Zdravstveni domovi v težavah, posli z zasebnimi klinikami pa cvetijo

Zakaj vse več domačih in tujih vplivnežev v težavah javnega zdravstva vidi priložnost za milijonske zaslužke?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 15. 12. 2022, 05:55


Diagnostični radiološki center Ptuj
V zadnjem času so zasebne klinike vse bolj zaželena tarča finančnih skladov. Zadnji, ki je dobil novega lastnika, je radiološki center s Ptuja.
DSD Ptuj

Slovensko javno zdravstvo je v resnih težavah. Nekateri zdravstveni domovi v Ljubljani so v zadnjih dneh zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov začasno zaprli ambulante. Vse več ljudi ne ve, kako naj pride do osebnega zdravnika. Po zamenjavi oblasti pa je zdravniški sindikat Fides začel groziti z stavko. Medtem različni igralci iz Slovenije in tujine prav v težavah javnega zdravstva vidijo poslovno priložnost. 

Novega lastnika je tako dobil Diagnostični radiološki center na Ptuju. Gre za enega od največjih zasebnih koncesionarjev v državi, ki ponuja storitve magnetne resonance, računalniške tomografije (CT), ultrazvoka in rentgena. Od prejšnjega tedna je v lasti hrvaške investicijske družbe Provectus Capital Partners, ki jo obvladuje hrvaški poslovnež Igor Čičak, nekdanji podpredsednik uprave Agrokorja.

Ptujski radiološki center je Čičak kupil od treh domačih vplivnežev: odvetnika Aleša Rojsa, vodje mariborske enote in pomočnika uprave Vzajemne Andreja Baumana in nekdanjega direktorja KBM Leasinga Damjana Kozjaka, ki ga je prejšnja vlada imenovala za predstavnika Slovenije v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Ti so center kupili leta 2020, zanj pa plačali 6,5 milijona evrov. Po vsega dveh letih so ga preprodali naprej. 

Koliko so s poslom zaslužili Rojs, Bauman in Kozjak, uradno ni mogoče preveriti. Po nekaterih ocenah pa bi lahko šlo za enega največjih poslov na našem trgu zdravstvenih storitev, saj bi bil lahko vreden več kot deset milijonov evrov.

Med trojico, ki je bila do sedaj lastnica ptujskega radiološkega centra, je imel največji delež Andrej Bauman (na fotografiji), eden vodilni na Vzajemni.
Med trojico, ki je bila do sedaj lastnica ptujskega radiološkega centra, je imel največji delež Andrej Bauman (na fotografiji), eden vodilni na Vzajemni.
Vzajemna

Preberite še:
Čakalne vrste bodo trem vplivnežem prinesle milijone

Od Todorića do Luksemburga

Igor Čičak je nekdanji bankir, ki je bil v letih 2005 in 2006 tesen sodelavec nekoč največjega hrvaškega tajkuna Ivica Todorića. Toda upravo takratnega Agrokorja je hitro zapustil in se usmeril v investicije v zdravstvu.

Njegov Provectus je leta 2020 ustanovil sklad ASEF in v njem do danes zbral že skoraj sto milijonov evrov sredstev, s čimer je postal največji sklad zasebnega kapitala v jadranski regiji. Samo v zadnjih dveh letih je na Hrvaškem prevzel kar deset bolnišnic, klinik in drugih (zobo)zdravstvenih ustanov. Med drugim je kupil zasebno kliniko Arithera v Zagrebu, v kateri operirajo tudi najbolj znani slovenski kirurgi, na primer Matjaž Voršič iz UKC Maribor.

Kot je razvidno iz dokumentov, je ptujski radiološki center prevzel prek verige podjetij iz Slovenije in Luksemburga. Med njenimi končnimi lastniki je tudi več partnerjev v dunajskem finančnem skladu Accession Capital Partners (ACP), ki upravlja s skoraj milijardo evrov naložb v srednji in vzhodni Evropi. 

Na vrhu lastniške verige podjetij, ki po novem obvladuje radiološki center na Ptuju, je družba Asef GP. Eden od njenih zastopnikov je Igor Čičak.
Na vrhu lastniške verige podjetij, ki po novem obvladuje radiološki center na Ptuju, je družba Asef GP. Eden od njenih zastopnikov je Igor Čičak.
necenzurirano.si

Dokumenti dokazujejo, da je končni večinski lastnik radiološkega centra hrvaško podjetje Provectus Capital Partners.
Dokumenti dokazujejo, da je končni večinski lastnik radiološkega centra hrvaško podjetje Provectus Capital Partners.
necenzurirano.si

Ptujski center je gazela

Čičak je radiološki center kupil v času, ko ta beleži rekordne poslovne rezultate. Ti so posledica vedno slabših razmer v javnem zdravstvu, ko storitve, po katerih je največ povpraševanja in prinašajo največ dobička, vse hitreje prevzemajo koncesionarji in zasebniki.

Tako so na Ptuju v prvih desetih mesecih letošnjega leta opravili:

-       25.500 magnetnih resonanc, kar je 50 odstotkov več kot v istem času leta 2019, torej pred epidemijo covid-19. 

-       162.000 ultrazvokov, kar je 90 odstotkov več kot pred tremi leti, 

-       43.200 rentgenov, 72 odstotkov več kot leta 2019, in 

-       2411 računalniških tomografij, ki so jih začeli ponujati šele nedavno.

Res je, da so se v istem obdobju več teh storitev opravile tudi bolnišnice, zdravstveni domovi in druge javne ustanove. Toda iz podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je očitno, da vse večji delež trga prevzemajo zasebniki in koncesionarji. Že prejšnji lastniki – Rojs, Bauman in Kozjak – so diagnostični radiološki center na Ptuju kupili v času, ko je takratni minister za zdravje Tomaž Gantar napovedoval, da bo vlada za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu namenila 42 milijonov evrov. 

V ptujskem radiološkem centru večino, skoraj 90 odstotkov prihodkov ustvarijo z zdravstvenimi storitvami, opravljenimi na koncesijo.
V ptujskem radiološkem centru večino, skoraj 90 odstotkov prihodkov ustvarijo z zdravstvenimi storitvami, opravljenimi na koncesijo.
DSD Ptuj

Pomemben del tega denarja so dobili zasebni izvajalci, torej tudi omenjeni center. Letos pa so na Ptuju dobili največ denarja iz javne zdravstvene blagajne v zgodovini – do decembra več kot 5,5 milijona evrov. Že zdaj je tako jasno, da bodo presegli lanske rezultate, ko so ob 6,7 milijona evrov prihodkov dosegli neverjetnih 2,6 milijona evrov čistega dobička. To jim je uspelo z zgolj 14 zaposlenimi.