Skriti zaklad graditelja Stožic na Hrvaškem

Nekdanji lastniki Energoplana, ki je bankrotiral zaradi projekta Stožice, so v ozadju projekta luksuznega počitniškega naselja, ki naj bi zrasel tik za slovensko mejo v Istri. Od kod jim denar?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 26. 4. 2023, 05:55


325402206_546818447469082_2909693516992391304_n
Zapuščeno naselje naj bi se spremenilo v luksuzno letovišče.
Abandoned Istria/Martin Močibob

V hrvaški Istri, med dolinama rek Dragonje in Mirne, leži zapuščena vas Vrnjak. V njej že več desetletij ne živi nihče. Za prebivalci so ostale le prazne hiše brez oken in vrat, zapuščeno pokopališče in propadajoča cerkev. Obiskovalcu, ki je zašel v vas na severu občine Grožnjan, nič ne daje vedeti, da bo morda prav tu čez nekaj let zraslo luksuzno turistično naselje z golf igriščem.

Gre za projekt, vreden najmanj 60 milijonov evrov, ki ga je že v začetku stoletja začel snovati Energoplan, nekoč eden največjih slovenskih gradbincev. Po prvotnih načrtih bi zapuščene hiše porušili oziroma bi jih preuredili v apartmaje, v katerih bi bilo skoraj 300 ležišč. Prehitel jih je bankrot Energoplana, ki je ostal brez praktično vsega premoženja.

Toda posamezni deli podjetja, ki je gradilo tudi ljubljanski športni park Stožice, so že pred desetletjem končali v rokah nekdanjega lastnika Zlatka Srake in njegovih poslovnih partnerjev. Med njimi tudi projekt v Istri, ki ga snovalci zdaj očitno spet obujajo. 

Preberite še:
Kdo je graditelja Stožic rešil finančnih muk

Pečečnik se je ohladil, nekdanji lastnik Energoplana ne

Hrvaški Jutarnji list je tako pred dnevi poročal, da območje Vrnjaka znova zanima slovenski kapital. Med interesenti, ki bi na 120 hektarjev velikem zemljišču gradili luksuzno turistično naselje in golf igrišče, je časnik omenjal enega najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika in hrvaško podjetje Grogolf, ki je v lasti sorodnikov Zlatka Srake. Njuno zanimanje je potrdil župan občine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Več kot 100 hektarjev veliko območje, na katerem bi zraslo turistično naselje. Z rumeno je označena zapuščena vas, ki bi jo spremenili v apartmajske hiše. Z zeleno pa bodoče golf igrišče.
Več kot 100 hektarjev veliko območje, na katerem bi zraslo turistično naselje. Z rumeno je označena zapuščena vas, ki bi jo spremenili v apartmajske hiše. Z zeleno pa bodoče golf igrišče.
Občina Grožnjan

Šli smo po sledi teh navedb. Po naših zanesljivih informacijah se je Pečečnik še lani poleti res zanimal za projekt, a se je pri tem tudi ustavilo. 

Druga zgodba je Zlatko Sraka. Več virov nam je namreč potrdilo, da so ljudje iz kroga nekdanjega Energoplana že pred leti začeli kupovati zapuščene hiše. Te bi nato postale del novega naselja, ki bi bilo dejansko razpršen hotel. Ti lastniki naj bi zdaj čakali na občino, ki ima še vedno v rokah večino zemljišč. Potencialnim investitorjem jih želi dati v dolgoročni najem. Kdo bi zagotovil finančne vire za gradnjo, ostaja skrivnost.  

Projekt pri Grožnjanu ima sicer že 20 let zgodovine. Njegov idejni oče je Ivan Jakovčić, vrsto let najmočnejši politik v Istri. Kmalu po tem, ko je leta 2001 prevzel vodenje Istrske županje, se je Jakovčića tako ali drugače začelo povezovati z več nepremičninskimi projekti, ki jih je financirala nekdanja Hypo Alpe Adria Bank, zaradi česar se je po njenem propadu znašel celo v preiskavi avstrijskih oblasti. Jakovčić je dolgoletni prijatelj Zorana Jankovića. Poznata se še iz časov, ko je sedanji župan Mestne občine Ljubljana vodil Mercator. 

Ivan Jakovčić je v obdobju od 2001 do 2013 vodil Istrsko županijo in bil med najvidnejšimi podporniki Energoplanovega projekta. Pomagal mu je s spremembo prostorskih aktov.
Ivan Jakovčić je v obdobju od 2001 do 2013 vodil Istrsko županijo in bil med najvidnejšimi podporniki Energoplanovega projekta. Pomagal mu je s spremembo prostorskih aktov.
arhiv Svet24

Preberite še:
Hrvaško posestvo Zidarjevega bankirja

"Prisilke" in osebni stečaj, a projekt na Hrvaškem spet živi

Leta 2003 je v zgodbo vstopil Energoplan, ki je začel pridobivati dokumentacijo za izvedbo projekta. Tega je želel izpeljati prek hčerinskega podjetja Energoplan Golf. "Golf igrišča v Istri so le izgovor za urbanizacijo in apartmajsko pozidavo še neokrnjenih delov narave in obale. Pritisk investitorjev in popuščanje oblasti v Istrski županiji sta pogubna kombinacija za našo prihodnost," so tri leta pozneje opozarjali v društvu Zelena Istra. A precej bolj uspešna pri preprečevanju množične izgradnje golf igrišč v Istri je bila finančna kriza, ki je zaustavila tudi načrte v Vrnjaku. 

