V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati Fursa

Davčni svetovalec in dolžnik je v neposredni bližini sedeža Fursa zakupil plakate, s katerimi podjetnike vabi v Bosno in Hercegovino.

Avtor: Uredništvo
petek, 27. 1. 2023, 13:50


2023-01-27 13.43.36
Oglasni panoji Roka Snežiča je le nekaj sto metrov stran od glavnega sedeža Fursa.
necenzurirano.si

Rok Snežič je davčni svetovalec, ki je hkrati eden največjih davčnih dolžnikov v državi. Finančni upravi RS (Furs) dolguje več kot pol milijona evrov. Celo javno se je hvalil, da tega denarja ne bo nikoli poplačal in da je šel v osebni stečaj samo zato, "da uničim davčno odločbo". 

Zdaj je šel še korak dlje. Snežič, osumljenec v več preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ima uradno le 300 evrov mesečne plače. Nima ne premoženja ne bančnega računa. Kljub temu po vsej državi naroča in plačuje nove oglasne panoje. Z njimi podjetnike iz Slovenije vabi v "davčno oazo" Bosno in Hercegovino, kjer je vrsto let vodil svoje posle. 

Najmanj dve plakatni mesti je tako Snežič zakupil v neposredni bližini sedeža finančne uprave (Furs) – ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Ob lepem vremenu ju je verjetno brez težav mogoče videti tudi iz nekaterih pisarn na Fursu. Očitno gre za odkrito posmehovanje instituciji, zadolženi za pobiranje davkov. Vse to Snežič počne v času, ko v eni najbolj prestižnih sosesk v Mariboru gradi več kot milijon evrov vredno vilo. Njena uradna lastnica je soproga Klavdija Snežič

Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi.
Plakati, ki jih je Snežič naročil za provokacijo stranke NSi.
necenzurirano.si

Ob štajerski avtocesti pa je mogoče opaziti še en plakat s Snežičevo podobo. Na njem je sporočilo, da "ddr. Rok Snežič odpira vsa vrata". Ob tem so našteta štiri podjetja v izključni ali večinski lasti države: Slovenski državni holding (SDH), ki je krovni upravljavec državnega premoženja, Družba za avtoceste (Dars), Luka Koper in Slovenski državni gozdovi. Oglas je sicer na plakatnem mestu, kjer so se v preteklosti pogosto pojavljali plakati strank desne sredine.

Snežič je za Večer potrdil, da je on naročil omenjene plakate. Podjetjem, ki jih je navedel, je skupno tudi to, da v njihovih upravah sedijo kadri NSi. To zelo verjetno pomeni, da je Snežič plakate naročil za provokacijo NSi, ki je v zadnjih dneh po besedah njenega predsednika Mateja Tonina "tarča nenehnih napadov in neutemeljenih obtožb SDS".

Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Večer

Uradna lastnica parcele, na kateri raste vila, je Klavdija Snežič.
Uradna lastnica parcele, na kateri raste vila, je Klavdija Snežič.
Večer

Kot je znano, je Snežič glavni osumljenec v policijski preiskavi mednarodne mreže za domnevno pranje denarja, ki je prek bančnih računov v več državah od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov. Ena od vpletenih v to mrežo je tudi državljanka BiH Dijana Đuđić, s katero je SDS  nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 podpisala pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila. Stranka je pogodbo po medijskem razkritju razdrla.

V času zadnje vlade je Snežič veljal za enega najvplivnejših mož v državi. Imel je osebni dostop do takratnega premierja Janeza Janše in pomembno vlogo pri kadrovanju v državnih podjetjih, najbolj opazno v energetiki. V zadnjih mesecih je NPU zoper Snežiča vložil več kazenskih ovadb. Medtem ko je uradno brez premoženja, se prevaža z avtomobili luksuznih blagovnih znamk, prek sorodnikov, prijateljev in slamnatih oseb pa naj bi imel v lasti več kot deset nepremičnin. 

Več o Snežičevih poslih in preiskavah:

V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo #foto

Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti

Denar sumljivega izvora do SDS #dokument

Denar od Snežičeve uslužbenke do Janševih prijateljev