Rok Snežič: Sem svetovalec Janeza Janše

Kaj vse je Rok Snežič, eden največjih davčnih dolžnikov, ki ga preiskujejo v več državah, povedal o svojem prijateljstvu in sodelovanju s predsednikom vlade?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 15. 5. 2020, 10:30


Necenzurirano prenos
Kako je mogoče, da Rok Snežič, eden največjih davčnih dolžnikov pri nas, ki je v več preiskavah, svetuje predsedniku vlade pri davkih?
STA

Povezave predsednika vlade Janeza Janše z Rokom Snežičem, samooklicanim doktorjem davčnih utaj, ki ga preiskujejo organi v Sloveniji in Bosni in Hercegovini (BiH), so očitno še tesnejše, kot se je ugibalo do zdaj. 

V pogovoru za banjaluški spletni portal Capital.ba je namreč Snežič razkril, da ni le Janšev dober prijatelj, ampak da mu tudi svetuje na področju davčne politike. "Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika Janeza Janše. On je 'biznismen'. Razume, da je treba davke znižati. Predlagal sem mu že, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV," je povedal Snežič.

Spletni portal je razkril, da so slovenski državljani v zadnjih dveh letih v Banja Luki ustanovili več kot dvesto slamnatih podjetij, pri čemer je imel ključno vlogo Snežič.

Janša in Snežič: od Doba do Dijane Đuđić

Pogovor odnos med Janšo in Snežičem postavlja v novo luč. Do zdaj je veljalo, da sta prijateljske vezi spletla leta 2014, ko sta si delila sobo v zaporu na Dobu. Stiki so se v poznejših letih poglobili. Snežič je bil stična točka med SDS in svojo prijateljico iz BiH Dijano Đuđić, ki je konec leta 2017 stranki odobrila 450.000 evrov posojila. Pogodbo je podpisal Janša. Po razkritju afere je SDS pogodbo razdrla in Đuđićevi vrnila prvi obrok posojila, zadevo pa od leta 2018 preiskuje policija. 

Dijana Đuđić, prijateljica Roka Snežiča, je konec leta 2017 posodila 450.000 evrov SDS.
Dijana Đuđić, prijateljica Roka Snežiča, je konec leta 2017 posodila 450.000 evrov SDS.
Arhiv Reporterja

Več virov nam je v zadnjih dveh letih zatrjevalo, da Snežič v slovenski poslovni skupnosti zbira denar za financiranje SDS in njenih medijev, a jih uradno ni bilo mogoče potrditi.

Preberite še:

Kaj so Avstrijci odkrili o poslih Vuka, Snežiča, Đuđićeve in drugih?

Naveza Snežič - Đuđić: nočni klub, posojila in ugašanje podjetij

Med tistimi, ki so uporabljali njegove storitve pri odpiranju podjetij v Banja Luki, pa so tudi nekatera imena, povezana s stranko. Med njimi je Marko Kaloh, brat vidnega člana in poslanca SDS Dejana Kaloha. Pred zadnjimi lokalnimi volitvami se je javno izpostavil kot podpornik pozneje poraženega mariborskega župana Andreja Fištravca.

Predsedniku vlade svetuje eden največjih davčnih dolžnikov

Po zamenjavi oblasti se je Snežičev položaj očitno še okrepil, saj je zdaj še Janšev svetovalec za davke. V času najhujše gospodarske krize po osamosvojitvi se je predsednik vlade za nasvete pri oblikovanju davčne politike obrnil na enega največjih davčnih dolžnikov pri nas. Iz seznama, ki ga na Finančni upravi RS (Furs) redno osvežujejo, je razvidno, da ima od 500 tisoč evrov do milijon evrov dolga do države.

Še več, Snežič je že od leta 2017 v sodni preiskavi zaradi suma kaznivih dejanj oškodovanja upnikov in overitve lažne vsebine v njegovem osebnem stečaju. V (pred)kazenskih postopkih je tako v Sloveniji kot v Bosni in Hercegovini. V začetku lanskega leta ga je državna preiskovalna agencija BiH tamkajšnjemu tožilstvu ovadila zaradi suma utaje za 2,4 milijona evrov davkov. 

Janez Janša z Miranom Vukom.
Janez Janša z Miranom Vukom.
Twitter

V isti preiskavi je ovadila še Dijano Đuđić in nekdanjega župana Občine Zavrč Mirana Vuka, za katerega je kot davčni svetovalec delal Snežič. Vsi so imeli po podatkih preiskovalcev več držav ključno vlogo v slovensko-bosanski mreži podjetij in slamnatih oseb, ki so v zadnjih letih z računov v različnih državah dvigovale milijonske zneske gotovine, pridobljene iz domnevno fiktivnih poslov.

Preberite še:

Dijana Đuđić je preiskovalcem razkrila, čigav denar je posojala

Vsi gotovinski dvigi financerke SDS

Kaj je povedal Snežič o Janši

Dele pogovora med Snežičem in novinarjem portala Capital.ba objavljamo v celoti. V njem je Snežič razkril, da Janševa vlada, ki bo jeseni zaradi krize sprejela številne varčevalne ukrepe in proračunske reze, hkrati resno razmišlja o znižanju davka na dividende.