Po izbruhu recesije, ki je po letu 2009 pokopala domače gradbeništvo, je namreč v težave zašel tudi matični Energoplan. V prepad ga je dokončno pahnil propad podjetja Grep, ki je gradilo Stožice, Jankovićev paradni projekt. Energoplan se je reševal z dvema prisilnima poravnavama in odpisom dolgov. Pomembni paket njegovega premoženja je končal v rokah podjetja Iskra Impuls v lasti Anteja Bračića, ki v zadnjih mesecih kupuje trgovine v lasti Mercatorja in Konzuma. 

Toda že pred tem je podjetje Energoplan Golf prešlo v roke sorodnikov Zlatka Srake:

1. Leta 2011, dobro leto pred prvo "prisilko" Energoplana, ga je prevzelo istoimensko podjetje iz Zagreba, ki je bilo v lasti Zlatka Srake.

Energoplan pod vodstvom Zlatka Srake (desno) je bil eden od zasebnih partnerjev pri gradnji kompleksa Stožice.
Energoplan pod vodstvom Zlatka Srake (desno) je bil eden od zasebnih partnerjev pri gradnji kompleksa Stožice.
STA

2. Leta 2014 je spet dobilo novega lastnika. To je postal Denis Sraka, saj se je Zlatko Sraka kmalu zatem znašel v osebnem stečaju. Jamčil je namreč za plačilo več kot 10 milijonov evrov Energoplanovih posojil, najetih pri bankah. Če bi Zlatko Sraka ostal njegov lastnik, bi se moral posloviti tudi od projekta na Hrvaškem.

3. Leta 2017 je Energoplan Golf prišel v roke slovenskega podjetja S-Fratres Invest, ki ga obvladujeta Denis in Danijel Sraka. Z obema nam ni uspelo priti v stik. Tudi do teh sprememb je prišlo z razlogom, saj je zagrebški Energoplan predlani končal v stečaju. Energoplan Golf, ki se je vmes preimenoval v Grogolf, je sicer v letu 2021 ustvaril le nekaj deset tisoč evrov prihodkov in upravljal okoli pol milijona evrov premoženja. To pomeni, da bo za izpeljavo projekta potreboval finančno precej močnejšega partnerja.

Dva milijona evrov Božu Dimniku v Liechtenstein 

Manj sreče je imel nekdanji lastnik Energoplana pri reševanju svojega drugega nepremičninskega projekta v hrvaški Istri - 12,5 milijona evrov vredne izgradnje elitnega naselja v Bašaniji pri Umagu. Na 12 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču, oddaljenem 350 metrov od morja, so danes ruševine nekdanjega počitniškega doma Snežnik, v katerem so v času nekdanje Jugoslavije dopustovali slovenski policisti. Pred tem je bil namreč v lasti Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki se ga je v času prve Janševe vlade odločil prodati. 

Pri Energoplanovih poslih z zemljišči na Hrvaškem se pojavi tudi ime Boža Dimnika.
Pri Energoplanovih poslih z zemljišči na Hrvaškem se pojavi tudi ime Boža Dimnika.
Sašo Švigelj

Posel se je pozneje znašel pod drobnogledom skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Kot posrednik pri prodaji počitniškega doma se je namreč pojavilo podjetje Levant v lasti poslovneža Roberta Širnika, ki je za nepremičnino odštelo 750.000 evrov. Toda končni kupec, Energoplan, je zanjo plačal nekajkrat višji znesek, natančneje 2,75 milijona evrov. Večji del te razlike, okrog dva milijona evrov, je končal na računu liechtensteinskega podjetja Promed AG. Njegov lastnik je znani lobist Božo Dimnik, osebni prijatelj nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića in dolgoletni predsednik Društva za slovensko-hrvaško prijateljstvo, katerega vidni član je Širnik.

Leta 2020 je počitniški dom zasegla Abanka, ki je imela na njem vpisano večmilijonsko hipoteko. Nedolgo zatem sta njen nepremičninski portfelj kupila slovenski finančni sklad Alfi in nemški EOS KSI. Konec lanskega leta je zemljišče dobilo novega lastnika. To sta postala slovenska kriptopodjetnika Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec. Gre za ustanovitelja Iconomija, platforme za trgovanje s kriptoimetji, ki sta v zadnjih letih kupila številne luksuzne nepremičnine v Sloveniji.