po končanem osebnem stečaju dolgoval pol milijona evrov. Zelo verjetno je zato parcelo s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem kupila Klavdija Snežič, s katero je le dva meseca pred tem sklenil sporazum o ureditvi premoženjskih razmerij. Z njim sta se zakonca dogovorila, da nimata skupnega premoženja. S tem je Snežič očitno želel doseči, da bi bilo premoženje Klavdije Snežič, med drugim tudi bodoča vila v Mariboru, trajno nedosegljiva za njegove upnike.

/
/
necenzurirano.si

Rok Snežič nima bančnega računa.
Rok Snežič nima bančnega računa.
necenzurirano.si

Preberite še:
Za državo je revež, doma pa vila in gora gotovine

Hipoteka prijatelja iz Banja Luke

Kje je Snežič, uradno oseba s socialnega dna, našel denar za gradnjo vile? Očitno bo preiskovalne in druge organe skušal prepričati, da si ga je izposodil pri svojih prijateljih in poslovnih partnerjih. 

Januarja 2021, nekaj dni po podpisu pogodbe o nakupu zemljišča, je na parceli 150.000 evrov visoko hipoteko vpisal Stanislav Koljančić iz Banja Luke. Gre za poslovneža, ki ima v srbskem delu BiH v lasti kamnolom in gradbeno podjetje. Ko so oblasti v Sarajevu konec leta 2020 Snežiču prepovedale vstop v državo, je po naših informacijah prav Koljančić skušal prepričati nekatere tamkajšnje politike, da bi Snežiču dovolili prehod meje.

Večino tega denarja, 100.000 evrov, je Klavdija Snežič prejela na svoj bančni račun in ga porabila za plačilo kupnine za zemljišče. Preostalih 50.000 evrov naj bi ji Koljančić izročil v gotovini. Njegovo posojilo je sicer brezobrestno in nima roka vračila. 

Hipoteka, ki jo je na zemljišču v Mariboru vpisal Dario Ivanković iz Banja Luke.
Hipoteka, ki jo je na zemljišču v Mariboru vpisal Dario Ivanković iz Banja Luke.
necenzurirano.si

Skupaj sta imela nočni klub

Nato je hipoteko na zemljišču v Mariboru v začetku letošnjega leta vpisal še lastnik gradbenega podjetja, ki za Snežiča gradi vilo. Kot je razvidno iz dokumentacije, je Snežiču posodil dvakrat po 150.000 evrov, pri čemer bo denar v celoti dobil šele leta 2035, do takrat pa bo prejemal 3-odstotne letne obresti. To dejansko pomeni, da je eden glavnih uradnih financerjev Snežičeve vile kar izvajalec gradbenih del.

Pred prvomajskimi prazniki se je na nepremičnini pojavila še ena hipoteka. Vpisal jo je Dario Ivanković iz Banja Luke, ki je s Snežičem v preteklosti poslovno sodeloval. Prvi je bil direktor nočnega kluba Capo, največjega v Banja Luki, Snežič pa njegov uradni lastnik. Zdaj naj bi si od Ivankovića izposodil 144.000 evrov, ta denar pa mu mora vrniti do konca leta. Posojilo je brez obresti. 

Vse ovadbe zoper Snežiča 

Od lanskega poletja je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) proti Roku Snežiču v preiskavi mednarodne mreže za domnevno pranje denarja, ki je od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov, vložil že tri kazenske ovadbe.  

Tako so avgusta lani preiskovalci zaradi sumov pranja denarja in ponarejanja poslovnih listin ovadili več ljudi, ki naj bi pridobili skoraj 400 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi. Po poročanju medijev sta med njima tudi Snežič in Dijana Đuđić, ki je slovenski javnosti znana iz afere glede posojila 450 tisoč evrov stranki SDS. 

Sredi septembra so zaključili nov del obsežne preiskave in kazensko ovadili sedem fizičnih oseb, tudi Snežiča, zaradi sumov zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Družbi z območja Maribora naj bi oškodovali za nekaj manj kot dva milijona evrov. 

Decembra je NPU zaradi zlorabe položaja ovadil pet oseb, med njimi Snežiča in Đuđić. Ugotovili so, da so v letih 2016 in 2017 prek podjetij v tujini izstavljali fiktivne račune, prejeta denarna sredstva pa so takoj zatem dvigovali v gotovini. S tem so družbo z območja policijske uprave Maribor oškodovali za več kot 600.000 evrov.

Več o Snežičevih poslih in preiskavah:

V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo #foto

Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti

Denar sumljivega izvora do SDS #dokument

Denar od Snežičeve uslužbenke do Janševih prijateljev