"Naša glavna dejavnost je davčno svetovanje in odpiranje podjetij, največ v Banji Luki. Vsa ta podjetja se ustanavljajo zaradi davčne optimizacije. To ni davčna utaja. Zakaj Slovenci in državljani EU odpirajo podjetja v BiH? Ker ste država, najbližje Evropi. Torej Delaware in vse ostale so daleč. Vi ste najbližja off-shore država. Pri vas dividende niso obdavčene. V Sloveniji je davek 27,5 odstotka. Zdaj bo vlada Janeza Janše, katere svetovalec sem, to zmanjšala, po koroni nekje na 20. Pri vas je davek na dobiček 10, v Sloveniji pa bo letos 20. Vlada JJ bo to spet zmanjšala, ampak ga ne bo mogla občutno zmanjšat."

Ali veste, da v delu javnosti v Sloveniji niste priljubljeni?

"Ne vem, ali ste dobro brali. Jaz sem dober prijatelj in svetovalec našega predsednika vlade Janeza Janše. Če ste dobro brali, ste videli, da sem njegov prijatelj in svetovalec. Težko me vlada ne bi imela rada, če sem njegov prijatelj. Če berete članke, boste videli. Vtipkajte Rok Snežič in Janez Janša."

Kot sem razumel, večine podjetij, ki jih ustanavljate tukaj, ne zanima tržišče Republike srbske, ampak zakonska regulativa, po kateri bodo prihranila svoj denar.

"Tako je. Največ teh podjetij je storitvenih: za svetovanje, marketing in drugo. Hipotetično, zakaj bi slovensko podjetje delalo posredništvo za nemško podjetje? V tem primeru bi plačalo 50 odstotkov davka. Bolje, da Slovenec dela prek podjetja v BiH in mu ostane v žepu 90 odstotkov. Zdaj je prišla nova vlada pred dvema mesecema v Sloveniji. Jaz že malo svetujem novi vladi, naj zniža davek na dobiček in dividende, da se zniža DDV. V BiH je 17 odstotkov, pri nas je 22 odstotkov."

Janez Janša in Rok Snežič skupaj na zabavi v Mariboru.
Janez Janša in Rok Snežič skupaj na zabavi v Mariboru.
Zajem zaslonske slike

"Samo, da vam povem, zakaj se veliko mojih strank odloči za odprtje podjetij v BiH. Vi imate na avtomobile le en davek – 17 odstotkov DDV in to je to. Če kupim v Nemčiji avtomobil za 100.000 evrov, plačam BiH 17.000 evrov in legalno vozim registrirani avtomobil. V Sloveniji je naprej davek na luksuz v višini 36 odstotkov. Potem imate 22 odstotkov DDV. Na avtomobil plačate okrog 60 odstotkov davka. Vsem, ki želijo kupiti avtomobil, svetujem: odprite podjetje v BiH, plačaj 17.000 evrov in prihranil si 40.000 evrov. BiH tega denarja nikoli ne bi dobila, če ne bi bilo mene."

"Svojemu prijatelju Janezu Janši – lahko preberete, obstaja 50 člankov o meni in njemu – zdaj mu dajem predloge, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV. Prav tako sem mu predlagal, da zmanjša davek na dobiček in dividende. Do zdaj smo imeli le komunistične vlade. Šele pred dvema mesecema je moj prijatelj prevzel oblast. Do zdaj smo imeli komunistične vlade, ki so ljudi z denarjem želele ubiti. Povečevale so davke na dividende, dobiček in avtomobile. Janez Janša je 'biznismen'. On ve, da je treba (davke, op. a.) znižati, ker sem mu rekel, da bi rad, da podjetja ostanejo v Sloveniji in ne morem ljudem lagat, da je to dobro. Zato mu dajem predloge, naj zniža davke."

"Če ne bi delal v BiH, bi poslovanje odpeljal na Kajmanske otoke. Moj kolega davčni svetovalec je specializiran za Slovaško. Drugi kolega za Ciper. Jaz pa pravim: Slovaška in Ciper sta podpisnika sporazuma z OECD o izmenjavi bančnih podatkov. BiH je tretja država, ki ne daje teh podatkov državam EU. Rad imam BiH, ker ste še vedno (...) banana država, ki ne sodeluje z evropskimi državami. To je odlično za moje stranke, ker ne želijo, da drugi vedo, koliko zaslužijo v BiH. Zakaj je to najboljša offshore država v Evropi? Ker ste tri ure vožnje iz Ljubljane že v državi tretjega sveta."

Kako davčni svetovalec skupaj s soprogo novači svoje stranke

- Davek na dobiček podjetja v Bih je samo 10% (v Sloveniji 20% + 27,5%)

- obdavčitev dividende v Bih 0%, v Sloveniji 25%

- DDV je v Bih 17%, v Sloveniji 22%

- DMV in davek na luksuz je v Bih 0%, v Sloveniji do 40%

- davek na plovila v Bih 0%, v Sloveniji do 15%

- v BIH ne poznajo zakona o poreklu premoženja

- nižji stroški obdavčitve za delodajalca pri izplačilu plač

- nižji stroški najema delovne sile

- možnost neomejenega dviga gotovine iz računa bosanskega podjetja v evrih

- Bih ni podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov v BIH

- Bih ni članica EU in ne sporoča podatkov bosanskih pravnih subjektov (podjetij) slovenskim davčnim organom