Prevzemi v zdravstvu: katere klinike so že v rokah skladov

Zakaj številni zasebni zdravstveni centri in klinike dobivajo nove lastnike in zakaj se vanje steka vedno več denarja vlagateljev?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 15. 12. 2022, 15:50


onas_podstran
Prvi korak sta leta 2019 naredila Triglav in Sava Re, ki sta prevzela Diagnostični center Bled.
DC Bled

Medtem ko se v javnih zdravstvenih ustanovah borijo z neorganiziranostjo, vse večjimi stroški in pomanjkanjem družinskih zdravnikov in medicinskih sester, je v zasebnih centrih in klinikah drugače. Obseg njihovih poslov se strmo povečuje, s tem pa tudi dobiček. Zaradi tega so postali tarča finančnih skladov, ki v njih vidijo priložnost za še višje zaslužke.

Danes smo razkrili, da je novega lastnika dobil Diagnostični radiološki center na Ptuju. Gre za enega od največjih zasebnih koncesionarjev v državi, ki ponuja storitve magnetne resonance, računalniške tomografije (CT), ultrazvoka in rentgena. Od prejšnjega tedna je v lasti hrvaške investicijske družbe Provectus Capital Partners, ki jo obvladuje hrvaški poslovnež Igor Čičak, nekdanji podpredsednik uprave Agrokorja. Posel je po nekaterih ocenah vreden več kot 10 milijonov evrov. 

Toda ne gre za prvi takšen posel v Sloveniji. Že pred tem se je tudi v Sloveniji začela konsolidacija trga zdravstvenih storitev. V zadnjih treh letih je namreč lastnika zamenjalo že več kot deset drugih zasebnih centrov in klinik, ki se ukvarjajo z diagnostiko, kirurgijo in drugimi zdravstvenimi storitvami, skupaj pa ustvarijo več kot 50 milijonov evrov letnih prihodkov.

/
/
DSD Ptuj

Preberite še:
Zdravstveni domovi v težavah, posli z zasebnimi klinikami pa cvetijo

Zasebni centri si odtrgajo vse večji del pogače

Glavne tarče so veliki diagnostični centri, kot je prej omenjeni ptujski radiološki center. Zakaj? Ker gre za tovrstne storitve vedno več denarja tako iz javne zdravstvene blagajne kot iz žepov pacientov. Ti centri pa si vzamejo vedno večji delež pogače na trgu.  

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo v obdobju od januarja do oktobra 2019, torej pred epidemijo covid-19, opravljenih nekaj več kot 132.000 magnetnih resonanc. Nekaj več kot polovico so jih opravili v 12 bolnišnicah po vsej državi, preostalo pa na koncesijo v zasebnih zdravstvenih ustanovah.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo opravljenih skoraj 192.000 magnetnih resonanc, torej kar 60.000 oziroma 45 odstotkov več. Le tretjina teh dodatnih storitev je bila opravljenih v javnih zdravstvenih ustanovah, preostalo pa v zasebnih centrih. Samo v Medilabu, Diagnostičnem radiološkem centru Ptuj in MDT & T, ki so vsi trije dobili novega lastnika, so jih opravili več kot 80.000, kar je praktično toliko kot v vseh 12 bolnišnicah skupaj.

/
/
Ajpes

Podobno je pri storitvah računalniške tomografije, ultrazvoka in rentgena. V prvih desetih mesecih leta 2019 je bilo tako opravljenih nekaj več kot 115.000 računalniških tomografij, od tega 103.000 oziroma 90 odstotkov v javnih, preostalo pa v zasebnih ustanovah. Tri leta pozneje so na ZZZS plačali že za več kot 158.500 tovrstnih storitev. Od tega jih je bilo 135.000 oziroma "le" še 85 odstotkov opravljenih v bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Podobno se dogaja tudi na drugih področjih, o čemer priča vedno večji obseg prihodkov, ki jih ustvarijo zasebni centri in klinike, ki opravljajo samoplačniške zdravstvene storitve oziroma tiste na koncesijo.

Preberite še:
Čakalne vrste bodo trem vplivnežem prinesle milijone

Kaj sta kupila Triglav in Sava Re, kaj pa Alfi

S prevzemi sta začeli Zavarovalnica Triglav in Sava Re, ki imata že dalj časa velike širitvene načrte na domačem trgu, v Ljubljani pa načrtujeta izgradnjo nove zasebne bolnišnice. Njuna največja lastnica je sicer država.  

Doslej največji posel jima je uspel leta 2019, ko sta kupili Diagnostični center Vila Bogatin na Bledu. Zanj naj bi investicijski družbi ARX Equity Partners in zdravstvenemu velikanu Euromedic neuradno plačali kar 23 milijonov evrov. Gre za največji zasebni diagnostični center v Sloveniji. Skupaj z njim sta dobili tudi center Fontana, ki ga je Diagnostični center Bled od ruskega Gazproma kupil le nekaj mesecev pred tem. Lani pa so prevzeli še medicinski center Cardial v Ljubljani in specialistično nevrološko ambulanto Neuroedina iz Novega mesta. 

Kirurški sanatorij Rožna dolina
Kirurški sanatorij Rožna dolina
Google maps

/
/
Kirurški sanatorij

V istem letu so z velikimi koraki vstopili tudi na trg bolnišničnega zdravljenja. Od privatizacijskega mogotca Igorja Laha so kupili Kirurški sanatorij Rožna Dolina, prvo zasebno kirurško kliniko pri nas, v kateri so se v preteklosti zdravili številni pomembni in vplivni Slovenci. 

Zavarovalnici sta hitro dobili konkurente. Po zasebnih zdravstvenih centrih je začel pogledovati tudi naš največji finančni sklad Alfi, s katerim upravlja družba KF Finance in v katerega vlagajo številni domači premožneži. Konec leta 2020 mu je uspelo prevzeti ljubljanski radiološki center Medilab, ki na leto ustvari že več kot sedem milijonov evrov prihodkov.

Preberite še:
To so največji dobičkarji med zdravniki koncesionarji

Po nakupih tudi Vzajemna 

Triglav, Sava Re in Alfi so se odločili, da bodo pri enem prevzemu združili moči. Tako so skupaj kupili zasebni mariborski zdravstveni center MDT & T, ki je tako kot Medilab in ptujski radiološki center specializiran za slikovno diagnostiko. Na leto ustvari že skoraj sedem milijonov evrov prometa. 

Priložnost je uvidela tudi Vzajemna, največja zdravstvena zavarovalnica, ki se zaradi vse glasnejših zahtev po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poizkuša preusmeriti na trg (plačljivih) zdravstvenih storitev. Lani je kupila večinski delež v Zdravstvenem centru Aristotel, ki deluje v Krškem in Novem mestu, poleg ambulant družinske medicine pa ima tudi številne specialistične ambulante.

Medicinski center Barsos je ena prvih zasebnih zdravstvenih ustanov pri nas.
Medicinski center Barsos je ena prvih zasebnih zdravstvenih ustanov pri nas.
Bobo

Vzajemna je kupila tudi zasebno kliniko Barsos MC, ki sta jo leta 1993 ustanovila zdravnika Cvetka Dragoš Jančar in Saša Baričevič, nazadnje pa je bila v lasti podjetnika Gorana Kristana, bolj znanega po lastništvu trgovin z oblačili Modiana. Barsos se med drugim ukvarja z menedžerskimi pregledi in drugo diagnostiko. 

Med večjimi prevzemi velja izpostaviti še specialistični ambulantni diagnostični center Endomed iz Celja. Kardiologinja Albina Dokler Glavnik ga je letos prodala podjetju Insider, ki ga obvladuje Urban Majcen. Ta se je do lani prek družbe CEP ukvarjal s prevzemom in predelavo odpadkov. Njegova partnerica je med drugim lastnica specialistične klinike Dvorec Lanovž iz Celja. V lastništvo Endomeda so sicer poleg Majcna z manjšimi deleži vstopili tudi trije ključni zaposleni v centru.

Preberite še:
Kaj bo Igor Lah prodal državi